Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

7 найбільш незвичайних освітніх систем

Оновлено

Отже, у той час як важкі будні українських школярів у самому розпалі, я розповім про найбільш незвичайні школи світу.

1. Школа без дисципліни

Напевно, деякі з вас не зрозуміють, як це взагалі можливо. А я скажу, що це не тільки можливо, але ще і практикується близько 45 років. ALPHA Alternative School знаходиться в Канаді.  У цій школі немає ні оцінок, ні суворого розкладу, ні домашніх завдань. Ніхто не покарає за написану крейдою на дошці лайку. Учні самі вирішують, як провести навчальний день і які заняття відвідати, ніхто буде стояти над душею. Класи формуються не за віком, а за інтересами: поряд із математикою і правописом передбачені заняття з ліплення, кулінарії й навіть елементарної філософії. Завдання вчителів – просто не заважати. А в разі будь-якої конфліктної ситуації, скликається спеціальний комітет з учнів і вчителів, де кожен має право висловитися й довести свою правоту.

2. Школа Гарві Мілка 

Світ уже давно прийняв те що кожна людина має право вибору. І школа імені Гарві Мілка хороший цьому приклад. Знаходиться в Нью-Йорку. Вона отримала свою назву на честь відомого американського громадського діяча й політика – Харві Мілк був геєм, тому неважко здогадатися, що в цій школі навчаються підлітки різної сексуальної орієнтації, як правило, піддані дискримінації з боку однокласників у звичайних навчальних закладах. Наприкінці 2003 року ця установа зазнала жорсткої критики з боку людей, які виступають проти ЛГБТ-спільноти. Вони вимагали припинити виділення державних коштів на фінансування школи. Але думка влади про важливість існування такого закладу залишилася непохитною.

3. Школа для жінок і чоловіків комерційного сексу

Проституція в Іспанії є узаконеним явищем, і в цій країні на сьогодні працює від 200 000 до 400 000 жінок комерційного сексу. Школа, яка називається Trabajo Ya, що означає «працюй зараз», була відкрита у Валенсії, щоби навчити чоловіків і жінок найбільш ефективним прийомам роботи. Школа пропонує «базовий курс професійної проституції з максимальною ефективністю», а також забезпечує працевлаштування своїх випускників обох статей.

Навчання триває протягом одного тижня і включає в себе теоретичні та практичні заняття. За 100 років (близько 120) студенти отримують уроки з історії та еволюції проституції й бізнес-навички, вивчають види й можливості секс-іграшок і знайомляться з Камасутрою.

4. Школа THINK Global

Кожен семестр школа THINK Global переїжджає на нове місце: за чотири роки навчання діти встигають змінити 12 країн. Усякий переїзд супроводжується тотальним зануренням у новий світ, а багатонаціональні класи нагадують ООН у мініатюрі. Кожному учню видається iPhone, iPad і MacBook Pro для фіксації вражень і виконання завдань. Крім того, у школи є власний віртуальний простір THINK Spot – соціальна мережа, робочий стіл, файлообмінник, електронна книга, календар і щоденник одночасно. Щоб учні не переживали через часту зміну місць (і не збожеволіли від щастя), до кожного приставлено тьютор.

5. Школа Декролі

За задумом бельгійського професора Декролі дитина повинна, у першу чергу, послідовно пізнавати середовище проживання, у якому їй доведеться жити. У початковій школі навчання стосується базових інтересів і потреб – харчування, захист від несприятливих природних умов і негоди, відпочинок та інше. Збираючи, наприклад, відомості про продукти, учні потім використовують дані на уроках рідної мови, математики та природознавства. Девіз школи: «Діяти, щоби навчитися, а не вчитися, щоби діяти».

6. Вільна школа

Потрапити до цього навчального закладу мріяв би кожен школяр. Вільну школу, що знаходиться в Брукліні, відвідують її як чотирирічні діти, так і сімнадцятирічні підлітки. Тут немає ніяких навчальних планів, контрольних робіт, семестрових оцінок і навіть домашнього завдання. Діти самі вибирають, у який клас і на який урок їм йти. Вони мають повне право не ходити до школи. Усі шкільні правила створюються учнями. Щотижня у вільній школі проходять збори, де на обговорення виносяться питання, пов’язані з правилами прийому новачків або особливостями управління навчальним процесом. Заняття в школі проводять теж учні; вчителі виступають лише в якості координаторів.

Директор вільної школи стверджує, що відсутність будь-яких обмежень або правил допомагає кожній дитині знайти свій шлях.

7. Школа-студія

Ідея школи-студії запозичена з епохи Мікеланджело й Леонардо да Вінчі, коли вчилися там же, де і працювали. Тут майстерно вирішується одвічна проблема розриву між знанням і вмінням: близько 80 % навчального плану реалізується через практичні проєкти, а не за партою. З кожним роком школа укладає все більше угод із місцевими та державними роботодавцями, які надають місця для стажування. На даний момент таких студій створено вже 16, а найближчим часом планується відкрити ще 14.

Ну що ж, ніхто не захотів змінити школу?

Авторка тексту: Вікторія Адамова 

 

 

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.