Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Даня Столбунов закликав парламентарів впровадити сексуальну освіту

Оновлено

7 грудня у Верховній Раді відмічали День Прав людини. Громадські активісти та представники організацій мали можливість представити свою діяльність і виступити на прес-брифінгу. Наш активість Даня закликав парламентарів почати впроваджувати сексосвіту в українських школах:

Доброго дня, шановні парламентарі, колеги, мене звати Даніїл, молодіжний рух Тінерджайзер.

У 8 років мені поставели діагноз СНІД. Я один із перших дітей, які були народжені зі статусом. Половина з нас не прожила й року. Тоді нам просто не могли надати якісне лікування та своєчасну діагностику.

Зараз усе інакше і в Україні, дякуючи зокрема вам, нас є все щоби покрити життєво важливим лікуванням велику кількість малих пацієнтів та забезпечити їх усіма послугами.

Сьогоднішні слухання присвячені правам дитини. І я тут щоби представити спільноту підлітків. Я міг навіть бути однокласником вашої доньки або сина. Я впевнений, що ви хоча б один раз говорили своїй дитині, що треба вчитися й ходити до школи, навіть, якщо вона цього не хоче. Ми знаємо, що освіченість це захист від багатьох помилок. Так само основою здоров’я є знання. Але помилки в знанні про здоров’я можуть виявитися найдорожчими в житті. Ви можете дати майбутнім поколінням захист від помилок. Сьогодні в цій залі вперше в історії Верховної Ради пролунає словосполучення «сексуальна освіта».

Введення сексуальної освіти – це та реформа освіти, яку треба запроваджувати терміново. Зараз поясню, чому!

За оцінками, в Україні проживає 14 тисяч молодих людей із ВІЛ. Сьогодні ВІЛ – це про тих, хто споживають наркотики, або чоловік, які мають секс із чоловіками. Ні.

70 % нових випадків інфікування сталися через незахищений гетеросексуальний статевий контакт.

А сексом займаються всі, тим більше молодь. Навіть, якщо ми не хочемо думати, що діти та підлітки їм займаються, це все одно так. Майже 35 % підлітків починають статеве життя в 13 років.

Чому основний шлях передачі ВІЛ – це секс, і чому їм займаються так рано?

У школах вчителі обходять тему сексу. Така сама ситуація вдома – батьки не завжди готові говорити про секс зі своєю дитиною бо самі не дуже розуміються в цьому. Зрештою, молодь дізнається про секс від однокласників або в Інтернеті, де інформація може зашкодити. У моїй школі половина однокласників збирались після уроків і йшли до хлопця, у якого був Інтернет, і дивились порнографію.

Ввести сексуальну освіту в школі – це крок до безпеки українських дітей.

Це дозволить попередити не тільки ВІЛ, а ще і ВПЛ, сифіліс і багато інших інфекцій. Ми в Європі лідери по ранніх вагітностях і ранніх абортах. До того ж сексуальне насильство в Україні – дуже розповсюджене явище. Це впливає на психічне здоров’я та майбутнє життя дітей.

Нам може не подобатись багато речей європейського світу: те, що вони занадто ліберальні, або чи захищають права «не тих». Нехай. Але одне там певне.

У Франції, Норвегії, Німеччина – у країнах, де починають із дітьми говорити про секс ще в школі, показники статевих хвороб: вагітностей, абортів – менші, а статеве життя починається пізніше – в 18-19 років.

Також варто подумати про наші гроші та економіку. Один річний курс лікування ВІЛ для одного пацієнта котує державі 170 доларів, і це ще дуже низька ціна. Надрукувати одну книгу по сексуальній освіті – 50-100 гривень.

Уже існує вся необхідна експертиза, міжнародний досвід, та освітяни, які для міністерства готові написати наповнення безплатно. Звісно, це лише приблизна ціна, але запровадити такий предмет – це значно дешевше, ніж довічне лікування.

Разом із НМРУ Тінерджайзер та група експертів-освітян готує аналітичну записку щодо сексуальної освіти спеціально для українських шкіл. За кілька місяців ви зможете його прийняти за основу майбутньої реформи.

Ви можете захистити майбутніх українських дітей.

Дякую!

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.