Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

ЗМІ пишуть, що нарешті з’явилися ліки від ВІЛ. Це правда?

Оновлено

Що трапилося?

У ЗМІ з’явилися новини про те, що вчені успішно випробували «нову вакцину від ВІЛ».

І це правда?

Не зовсім. Такі заголовки вводять в оману, тому що ми звикли вважати, що вакцина – це засіб, який люди приймають заздалегідь і таким чином уникають зараження. Але в даному випадку мова йде про терапевтичної вакцинації – препаратах, використовуваних уже після того, як людина захворіла.

На конференції в Австралії вчені розповіли про препарати, завдяки яким кілька людей змогли впоратися з вірусом імунодефіциту і відмовитися від звичайної при цьому захворюванні антиретровірусної терапії.

Можна детальніше?

Так. У дослідженні брали участь 15 осіб (насправді більше, але деякі вибули з фінальної вибірки). Усі вони отримали терапевтичну вакцинацію. Спочатку їм ввели препарат, який дозволяє натренувати імунну систему розпізнавати клітини, що містять вірус, й атакувати їх. Потім – інший препарат, який застосовується в лікуванні онкологічних захворювань. Передбачалося, що він допоможе «вигнати» з тканин неактивний вірус. Справа в тому, що з неактивними вірусами неможливо впоратися за допомогою наявних ліків, тому необхідно їх активувати. У результаті в десяти чоловік збільшилася кількість вірусів у крові-і вони повернулися до антиретровірусної терапії. Але в п’яти людей вірус або не виявлявся, або виявлявся на незначному рівні. У такому стані ці пацієнти знаходяться вже досить довго – від 7 до 30 тижнів.

Але все-таки можна говорити про великий успіх у боротьбі з ВІЛ?

Так. До цього були відомі лише поодинокі випадки, коли люди з ВІЛ довгий час обходилися без ліків і при цьому в їх крові не вдавалося виявити вірус. Коли в жінки з ВІЛ, яка не приймала препарати, народилася дівчинка, дитині призначили агресивну антиретровірусну терапію. Потім батьки перестали давати їй ліки, але навіть через два роки лікарі не виявили вірус у крові. Однак до чотирьох років ВІЛ дав про себе знати. Трансплантація кісткового мозку, який багато в чому визначає роботу імунної системи, також допомогла двом пацієнтам, але ненадовго: на 12 і 32 тижні. Терапевтичні вакцини досягали успіху лише на кілька тижнів.

Єдина людина з ВІЛ, у якої дійсно довгий час не виявляють вірус у крові, це так званий берлінський пацієнт – Тімоті Рей Браун. Він переніс дві трансплантації кісткового мозку, і, можливо, йому вдалося відмовитися від антиретровірусної терапії – тому, що донором виступила людина з генетичною несприйнятливістю до ВІЛ. Це сталося у 2007-2008 роках, відтоді Браун не приймає ліків.

Що буде далі?

Вчені повинні зрозуміти, чи немає якихось несподіваних наслідків для здоров’я пацієнтів, які «одужали» від ВІЛ, і зрештою чи не закінчиться все поверненням хвороби. Крім того, потрібно провести більш масштабні дослідження, які, можливо, дадуть відповідь на питання, чому вакцина допомогла тільки невеликій частині пацієнтів.

Взято з meduza.io

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.