Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Підготуйте себе до ЗНО

Оновлено

Для успішної здачі ЗНО потрібно прикласти багато зусиль як психологічного характеру, так і фізичного. Адже необхідно бути морально підготовленим до екзаменів, вміти змушувати себе невпинно вчитися. Окрім цього, плідне навчання неможливе без фізичної праці. Наш мозок постійно потребує здорових імпульсів і струсів для злагодженого функціонування. Тому, не слід сидіти за уроками годинами. Краще робити 10-хвилинні перерви кожні 40-50 хвилин. Це допоможе зберегти й час, і сили на навчання. Але перерва повинна бути ефективною: прогуляйтеся на свіжому повітрі, зробіть фізичні вправи, потанцюйте під улюблену музику. І ніяких соціальних мереж у цей час! А щоби зарядитися енергією на весь день, починайте його із ранкової зарядки.

Одинадцятий рік навчання весь наповнений стресом та емоціями. Уроки забирають купу часу, якого так не вистачає випускникам на особисте життя та відпочинок, а в голові немає чіткого розуміння свого майбутнього. Рішення є завжди!

Зазвичай, такі ситуації трапляються в разі відсутності мотивації. Рушій вашого життя можете створити лише ви, і лише ви можете направити його в потрібне вам русло. Можна кожен день гортати стрічку в соціальних мережах, шукаючи мотивацію, але все це не надовго залишить вас вмотивованими. Тому не варто витрачати на це свій час. Краще почати діяти.

По-перше, корисно створити список виконаних завдань. Розуміння прогресу – чудова мотивація для наполегливої праці. А плануючи виконання справ, ви зможете прослідкувати за тим, як саме був витрачений час, і чи вдалося вам закінчити всі, поставлені вами завдання. По-друге, ставте кінцеві терміни й навчиться дотримуватися визначеного проміжку часу. А краще виділяти максимально короткі терміни на окремі справи, бо це змусить вас діяти швидше та ефективніше.

Знайте, що людський мозок здатен на грандіозні досягнення. Але нам потрібно лише побороти лінь і вивчити необхідну інформацію. Щоби продуктивно працювати, потрібно знати свої плани на майбутнє та свою мету. Адже знання результату завжди підштовхне до дії.

Виконуючи будь-які завдання, я знаходжу ціль, яку я повинна досягти. Для кожної людини важливо розуміти сенс своєї праці. Інколи, я не можу його знайти, роблячи якусь справу. Тоді ж мої дії стають не ефективними, а від цієї справи я позбавляюсь, бо як виявилось, вона була не потрібною.

А своїми планами на майбутнє, я мотивую себе вчитися, бо знаю ким я мрію бути та що для цього потрібно робити. Коли в мене виникає бажання все покинути й піти байдикувати, я завжди згадую про свою мрію й розраховую позитивні та негативні наслідки цього «відпочинку», а також, його важливість. Аналізуючи, я уникаю небажаних результатів. Тому, частіше питайте себе про сенс своїх дій. От побачите, це працює.

Великою мотивацією для мене є й той факт, що в будь-якому випадку я отримаю досвід. І коли мені в школі несподівано оголосили, що я йду на олімпіаду, яка відбудеться через 2 дні, я заспокоїла себе тільки тим, що це, усе одно, буде досвід. І не пожалкувала.

Визначення професії

Як відомо, щоби прожити щасливе життя, варто в ранньому віці визначитися зі своєю професією, знати напрями бажаної діяльності. Тому, не зволікайте. Проходьте тести на визначення вашого покликання (наприклад, тест Клімова), беріть участь у таборах, лекціях, проєктах, орієнтованих на визначення професії. До цього слід віднестися відповідально.

А ще є варіант узяти так званий Gap year. В Україні цим займається Українська Академія Лідерства (УАЛ), викладачі якої допоможуть не тільки визначитися з професією, а й навчать вас лідерству й іншим навичкам, про які ви можете почитати на сайті УАЛ.

Життя поза школою

Під час підготовки до ЗНО не бійтеся вчити багато інформації, бути активними та займатися позашкільною діяльністю. Не думайте про те, що готуватися до екзаменів та брати участь в іншій діяльності неможливо. Адже це цілком реально й дуже корисно. До того ж це розвиває вас як особистість, навчає бути лідером.

Пристосування до тонкощів ЗНО

Не забувайте, що для успішної здачі вступних іспитів, необхідно не лише вчити необхідні предмети, але і знати структуру побудови самого ЗНО, критерії оцінювання кожного завдання. Окрім цього, варто підготувати свій організм працювати в шумі та в стресових ситуаціях. Сувора перевірка вступників не гарантує повної тиші під час самого написання тестових завдань. Тому, щоби потім не метушитися з апаляцією, краще привчити себе працювати в будь-яких обставинах. Для цього слід позбутися звички щось вчити лише в тихому місці. Спробуйте, займатися якоюсь діяльністю, слухаючи музику в навушниках, або ж при увімкненому телевізорі.

Також, тренуйте свою увагу. Частіше проходьте підготовчі тести до ЗНО. Наприклад, я кожного тижня розв’язую задачі з математики. Дуже часто я роблю помилки в елементарних вправах, через свою неуважність. Багато тренуючись, мені вдалося відкоригувати цю проблему. Хоча іноді, коли я бачу легке для мене завдання, я забуваю про це, і знову роблю помилку. Бачення своїх недоліків тільки підштовхує працювати над собою й удосконалюватись.

Якщо ж не знаєш відповіді на питання – не панікуй! Застосуй свою інтуїцію, або вибери навмання. Користуйся такою тактикою: для початку, відкиньте ті варіанти відповідей, які є 100 % невірними, залишені варіанти легше аналізувати, вибираючи серед варіантів, що залишились, продивіться всі дрібниці в можливих відповідях (дуже часто головний зміст ховається в елементарних речах). Але ніколи не залишайте питання без відповіді!

Й останнє – ніколи не здавайся і прямуй до своєї мети!

Якщо ж ви все ще намагаєтесь знайти мотиваційну інформацію, то можете заспокоїтись, бо ми це вже зробили за вас. Перегляньте це мотиваційне відео, покращуючи свою англійську заразом. Але не зловживайте! Переглянувши відео, почніть діяти та працювати. Успіхів!

Автор тексту: Дарина Батуренко 

Illustration by Ana Galvan  

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.