Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Як впоратися з почуттям образи?

Оновлено

Почуття образи. Досить таки сильне, глибоке почуття, яке може виникнути за 3 секунди і триває довгі роки. Для чого воно нам? Постараюся відповісти. Релігія визначає почуття образи яку свідомлено прийняте рішення не любити ту людину на яку ви тримаєте образу. У психології є кілька думок на цей рахунок. Одне з них зараз обговоримо. Почну з того, що образи буваю Різні: на чоловіка/дружину, на батьків, на дітей, на партнера по бізнесу, на подругу або друзів і т.д. образу ми відчуваємо тоді, коли людина не виправдав наших надій. Ми сердимося на нього й хочемо його покарати. Найчастіше відмовляємося від спілкування. Таким чином, мотив скривдженого майже завжди – маніпуляція.

Чи помічали ви, що ображатися для багатьох людей стає звичкою. Вона закладається в самому ранньому віці. Тоді коли дитина тільки починає говорити. Він вимовляє перші незрозумілі звуки, а мама, намагаючись зрозуміти, що він має на увазі, перераховує всі можливі варіанти: їсти, пити, іграшку, горщик? І дитя розуміє, що не обов’язково говорити досить тільки видати звуки, йому тут же все принесуть. А якщо принесуть не те, що він хоче? Знову ж таки, легше заплакати й отримати бажаного, ніж докладати зусиль і намагатися говорити. У дитини формується поняття: варто йому тільки заплакати, і світ йому все дасть. На жаль, у дорослому житті це так не працює.

Коли людина ображається, він позбавляє себе можливості розвиватися величезна частина нашого життя це взаємини з іншими людьми, від них ми черпаємо енергію. Коли ми ображені, ми перекриваємо кран з енергією до людини. Енергії нікуди діватися, і вона циркулює всередині нас. Ми зациклюємося на самих собі, а зайва любов до себе це хвороби й різні неприємні ситуації. І для чого це все? Щоб пошкодувати себе коханого? Так ось, або ми ображаємося, або розвиваємося одне з двох. І ніяк інакше.

Як впоратися з почуттям образи:

  1. Образа, поки вона свіжа, добре йде зі сльозами. Плачте, не стримуйтеся ваше здоров’я дорожче гордості.

  2. Говоріть усе. В ідеалі сісти на березі річки і вимовити всю свою печаль і біль. Усе це можна зробити у ванній просто включивши кран. Вода дуже сильна стихія, вона забирає весь негатив.

  3. Один із моїх улюблених способів це виписуєте на папір. Важливо списати лист із двох сторін, виписати всі почуття досади і злості, у кінці поставити число. Усе написане перечитати, як би не було неприємно й гірко. Обов’язково спалити, спостерігаючи за тим, як ваші рядки спопеляє вогонь.

  4. Придбайте подушку для биття, можна повісити грушу, щоби відшкодовувати на ній злість. Негативна енергія повинна виходити з вас.

  5. Ще можна образу викричати, вийти куди-небудь у ліс і «проорать» усе, що ТО хочете (можна навіть матом). Вкласти в крик всю досаду й образу.

Пам’ятайте, неможливо пробачити людину не позбувшись негативних емоцій. А зберігати їх у собі погано для вашого ж самопочуття.

Автор тексту: Олександра Салова

Обкладинка: Viola Niccolai 

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.