Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Тривога: як це працює?

Оновлено

Сьогодні поговоримо про почуття тривоги, звідки вона береться, чим вона для нас небезпечна, і як із нею справлятися.

Почнемо зі слова «стрес». Це реакція нашого організму на події, що відбуваються. У той момент, коли людина відчуває стрес, у нього виробляється гормон адреналін. Він допомагає шукати вихід із ситуації, що склалася. Стрес у помірній порції дуже навіть корисне явище. Наприклад, щоби вранці встати й піти на роботу, нам теж потрібен адреналін. Саме тому ранкове обливання й заняття спортом заряджає енергією на цілий день. Але є ще інша сторона медалі. Якщо адреналін накопичується, то в наших гармонях відбувається дисбаланс, і це відображається на психологічному здоров’ї. Потім це може перерости в проблеми з фізичним здоров’ям: знижується імунітет і підвищується ризик захворювання різними хворобами.

Але всіх цих наслідків можна уникнути! У цьому нам допомагає почуття тривоги. Таким чином організм говорить своєму господареві: «Зверни на мене увагу!». Це нагадує бойову готовність в армії по команді «Тривога» – значить, хтось або щось порушили твої кордони.

Як психолог, я раджу, відчувши тривогу:

  1. Визнач, що саме викликає тривогу.

  2. Постарайся змінити цю ситуацію.

  3. Якщо не можеш змінити ситуацію, спробуй змінити своє ставлення до неї (запитай себе: для чого з тобою це сталося).

  4. Відчуваєш, що не виходить – звернися за допомогою до фахівця. Разом ви точно впораєтеся.

Пам’ятай, якщо тривога затягнулася зовсім близько депресія.

Ще дуже важливо вести здоровий спосіб життя і вміти слухати себе. Слухати тебе, у свою чергу, – це розуміти, чого хочеш саме ти.

Цей матеріал написаний на основі мого життєвого досвіду. Колись я сама була заручницею депресії, з якою мені допомогла впоратися одна фраза: «Я стаю сильнішим, коли дорожу собою». Це чарівне правило я дарую тобі.

Автор тексту: Олександра Салова

Illustration: Yukai Du

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.