Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

В Україні 60 % підлітків ніколи не замислювалися про те, щоби пройти тест на ВІЛ

Оновлено

У Києві пройшов круглий стіл «Освіта з питань збереження сексуального та репродуктивного здоров’я в Україні». Він був організований молодіжним рухом Teenergizer.

«За результатами досліджень, 40-42 % підлітків заявили, що не проходили тестування (на ВІЛ) через невеликий ризик інфікування, і близько 60 % ніколи не замислювалися над цим. Тобто існуюча інформація в рамках діючих інформаційних програм не стимулює їх задуматися над тим, що можуть бути ризиковані сексуальні практики, або як мінімум потрібно взяти за правило тестуватися на ВІЛ і супутні інфекції», – розповів заступник генерального директора Центру громадського здоров’я Ігор Кузін.

Він підкреслив, що в підлітків мало інформації про те, де можна здати тест на ВІЛ. В Україні майже 850 кабінетів довіри, працюють клініки, дружні до молоді, але практично 17 % підлітків не мають уявлення про те де можна пройти таке тестування. Тільки 40 % українських підлітків і молодих людей від 15 до 24 року мають уявлення про шляхи передачі статевих інфекцій.

На круглому столі також обговорили питання освіти, зокрема курсу «Основи здоров’я», який викладають у школі. Учасники зазначили, що незважаючи на всі недоліки й застарілу інформацію, цей курс певним чином можна назвати унікальним, оскільки ніде на пострадянському просторі подібного предмета немає. До того ж, за соціологічними даними, які навів Кузін, 65 % підлітків говорять про те, що майже єдиним джерелом інформації про питання ВІЛ/СНІДу для них залишаються вчителі.

У європейських країнах, зазначила представник департаменту загальної та дошкільної освіти МОН України Світлана Фіцайло, стандарти сексуальної освіти прописані відповідно до вікових категорій дітей, і ця освіта починається не зі школи, а з дитячого садка. Однак впровадження таких практик в Україні стикається з проблемою сприйняття цієї теми певними верствами населення. Іноді батьківські та релігійні організації тиснуть на школу, вважаючи неприпустимим висвітлення теми репродуктивного й сексуального здоров’я серед підлітків.

Під час обговорення неодноразово зазначалося, що тема сексуального та репродуктивного здоров’я не повинна обмежуватися тільки шкільним курсом. На думку учасників круглого столу, потрібно використовувати телебачення, інтернет, можливості соціальної реклами, громадських організацій. За статистикою, 70 % підлітків основну інформацію про статеві стосунки знаходять в Інтернеті, для 53 % – головне джерело інформації друзі та однокласники, для 50 % – телебачення.

Яна Панфілова, керівник Teenergizer:

Ми [учасники Teenergizer] нещодавно закінчили школу, і знаємо, як хлопцям потрібна інформація про сексуальне й репродуктивне здоров’я. В українських школах є непоганий предмет «Основи здоров’я». Він дає підліткам хоча б загальне розуміння важливих речей: контрацепції, тестування на ВІЛ.

Проблема в тому, що старорежимні викладачі часто пропускають теми, пов’язані із сексом. Їм важко сказати на уроці слово секс або презерватив. Ми подумали, що добре б зробити перший крок і почати покращувати предмет, і способи його викладання. Тому зібрали круглий стіл, на який покликали фахівців, чиновників, і підлітків, які прямо говорили про особисте сприйняття проблеми.

Джерело: Spid.center

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.