Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Чому досі немає вакцини від ВІЛ?

Оновлено

Перше випробування вакцини проти ВІЛ почнеться через сім років у Південній Африці, де щодня понад 1000 осіб потрапляють до числа інфікованих ВІЛ. Прототип препарату називається HVTN 702. В експерименті будуть задіяні 5 400 сексуально активних чоловіків і жінок у віці від 18 до 35 років по всій Південній Африці.  Це найамбітніший проєкт тестування вакцини від ВІЛ.

 «Спільно із сучасним арсеналом засобів профілактики ВІЛ, безпечна та ефективна вакцина могла б стати останнім цвяхом у справі з ВІЛ», – стверджує доктор Ентоні С.Фаучі, головний лікар Національного інституту алергії та інфекційних захворювань (NIAID).

Хоча вченим вдалося створити вакцини від інших вірусів, розробка вакцини від ВІЛ була особливо складним завданням. (Замість одного препарату, лікарі використовують безліч профілактичних медикаментів, таких як Трувада (Truvada), щоби допомогти запобігти поширенню вірусу серед незаражених людей, що піддаються високому ризику).

Чому вакцини проти ВІЛ настільки важко відтворювані?

ВІЛ, на відміну від більшості інших вірусів, має дещо іншу поведінку. Зазвичай, коли людина заражена вірусом, її імунна система створює антитіла, які націлені на чужорідні бактерії. Це, як правило, є відправною точкою для дослідників, які працюють над розробкою ліків із метою імітувати процес створення антитіл (але не змушуючи організм одержувача розвинути повну реакцію на вірус). Однак вірус ВІЛ більш підступний. Коли людина інфікована ВІЛ, той самий процес розвитку антитіл не спрацьовує.

«Однією з причин, чому так складно створити вакцину проти СНІДу, є те, що вірус заражає самі клітини імунної системи, які, як передбачається, стимулюються за допомогою будь-якої вакцини», – говорить старший доктор Гуідо Сільвестрі, керівник мікробіології та імунології Національного дослідницького центру приматів Йеркса.

Експерт сподівається, що новий прототип вакцини буде працювати краще, ніж попередні спроби. Остання вакцина заснована на версії, перевіреній у клінічних експериментах у Таїланді, результати яких опубліковано 2009 року. Дослідження показало, що вакцина була ефективна на 30 % при профілактиці інфекції протягом 3,5 років. У сучасних випробуваннях дослідники сподіваються збільшити захист від вірусу на більш довгий термін. Очікується, що результати будуть досягнуті наприкінці 2020 року.

Джерело: TIME 

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.