Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Яке воно, покоління Z?

Оновлено

Хоча б раз ви точно зустрічали словосполученняпокоління Z в тексті якої-небудь статті популярного медіа або поста etc. Напевно, так і не розібравшись толком у значенні фрази, продовжували перегортати статтю й зовсім забували про неї.

Так ось! Сьогодні саме час розповісти вам про покоління Z трохи більше. Розповісти про вас же самих.

Що таке «покоління Z»?

Покоління Z або іпокоління, «Homelanders», «Homeland Generation» або «New Silent Generation» – люди, що народилися приблизно в період з 1995 року до 2012 року. вони ж діти покоління Y або«міленіумів», іноді навіть покоління X. 

Але стоп-стоп стоп. щось занадто багато дивнихбукв. Зараз розберемо все по порядку.

Передісторія

Роберт Капа, засновник Міжнародного фотоагентства, вирішив підписати одну із серій своїх робіт «діти невідомості, покоління X». На цих фото були зображені молоді люди післявоєнної ери, цінності яких кардинально відрізнялися від цінностей їхніх батьків.

Кількома роками пізніше словосполучення покоління X сподобалося британській соціологині Джейн Доверсон, яка використовувала термін у своїй науковій роботі.  А з 1990-х вчені Нейл Хоув і Вільям Штраус почали грунтовно працювати над теорією поколінь. З тих пір людей, що народилися в 65-80 рр. почали називати»іксами». Вони дуже зайняті, активно рухаються по кар’єрних сходах і велику увагу приділяють вихованню дітей. Ікси виросли до розвитку цифрових технологій, тому вважають за краще інтернет-шопінгу походи по магазинах. Секс до шлюбу для них – норма, вони стали частіше розлучатися, але сім’я займає в їхньому житті важливе місце.

Покоління Y-послідовники «іксів», народжувалися з початку 80-х майже до кінця 90-х. Вони, як правило, уже досягли успіху в бізнесі, у них у пріоритеті – саморозвиток, а не участь у суспільному житті. Також для них характерна допитливість і завзяте небажання подорослішати.

Тепер, коли ми розібралися з двома попередниками хлопців покоління Z, пора дізнатися про самі «зети».

Як виглядає їхнє життя?

  • Починають працювати раніше

Робота для них – не тільки джерело грошей, а й можливість самореалізуватися в улюбленій справі. Варто відзначити, що на їх підвищене бажання знайти роботу впливають батьки. Згідно з дослідженнями американських соціологів, 55 % хлопців відчувають тиск із боку батьків у питаннях особистого заробітку й майбутньої кар’єри. А кожен четвертий школяр / ца вважає, що його / її батьки контролюють набагато більше, ніж однолітків.

  • Хочуть змінюватися самі і змінювати світ навколо

Звучить якось голосно, але ж так і є. За статистикою, 60 % підлітків і молоді хочуть, щоби їх рішення й дії впливали на політичну, соціальну (або будь-яку іншу) ситуацію в країні. Глянувши навіть на своїх знайомих і друзів, я зрозуміла, що бажання змінювати світ для «зет» не просто слова. Адже більшість моїх друзів волонтерять, створюють соціальні та культурні проєкти, беруть участь у прийнятті важливих рішень на державному та міжнародному рівнях.

  • Їм складніше знаходити друзів і партнерів

Причин цьому чимало. «Традиційні» гендерні ролі зараз досить розмиті, через це в деяких із нас виникають складнощі із самоідентифікацією.  Крім того, часто спілкування в соцмережах є основним способом комунікації, який створює відчуття зближення з людиною. Але людині, яка звикла комунікувати в основному онлайн, важче спілкуватися в реальному житті й заводити стабільні відносини зі «справжніми» людьми.

  • прагнуть отримувати знання та гарну освіту

З кожним роком потоки інформації тиснуть на нас усе більше й більше. Ми дізнаємося про нові стипендії на навчання за кордоном, семінари та тренінги, конкурси, освітні проєкти та міжнародні обміни. «Звичайної» освіти у своїй країні ставати мало. Адже як можна знати про стількох можливостях і не випробувати їх?! ДО РЕЧІ, Зети, не пропустіть нашу добірку можливостей.

  • Можуть робити 100 000 0 00 справ одночасно

Ясна річ, я гіперболізую. Однак, погодьтеся, вам цілком звично одночасно готуватися до занять, базікати по телефону й попивати чаєчок. Дослідження свідчать, що мозок представників покоління Z здатний сприймати більше інформації за невеликий проміжок часу. Але залучити й утримати їхувагу стає все важче .

  • Не дивляться телевізор

Камон, гайз, ну який телевізор, коли є YouTube, Facebook, онлайн-медіа? За допомогою них доступ до будь-якої інформації є в будь-який час. Сидиш на парі або їдеш додому на трамвайчику й читаєш щось цікаве.

Матеріали, використані при підготовці статті:

https://knife.media/generation-z/

Авторка: Вікторія Северин

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.