Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

«Веганський хот-дог? Ви що, жартуєте? «, або що ще придумали вегани

Оновлено

Хот-дог для веганів, «пшеничне м’ясо», котлети з буряка й сочевиці, чізкейк із тофу – чим ще замінити звичні позиції в меню середньостатистичного закладу, або яку альтернативу звичним стравам вигадали «чудили» і «вегангели».

Погодьтеся, набагато цікавіше завжди мати можливість зробити вибір, і набагато чесніше цей вибір надавати. Особливо актуально це для сучасних закладів, у які може прийти як людина, що вживає все подрял, так і людина, яка виключила певні продукти зі свого раціону. Таким чином ««всяк входить» у дане кафе або ресторан буде задоволений, а рахунок за будь-яку страву оплачений.

Дана стаття – про деяку лояльності, солідарності до людей, які в силу власних переконань відмовилися від будь-яких продуктів експлуатації і вбивства тварин. А також про альтернативу звичних страв у житті веганів. На щастя, у Києва досить веганських закладів, а по всій Україні все більше кафе й ресторанів включають у своє меню страви з позначкою «vegan».

Спешл фор не-веганів: «пшеничне м’ясо» дійсно існує, тофу можливо приготувати так, що його не відрізниш від м’ясної страви, а веганські страви це зовсім не «трава з травою і приправою прованські трави». Вони не гірше страв із використанням тваринної їжі (спойлер: а часто навіть смачніше) і нерідко володіють тією ж (або вище) енергетичною цінністю.

Сейтан або вегетаріанське м’ясо

Цей продукт, колискою якого є Азія, поряд із тофу й бобовими є основним джерелом рослинного білка. У Китаї продукт називають м’ясом Будди, там його активно використовують прихильники макробіотики (харчування, засноване на вживанні продуктів із високим вмістом клітковини і зведенням до мінімуму споживання жирів). Сейтан готують із пшеничного борошна, процес не займає багато часу і є недорогим.

Сейтан у сендвічах оновленого менюOrang + Utan bar

Кокосове молоко як база багатьох страв

Кокосове молоко використовують як у якості автономного продукту, так і додають у супи, морозиво, всілякі десерти, випічку. З його допомогою замінюють тваринне молоко в коктейлях, смузі та кавових напоях.

Мариновані паростки бамбука не для одних панд

Саме китайці, використовуючи бамбук всюди, почали вживати його в їжу. Тенденцію підхопили в Індонезії, В’єтнамі і в інших країнах. Для маринаду використовують молоді пагони, оскільки старий бамбук порожнистий всередині. Молодий же зберігає соковиту серцевину, яка є ласощами панд. Маринований бамбук використовують як гарнір, поєднуючи з рослинною олією й соєвим соусом. За смаком присмажені втечі молодого бамбука можна порівняти одночасно з кукурудзою на грилі або спаржею. Рослина містить у собі білок і незліченну кількість незамінних амінокислот. І при цьому це низькокалорійний продукт (близько 20 Ккал на 100 г)!

корисна альтернатива какаокероб!

Приготований із ріжкового дерева, кероб у веганській кухні користується великим успіхом і довірою. Його перевага над какао в тому, що ростуть у Середземномор’ї ріжкові дерева стійкі до різних захворювань і не вимагають застосування хімії для боротьби з комахами. Промислове ж какао (неорганічне), яке найбільш доступно на світовому ринку – одна з найбільш інтенсивно оброблюваних культур у світі. Кероб не містить кофеїн, тобто не збуджує нервову систему, а також містить більше кальцію, ніж какао. Не викликає алергічних реакцій, що нерідко спостерігається при вживанні какао-порошку. Володіє натуральним солодкуватим смаком, тому десерти з кероба не вимагають додаткових підсолоджувачів.

«Рікотта» та інші сири з кешью

У зовсім просунутих кав’ярнях можна знайти чізкейки, що фактично єкеш’юкейками. З корисного горіха готують веганський варіант сиру і м’яких сирів. Ванільно-кокосовий наткейк можна спробувати в Mondays Cafe & Store в Івано-Франківську.

Кешьюкейки в Mondays Cafe &Store

А як же морозиво?

Тваринне молоко замінюємо на кокосове, додаємо ананас, банан, пюре з манго, у якості підсолоджувача – сироп агави або кленовий сироп. Відправляємо в морозильну камеру для замерзання. Схожий варіант готують у дніпровському DoubleDecker Cake & Co, львівському Agrus, івано-франківському Mondays Cafe & Store. Особливо популярним варіантом є веганське бананове морозиво – у цьому випадку рослинне молоко змішують із порізаними кружечками бананами, додають кокосову стружку і відправляють на ніч у морозильну камеру, а на ранок блендіруют до густої однорідної консистенції. Vegan і raw десерт без шкідливих цукрів і консервантів!

Котлети з нуту

З кінзою й соусом, з батату і квасолі або сочевиці з буряком для бургерів. Можна формувати котлети з нуту з додаванням моркви. Крім того, можна приготувати смачні тефтелі із сочевиці. Такі замінники м’ясних котлет нерідко використовують веганські бургерні, кафе й ресторани в іменитих і популярних стравах із розряду фаст-фуд.

Веганський варіант «Цезаря» вихід є!

У звичному рецепті салату сухарики замінюємо хрустким смаженим нутом, а сир і соус готуємо з кеш’ю. Усі складові салату необхідно готувати окремо. В інтернеті також можна знайти рецепт веганського «Олів’є».

Але я ж так люблю капучіно й латте… ніж у кав’ярнях замінити каву на тваринному молоці?

В якості заміни тваринного молока використовуютьрослинне (найчастіше кокосове або горіхове), з недавніх пір з’явилася новинка апельсиновий лате, де замість молока використовують сік з апельсина.

Неймовірно смачне грузинське блюдо, активно споживане закавказькими народами. Готують його з квасолі з зеленню або пікантними зернами гранату. Блюдо швидко насичує й дарує відчуття ситості на довгий час.

«Хамелеоновий» тофу

Тофу – так званий сир, який готують із сої. Може мати консистенцію як м’якого ніжного сиру (або навіть сиру), так і бути твердим і нагадувати пармезан. Користується популярністю завдяки властивості вбирати в себе інші запахи і смаки – шляхом обсмажування соєвого сиру з водоростями норі з додаванням цікавих спецій можна домогтися практично точного рибного смаку. З тофу, наприклад, також можна приготувати веганський «сир», смак якого можна збагатити травами (свіжою петрушкою й сушеним кропом), а трохи вичавленого лимона додадуть йому цікаву кислинку.

Наостанок нагадувалка: на сайті Teenergizer вже публікували матеріалпро рослинне молоко, а також карту з київськими вегетаріанськими і веганськими закладами, де ви можете замовити свої улюблені vegan-friendly страви або відкрити для себе веганську кухню як таку :) Ставши веганом, правильно плануйте власний раціон, знаходите спеціалізовані магазини і вивчайте кухню тих країн, які орієнтовані на рослинну їжу (наприклад, Індія).

Автор тексту: Марія Прохоренко

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.