Зацени, мы уже 58 273 консультаций провели

Історія про Василісу, право вибору та наш законопроект

Обновлено

Василіса – наша активістка з Кривого Рогу. Вона живе з ВІЛ з народження. Її виховувала бабуся, яка іноді по секрету розповідала про її діагноз знайомим.

Сама Василіса дізналася про те, що у неї ВІЛ-інфекція на групі для дітей з ВІЛ. Більше 10 років вона зберігала цю таємницю і лише у 19 вирішила все написати на своїй сторінці в Фейсбуці. Написала і лягла спати.  У проекті #ВСУПЕРЕЧ наша Вася поділилася своєю історією.

Таких, як Вася, тисячі. Активних, рішучих до змін і, врешті-решт, готових діяти, тільки б ці зміни мали місце в нашій реальності.

Разом з нами вона бореться за зміни в українському законодавстві. Це зміни в сфері охорони здоров’я в напрямку дружнього підходу до підлітків України. І взагалі визначення поняття “підліток” на законодавчому рівні.

Сьогодні підлітки, які досягли 14 років, не можуть повною мірою реалізувати свої права у сфері охорони здоров’я. Їх право на таємницю та доступ до інформації про свій стан  здоров’я порушується, що часто зумовлює відмову таких осіб від звернення до лікаря.

За даними опитувань U-Report серед молоді, 82% підлітків проти того, щоби медичні дані передавали батькам без їхньої згоди. Особи, які досягли 16 років, не можуть повною мірою реалізувати права у сфері охорони здоров’я, зокрема на таємницю та доступ до інформації про стан свого здоров’я, що часто зумовлює відмову таких осіб від звернення до лікаря.

Наприклад, якщо 14-річний підліток вирішив здати тест на ВІЛ – то йому доведеться чекати 18 років щоби отримати результат тесту без батьків через колізію у законодавстві, або взагалі зіштовхнутися з відмовою у тестуванні. На практиці лікарі відмовляють підліткам у тестуванні на ВІЛ посилаючись на колізії законодавства. Колізія полягає в тому, що згідно 284 статті Цивільного Кодексу підліток з 14 років може отримати профілактичні, лікувальні послуги, але наступна, 285 стаття вимагає дозволу та інформування батьків/опікунів, тому часто вони можуть навіть не отримати послугу через позицію закладу/лікаря. Фактично, законодавство не дає можливості підлітку звертатися за конфіденційною послугою до медичних працівників без батьків.

Крім того, через відсутність поняття «підліток» в законодавстві, різні стратегії збереження здоров’я та попередження захворювань або молодіжні стратегії нажаль не можуть виміряти ефективність своїх програм та  не досягають якісно та в повному обсязі велику групу населення віком від 10 до 18 років.

На практиці підлітки стикаються із відмовою у тестуванні на ВІЛ, якщо вони не досягли 18-річного віку. За даними моніторингів молодіжними організацій, при відмові медичні працівники або головні лікарі закладів посилаються в основному на 285 та 32 статтю Цивільного Кодексу України, ігноруючи Закон України “Про запобігання захворюванню на синдром набутого імунодефіциту (СНІД), де розділ 2 регламентує тестування осіб починаючи з 14 років.

Крім цього, Закон України про «Охорону Дитинства» має містити норму визначення поняття «підліток» — дитину від 10 до 18 років.

Пропоновані зміни до 3 чинних законів України приводить норми діючого законодавства у відповідність із позицією ВООЗ і значно розширюють доступ молодих пацієнтів до медичних послуг і формує у підлітків довіру до лікарів.

Суть змін, які ми пропонуємо:

  • до Закону України «Про охорону дитинства» – полягає у внесенні поняття «дитина підліткового віку (підліток)» та напрямків соціального становлення підлітків; можливість визначати особливості прав підлітків у сфері охорони здоров’я;
  • до «Основ законодавства України про охорону здоров’я» – внесення змін до статті 39 шляхом обмеження права батьків у доступі до інформації про стан здоров’я дітей, які досягли 16 років, згодою останніх;
  • до Цивільного кодексу України – внесення змін до статті 285 шляхом обмеження батьків у доступі до інформації про стан здоров’я дітей, які досягли 16 років, згодою останніх, а також доповненням статті 32 положеннями про можливість неповнолітніх укладати правочини щодо реалізації права на охорону здоров’я.

 

Знаючи, що можна отримати конфіденційну консультацію гінеколога або психолога, підлітки не залишатимуться наодинці зі своїми проблемами, а звертатимуться до фахівців. Підлітки матимуть вільний вибір лікаря, вибір методів лікування і закладу охорони здоров’я.

Вибір – це важливо. Для нас, молодих людей та підлітків, мати можливість знати стан свого здоров’я – це важливо. Так само, як і для Василіси.

 

Вам может понравиться

Leave a Reply

Your email address will not be published.