Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Активісти Teenergizer на засіданні Парламентського Комітету з питань молоді

Оновлено
Молоді люди-активісти Teenergizer представили голос підлітків на парламентському комітеті з питань молоді.

 

8 жовтня 2019 року, активісти Teenergizer Даня Столбунов та Яна Панфілова взяли участь у круглому столі, який пройшов при комітеті з питань молоді в українському парламенті.

Півроку тому в Україні почалася розробка нової «Стратегії молодіжної політики 2030», і, природно, цей процес не пройшов без участі активних лідерів Teenergizer, які працюють над тим, щоби підлітки й молоді люди стали пріоритетом в охороні здоров’я України. Завдяки участі в цю стратегію були включені такі важливі завдання як:

Забезпечення дружніх до підлітків медичних послуг у рамках децентралізації

Що це означає? В Україні близько 10 років існує система Клінік дружніх до молоді, але самі клініки після проведення реформи охорони здоров’я під загрозою закриття, так як вони не вигідні для системи фінансування медичних послуг.

Але для нас дуже важливо, щоби підлітки мали доступ до конфіденційних і дружніх послуг.

Тому якщо неефективно утримувати самі клініки у вигляді приміщень, то ми пропонуємо забезпечити послуги через молодіжні центри і організації на рівні громад.

Забезпечення розвитку інноваційних проєктів зі зміцнення та популяризації психічного здоров’я та профілактики

ментальне здоров’я має обговорюватися якомога ширше, так як у майбутньому це буде серйозною проблемою і вже зараз потрібно готувати фундамент збереження психічного здоров’я молодого населення.

Впровадження профілактичної освіти в галузі сексуального та репродуктивного здоров’я в систему шкільної освіти

Молодь України давно вже готова ставати грамотною в питаннях власного здоров’я й тіла. Чим грамотніше вони будуть, тим захищеніше їх майбутнє сімейне життя.

Під час круглого столу при парламенті активісти виступили і сказали про надзвичайну важливість внесених пропозицій і завдань. Публічно було заявлено про необхідність введення сексуальної освіти, а також забезпечення доступу до презервативів. Обговорення відбувалося навколо нового проєкту Закону України Про молодь, який повинен перепройти обговорення, виробити правки й бути прийнятим у недалекому майбутньому.

«Ми визнаємо, що не експерти в області розробки політик, але ми в першу чергу – молоді пацієнти, одержувачі послуг від цієї держави. Я змінила багато шкіл і пройшла багато лікарів і знаю, про що говорю. Молоді люди вже давно не вірять у бога в більшості, але на що в них критичний попит – це на розуміння рівня усвідомленості та відповідальності за своє здоров’я. Ми готові залучитися в будь-який момент у розробку будь-яких програм і ми цінуємо можливість співпраці з державою, нам приємно, що нас залучають!«
яна Панфілова, голова правління Teenergizer.

Завдяки нашій участі нам відкрилося ще більше можливостей-ми частина групи громадських активістів у сфері освіти, які проводять громадські обговорення нового проєкту Закону про молодь.

Наше завдання – проконтролювати, щоб у законі були прописані послуги, які має фінансувати держава. І щоб у ньому з’явилося поняття «підліток», так як це окрема категорія.

Крім цього, ми заручилися підтримкою і скоро зустрінемося із заступником голови парламентського комітету з молоді, депутаткою президентської партії Іриною Борзовою з метою залучення в парламенті підтримки змін у законодавстві, які ми проводимо, а саме про те, щоби підліток з 16 років міг вільно отримати медичну послугу та інформацію своє здоров’я без згоди батьків, опікунів, і про закріплення в законодавствіпоняття «підліток»з 10 до 18 років.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.