Зацени, мы уже 58 273 консультаций провели

Teenergizer в СМИ: итоги пресс-конференции

Обновлено

Вчера состоялась пресс-конферениция, во время которой наши активисты рассказывали о проблемах доступа к тестированию и представили памятку для пунктов тестирования, призванную помогать в защите прав подростков. Теперь про нас пишут:

Соцпортал заинтересовал факт нарушений при прохождении тестирования, в том числе отказі в тестировании подросткам в возрасте старше 14-ти лет:

«ВІЛ-інфіковані підлітки заявляють, що їхнє законне право на анонімне та безкоштовне тестування — порушують. Зокрема, це довів експеримент, який провели активісти громадської організації «Тінерджайзер». Вони звернулися в кілька столичних центрів СНІДУ. І в деяких із них у них вимагали паспорт, присутність батьків або гроші за аналіз. Хоча за законом усі тестування на ВІЛ із 14 років є безкоштовними та анонімними.Майже 65% опитаних підлітків, які проходили тестування на ВІЛ у 2015 році, сказали, що їм не пропонували дотестове чи післятестове консультування. Майже 40% сказали, що тест не був анонімним. І майже 12% заплатили за тест,– розповіла керівник програм розвитку і здоров’я молоді представництва ЮНІСЕФ Олена Сакович».

press22

РБК-Украина акцентировал внимание на том, что тестирование на ВИЧ – один из основных приоритетов в борьбе с эпидемией:

«Эксперты обращают внимание, что именно тестирование на ВИЧ – это первый шаг на пути преодоления эпидемии. Ведь знание своего статуса позволяет человеку своевременно получить жизненно необходимое лечение и не стать “источником заражения” для других. К сожалению, под медицинским присмотром в Украине, по состоянию на 2016 год, находятся только 1188 ВИЧ-позитивных подростков. При этом многие могут даже не догадываться о своем статусе из-за отсутствия возможности пройти анонимное тестирование по причине отказа врачей. “Обязанность взрослых, тем более медиков – защитить детей от инфицирования, а не отказывать им в получении информации о своем ВИЧ-статусе”, – говорит Яна Панфилова».

Україна Молода пишет о фактах нарушения закона в пунктах тестирования:

 «ВІЛ-інфіковані підлітки заявляють, що їхнє законне право на анонімне та безкоштовне тестування – порушують. Зокрема, це довів експеримент, який провели активісти громадської організації «Тінерджайзер». Вони звернулися в кілька столичних центрів СНІДУ. І в деяких із них у них вимагали паспорт, присутність батьків або гроші за аналіз. Хоча за законом усі тестування на ВІЛ із 14 років є безкоштовними та анонімними.»

В своем выступлении активисты «Тинерджайзер» особенно обращали внимание на статистическую информацию о эпидемии ВИЧ в Украине. Об этом же пишет Радіо Свобода:

«За оціночними даними ЮНІСЕФ та ЮНЕЙДС в Україні живуть 5500 підлітків з ВІЛ. Втім на 2016 рік офіційно на обліку стоїть 1188 підлітків. Всі інші скоріш за все не знають про свій статус. Одна з причин такої статистики – це бар’єри в тестуванні. Тому ми придумали моніторинговий проект, квест і перевірили всі пункти тестування у Києві на дотримання законодавства. Ми перевірили 18 пунктів, з них 5 були закриті, а в інших 5 нам відмовили у тестуванні через відсутність паспорту і дорослого, який би підлітка супроводжував», – розповіла голова правління організації «Об’єднання підлітків та молоді «Teenergizer» Яна Панфілова. Згідно з законом «Про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ» від 2010 року кожна людина по досягненню 14 років має право анонімно та безкоштовно пройти тест на ВІЛ/СНІД. За шість місяців 2016 року в Україні, за даними Українського центру контролю за соціально небезпечними захворюваннями МОЗ України, було зареєстровано 7628 нових випадків ВІЛ-інфекції.»

Вам может понравиться

Leave a Reply

Your email address will not be published.