Зацени, мы уже 58 273 консультаций провели

Прес-конференція Teenergizer

Обновлено

Підлітки вимагають усунення бар’єрів у тестуванні на ВІЛ з 14 років – про це заявили сьогодні представники благодійної організації «Об’єднання підлітків та молоді «Teenergizer» , що виступає проти дискримінації в усіх сферах, включно з ВІЛ. Члени організації провели в Києві експеримент, який показав, що у третині випадків лікарі відмовляють молодим людям в анонімному та безкоштовному тестуванні на ВІЛ, вимагаючи паспорт або присутність батьків. На думку представників «Teenergizer» це є порушенням Закону України «Про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ» 2861-17 від 23.12.2010).

У ході експерименту підлітки-активісти організації «Teenergizer» зверталися до 18 кабінетів із запитом пройти тест на ВІЛ. У 5 випадках кабінети фактично були відсутні за вказаною адресою, і ще в 5 – підліткам відмовили у проведенні тесту і просили привести батьків чи показати паспорт.

В Україні, за оцінними даними,  живуть 5500 підлітків з ВІЛ; 123500 підлітків знаходяться у групі ризику. При цьому, тестування на ВІЛ є першим кроком у подолані епідемії. Знання статусу дозволяє людині своєчасно стати на облік та отримати життєво необхідне лікування. Під медичним наглядом в Україні у 2016 році перебувають лише 1188 ВІЛ-позитивних підлітків, інші можуть не здогадуватися про свій статус, або не можуть пройти тестування через відмову лікарів.

«Підлітки практикують ризиковану щодо ВІЛ поведінку ще до настання 16-річного віку. Обов’язок дорослих, тим більше медиків – захистити дітей від інфікування, а не відмовити їм у знанні свого ВІЛ статусу», каже Яна Панфілова, ВІЛ+ підліток, голова правління БО «Об’єднання підлітків та молоді «Teenergizer».

В Україні 38,9% підлітків до 19 років вже мають досвід статевих стосунків, 35,3% підлітків не користувались презервативом при статевому контакті. 92% підлітків знають, що тестування є єдиним способом дізнатися, чи є в людини ВІЛ, але лише 38,2% підлітків мали досвід тестування на ВІЛ. При тому, тестування не було анонімним для 39,2%, а заплатили за нього 11,6% респондентів.

«У країнах, де активно поширюється ВІЛ-інфекція, особливо уразливими до інфікування ВІЛ є діти та молодь, оскільки, за результатами різних досліджень, рівень застосування ризикованих практик серед них є вищим, ніж серед дорослих. Тестування на ВІЛ є відправною точкою для початку багатьох заходів профілактики ВІЛ-інфікування та має важливе значення для забезпечення доступу до своєчасної допомоги та лікування», – сказала Олена Сакович, Керівник програм розвитку і здоров’я молоді, Представництво дитячого фонду (ООН) ЮНІСЕФ.

Низький рівень доступу підлітків до ВІЛ-тестування та консультування (КіТ) в Україні призводить до пізнього звернення за допомогою і лікуванням. Із збільшенням доступності антиретровірусної терапії (АРТ) та профілактичних заходів, рання діагностика може знизити передачу та поліпшити показники здоров’я населення, тим самим зменшуючи підліткову захворюваність і смертність.

konf2

Члени організації «Teenergizer» підготували пам’ятку для молодих людей «Тестування підлітків на ВІЛ в Україні», в якій розповідають про право на анонімний, безкоштовний доступ до тестування на ВІЛ/СНІД з 14 років. Цю пам’ятку вони передали представнику МОЗ з проханням поширити її через всі медичні заклади України, де відбувається тестування на ВІЛ. У «Teenergizer» вважають, що це є першим кроком в порятунку молоді від СНІДу.

ДОВІДКА: За шість місяців 2016 року в Україні за даними Українського центру контролю за соціально небезпечними захворюваннями МОЗ України було зареєстровано 7628 нових випадків ВІЛ-інфекції. Всього з 1987 року в Україні офіційно зареєстровано 288,551 нових випадків ВІЛ-інфекції, від СНІДу в Україні померло 39933 осіб. Найбільш ураженими ВІЛ-інфекцією регіонами є Дніпропетровська, Донецька, Київська, Миколаївська й Одеська області, а також м. Київ. Починаючи з 2008 року, українці найчастіше інфікуються ВІЛ статевим шляхом. У 2015 році майже 60% людей, у яких була виявлена ВІЛ-інфекція, інфікувалися статевим шляхом. Більшість випадків інфікування ВІЛ в Україні сьогодні реєструються серед молодих людей віком від 15 до 30 років. За оціночними даними дослідження ALL IN to #EndAdolescentAIDS, в Україні живуть 5500 підлітків з ВІЛ, в той же час під медичним наглядом перебувають лише 1188 ВІЛ-позитивних підлітків. 

Контакти для ЗМІ:

Наталя Красненкова +38067 465 54 26 krasnenkova@prhouse.com.ua,

Марина Єнжиєвська +38063 039 78 29, m.yenzhyevska@prhouse.com.ua 

Вам может понравиться

Leave a Reply

Your email address will not be published.