Зацени, мы уже 58 273 консультаций провели

Особистий досвід: 5 країн задешево від авторки Teenergizer

Обновлено

На Teenergizer уже було опубліковано матеріал за темою «Час пригод: лайфхаки, які допоможуть тобі заощадити гроші в подорожі». Авторка Марія Прохоренко вирішила розширити цю тему, виклавши досвід відвідин п’яти країн за максимально бюджетну суму, спираючись на особистий досвід.

Звичайно, п’ять країн — це крапля в морі порівняно з тим, що можна побачити в профілях в Instagram чи на Couchsurfing користувачів. Утім, у першу свою закордонну подорож я відправилась минулого літа, менше року тому, і з того часу відвідала 7 країн. До цього були чисельні поїздки Україною та досвід автостопу Кримським півостровом до анексії. За цей час я зупинялася в гостелі тільки на одну ніч, коли в Празі фізично не змогла знайти хоста через відсутність часу на пошуки, а також через ліміт запитів на сайті Каучсерфінг. Позаду лишилися поїздки в Краків, Прагу, Кошиці, Будапешт, Берлін, Ґданськ (із тих, де зупинялася за «каучем»), що тривали від тижня до трьох. І скрізь, окрім однієї ночі, не було витрачено жодної «монети» місцевої валюти на нічліг. Саме ці поїздки навчили мене економно витрачати гроші. Я намагаюся повертатися додому з рештою, яку можна було б витратити на наступну подорож.

Berlin, Germany

Дешеві поїздки — це…

1. Лоукости та вміння знаходити дешеві чи акційні напрямки й не боятися купувати квитки завчасно.

Смішно, але за квитки з Будапешта до Берліна та з Ґданська до Львова в сумі я заплатила менше, ніж за п’ятигодинну поїздку з Німеччини до міста коло Балтійського моря. Дешеві квитки з Варшави, Будапешта й Вільнюса (із найближчих до України міст). Стандартно

  • WizzAir;
  • Ryanair (так, я не зможу «вигадати для вам велосипед»). FlixBushttps: із недорогими квитками на автобусні подорожі.

Кому лоукости не підійдуть? Елементарно тим, хто не звик користуватися мінімальною кількістю речей. По-справжньому дешевими можуть бути перельоти в тих, хто має з собою лише ручну поклажу, уміщену в невеликий рюкзак чи певного розміру дорожню сумку, що не перевищує параметрів, зазначених на сайті кожної авіакомпанії (за перевищення доведеться доплачувати значно більше, ніж коштує ваш квиток).

2. Автостоп

У мене хронічно не складається з автостопом, що вже скидається на якусь карму. Просто через елементарну відсутність компаньйонів-ентузіастів, яким би також підійшов такий формат подорожей. Утім, я трохи поїздила автостопом у Криму, де жила до анексії півострову. Закордоном автостоп хороший (він можливий навіть в Італії), і у кожній країні має свою специфіку. Кажуть, у Європі ставлення до автостопу дещо змінюється, чому сприяє відкриття чималої кількості дешевих автобусних рейсів. Утім, нерідко можна натрапити на розповіді про поїздки автостопом у Грузії та Азербайджані, де звичайна подорож із пункту А в пункт Б перетворюється на дегустацію чаю, шашликів та місцевих страв, яку вам влаштовує навіть занадто привітний водій.

3. Couchsurfing

Напевно, це моя найбільша любов, яку я відкрила більше року тому, сервіс, що подарував мені і стосунки, і найдорожчих людей. Починала я ще зі спільноти в VK «Студкауч», але це було небезпечно, бо там не була передбачена опція відгуків, отож це завжди було щось на кшталт рулетки.

Поляки, з якими познайомилася в Ґданську навесні 2018-го. Цікаво було комунікувати за допомогою своїх рідних мов, розуміючи майже все з сказаного й відчуваючи себе почутою та зрозумілою у відповідь.

Про Couchsurfing можна почути різне, наприклад: «слідкуйте, щоби у вашого потенційного хоста були відгуки. Завжди є ризик». Так, є. Мала досвід зупинятися в людей без відгуків, бо вони були новачками на сайті. На вулицю вийти ризикованіше. 

Деякі не надають перевагу CS, бо думають, що це незручно, а людина з адекватними умовами ніколи не зареєструється на сайті та не зупинятиме в себе людей. Це неправда. Напевно, фотографії ілюструватимуть ситуацію краще за слова.

Декілька квартир, у яких я зупинялася під час своїх подорожей

Утім, якщо мені не вдалося вас переконати, можна дібрати дешевий варіант гостелів на сайті Hostelworl.com.

4. Безкоштовні екскурсії

Такі організовують ентузіасти у всіх, або майже всіх великих містах. Зазвичай екскурсії «живуть» на донатах, хоча «винагорода» за показ міста не є обов’язковою для всіх. Плюс visitforfree, уведене в пошуковому рядку в Google.

Кошиці, Словаччина. Підвісний міст, по якому раніше перевозили руду. Зараз міст із цією метою не функціює, проте місцеві використовують його для іншого.

5. Безкоштовні дні для відвідування музеїв та галерей

Небагато хто знає про те, що в четвер з 18 до 22 години можна безкоштовно відвідати всі п’ять (!!!) музеїв відомого Музейного острову у Берліні, що є спадком ЮНЕСКО. Це музейний ансамбль, на будівництво якого пішло ціле сторіччя. Так само безкоштовним у певний день є вхід у зали королівського Вавельського палацу в Кракові (за відвідини кожного «покою», до речі, щодня туристи віддають чималу суму). Не винятками є й інші музеї та галереї, розкидані містами різноманітних країн світу.

Дахи торгівельних центрів нерідко можуть слугувати непоганими оглядовими майданчиками. Berlin, Neukölln Arkaden.

 5.  Харчування

Окей, ви можете з’їсти фо у В’єтнамі, спробувати страву фейжоада в Бразилії, забігти один (чи не один) раз по справжній ізраїльський фалафель, в Іспанії закохатися в паелью (а паралельно й у Валенсію, адже страва є символом В.), влаштувати дегустацію сирів у Словаччині, а каррівурстом закусити відвідини однойменного музею в Берліні — усе з метою скуштувати найпопулярніший зразок якоїсь кухні. Утім саме на харчуванні та CS я економила приблизно половину грошей із тієї суми, що брала з собою закордон.

Серед усіх країн я найбільше хвилювалася, що в Німеччині продукти коштуватимуть значно дорожче. Після дешевої Польщі, де я можу спокійно прожити на ту ж суму, яку витрачаю на продукти в Україні, Німеччина скидалася на монстра, що зжре все, що маю з собою в гаманці. Смішно зараз згадувати, але харчування продуктами з супермаркетів (варто дивитися на мапі європейських «велетнів» на зразок «Aldi», «Lidl», «Tesco», «Auchan», «Kaufland», «Spar», «Billa»; «Biedronka» в Польщі ще непоганий, «Zabka» мені подобається значно менше, але теж може бути) і в Німеччині обходилося не дорожче за Україну. Плюс враховуйте якість продуктів, яку не порівняти з українськими м’ясними виробами, різноманітними сирами та великим асортиментом товарів загалом.

Berlin, Germany

Якщо сума грошей на подорожі зовсім мала, можна спробувати шукати магазини з відділом, де продукти через термін придатності на 50 і більше відсотків дешевші (таке, зокрема, часто практикують у Норвегії). У столиці Німеччини щовівторка можна з’їсти безкоштовні тапас у барі Art und Weise (Neukölln) після замовленого келиха пива (чи будь-якого іншого напою), а щонеділі з 16.00 у кафе Vetomat пригощають безкоштовним обідом чи ланчем. У Берліні було засновано програму food sharing («шерять» їжу зараз і в Копенгагені, і в Единбурзі та інших містах), яка для мене є апогеєм розумного споживання. Берлінці загалом дуже бережно, із великим пієтетом ставляться до продуктів, уважаючи, що ніщо не має бути викинене. Саме тому під кінець робочого дня можна зайти в пекарню та забрати випічку, яку не встигли продати за день, або ж у готелях влаштовують «шведський стіл» зі стравами, які не продали гостям (до речі, у тому ж Берліні заснували спільноту Free Your Stuff Berlin, вона функціює на платформі Fb, де люди публікують фото речей, які з певних причин їм не потрібні та які вони готові віддати безкоштовно. Кумедно, але в такий спосіб можна облаштувати собі цілу квартиру).

Berlin, Germany

Я завжди казала, що обмежений бюджет не є перепоною для подорожей. Ми тільки вкотре вигадуємо безглузді причини, аби лишитися сидіти на одному місці, так і не зрушивши з нього.

Gdansk, Poland

Авторка тексту і фото: Марія Прохоренко

Вам может понравиться

Комментарии

1
  1. Точно можу сказати, що дешеві подорожі реально. Наприклад, я змогла за 36 євро купити квитки на літак з Кракова в Мілан в обидва боки. Хіба це дорого? Відслідковуйте акції, не обмежуйтесь вильотам тільки з України.

Leave a Reply

Your email address will not be published.