Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

15 приводів сидіти вдома

Оновлено

Не знаєте, чим зайнятися довгими зимовими ночами? Ми підкажемо .

Фільм:

Почавши

Цікавитеся снами й несвідомим? Ні, ми не про фрейдизм, а про черговий блокбастер Нолана, та ще й із Дікапріо в головній ролі. Він і його «веселі хлопці» пробираються у свідомість людини і творять там свої темні справи. Якщо видасться вільний вечір, ця суміш непоганого бойовика і трилера до ваших послуг.

Сімейка Тененбаум

Фільми Уеса Андерсона це безумовно окремий вид мистецтва. Сюжет про дітей, які добре починали, але не так добре закінчували, дивовижна картинка й саундтрек, що ідеально вписується – що ще потрібно темними зимовими вечорами?

Піна днів

Дивовижно красивий фільм Мішеля Гондрі по книзі Бориса Віана. Одрі Тоту в одній із головних ролей гріє душу майже так само, як джазові мотиви, що пронизують всю картину. Трагічно-красива історія про хлопця, який відчайдушно хотів закохатися, і його новопридбану дружину, яка повільно вмирає через зростаючу в її легкому лілії. А ще там є жарти про Сартра (якого Віан, мабуть, не любив) і буквальна залежність навколишнього світу від почуттів суб’єкта. І все живе, навіть промені сонця і стільці (в прямому сенсі слова, а не метафорично). Загалом, дуже рекомендуємо до перегляду.

Сліпота

Мейрелліш і Сарамаго – що за чудовий тандем вийшов (хоч і не буквально). Сюжет побудований на тому, що людей спіткала епідемія сліпоти, і перших заражених поміщають у госпіталі-в’язниці, у яких кожна кімната стає практично окремою державою. Загалом, метафори, символізм, усе таке. Подивитися точно варто.

Грінч-викрадач Різдва

Куди ж без підтримки інфоприводу? Фільм дуже відомий, практично класика, але в наших широтах усе ж не такий популярний. Тому й увійшов до цього списку. Хочете подивитися казочку з критикою суспільства споживання й шикарною грою Джима Керрі – Ласкаво просимо.

Книга:

П’єси Оскара Уальда

Напевно в школі на уроках літри ви обговорювали всепоглинаючий гедонізм Доріана Грея. І потім із чистою совістю забули про Уальда? А от не варто було. У п’єсах він часто звертається до іншої крайності й описує життя «хороших і благочестивих», накрутивши при цьому таку Санта Барбару, що не снилася навіть тим, хто пише теорії по Грі Престолів. І взагалі висміює все і вся з елегантністю, властивою справжньому денді. Почати можна, наприклад, з «віяла леді Віндервір» або «ідеального чоловіка», а там ви і схаменутися не встигнете, як прочитаєте все й почнете нудьгуюче потягувати бренді і відпускати іронічні коментарі.

Марсіанські хроніки

Рей Бредберрі писав не тільки про Фаренгейти й дивні види вина, а і про колонізацію Марса! Відображаючи у своїй серії пов’язаних між собою оповідань безліч соціальних проблем (як, втім, завжди). Ця невелика книга точно заслуговує вашої уваги, як і вся творчість Бредберрі в цілому.

Сага про Форсайтів

Історія, що оповідає про десятки років життя однієї сім’ї. Така собі британська епопея. Якщо вам уже набридли згадки про піднімаються у творі соціальні проблеми, скажемо тільки, що цю серію просто неймовірно приємно читати. Легка і свіжа мова роботи навіть була відзначена при врученні Голсуорсі Нобелівської премії («високе мистецтво оповідання»). Нехилий критерій?

Хроніки Нарнії

Поки всі перечитують старого доброго Гаррі Поттера, йдіть проти менстріма і прочитайте старі добрі Хроніки Нарнії! Якщо ви думаєте, що краще подивитися фільм, повірте, у цьому випадку це аж ніяк не так. До того ж, не всі книги екранізовані – тільки три із семи (Не лякайтеся кількості, вони все ледь більше ста сторінок). Неймовірна історія неймовірної країни: від зародження до золотої ери, запустіння і смерті. До того ж, як можна пройти повз книги зі множинними світами (Привіт, Ляйбніц), вакханками й навіть Шивою?

Смаки раю. Соціальна історія прянощів, збудників і дурманов.

Не можете включитися вранці без чашечки кави? А потім, сховавшись від мами за гаражем, потягуєте Кемел, як заправкою ковбой? Ця книга розповість вам історію не тільки вище згаданих придбань, які вже міцно засіли в нашій культурі, а й багатьох інших: від чаю до морфію, від шоколаду до Джину. Даєш рефлексію над своїми залежностями!

Серіали:

Бульварні жахи

Ельдорадо любителів містики. Тут і Франкенштейн, і перевертні, і відьми, і вампіри, і Доріан Грей, і кого тільки немає. Тільки не чекайте «навколосумеречних» мотивів, тут усе в кращих традиціях монстровості монстрів і безвиході. У головній ролі – почекай, почекай – Єва Грін! Якщо в якихось фільмах вам не вистачало розкриття всього її таланту як актриси, це те, що треба. А ще авторку вельми порадував підхід до зображення чудовиська Франкенштейна, яке нарешті не тупо зомбі, а повноцінний персонаж («у книзі було краще!» – Привіт усім снобам). Але це так, лірика. А серіал дуже рекомендуємо.

Торчвуд

Є тут любителі старих трешових науково-фантастичних серіалів? Атмосфера першого сезону ньюскула Доктора Хто (тобто дешеві спецефекти, божевільні сюжети й чарівні своєю неклішованістю актори). Сам по собі серіал посередній, але за цей дух олдскульний подивитися можна.

Мерлін

Раз уже ми згадали про майже олдскул, наш список не був би повним без Не такого трешового, як Торчвуд, але не менш милого серцю Мерліна. Нехай легенда була перекручена абсолютно, чомусь це не дратує. Та і як може дратувати Мерлін, який замість того, щоби бути мудрим наставником, – ще учень контролювати свої сили молодик, який весь час лажає і виразить? Та й Моргана й Мордред замість безбарвних антагоністів стали повноцінними трагічними героями. Загалом, якщо ви допустили це упущення років 5-10 тому, подивитися варто.

Книжкова крамниця Блека

Спочатку цей пункт мав бути про приклад добротного британського ситкому серіал» порочні», де грають Гендальф, мадам Максим, Майстер і Саймон із Покидьків. Але потім ми зрозуміли, що якщо хтось із вас не дивився Лавку, і ми не допоможемо цьому стражденному вибратися з безодні темряви і відсутності ірландського мужика в книжковому магазині, це буде непрощенна помилка з нашого боку. Тому беріть келих компоту й занурюєтеся в цей легендарний серіал, подальші коментарі про який зайві.

Світлячок

Напевно ви багато разів чули про серіали, які були хороші, а потім скотилися. Це точно не про Світлячок! У них просто не було зайвих грошей, щоби встигнути зняти щось погане. Так що обстановка там знаходиться на рівні «зробимо будинок майбутнього обмотавши звичайний будинок фольгою», але серіал, не побоїмося цього слова, один із шедеврів жанру. Тому пропонуємо вам витратити кілька днів свого життя не на «Один вдома», «з легким паром» і іже з ними, а на подорож на контрабандистком кораблі «Світлячок» із ветераном-капітаном, сімейною парою-пілотами, диким Джейном у вушанці і з гарматою, що біжить від уряду геніальним лікарем і його сестрою-вундеркіндом, на якій ставили досліди, компаньйонкою, священиком і самої винахідливою серед механіків.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.