Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Гендер і чоловіки: криза маскулінності

Оновлено

Зазвичай, коли ми чуємо словосполучення «гендерна рівність», мова йде про жінок. І це правда так, бо протягом усієї історії жінки валилися дискримінації та утиску прав. Але «ціна», яку чоловіки «платять» за своє привілейоване становище, іноді буває занадто великою.

Існуючий у суспільстві міф про» сильна стать «ігнорує той факт, що чоловіки бувають різними, з різними маскулінностями. Але основні соціальні інститути визначає «мужність» як не «жіночність». Таким чином, з’являється концепція гегемонії маскулінності, і всі моделі поведінки, які не відповідають чисто «чоловічим» практикам вважаються фемінними й не належними «справжнім мужикам». Як наслідок поширення гомофобії, дискредитація батьківства та придушення емоцій.

Скільки разів ви чули про те, що геї не чоловіки? Або що завдання тата утримувати сім’ю й дитину, а не емоційно залучатися до процесу виховання? Так, і щодо емоцій, скільки разів хлопчикам у дитинстві говорили: «не плач, ти ж чоловік!»?

Нездатність чоловіків відповідати суспільним очікуванням називається кризою масккулинности. Життя в стані знецінення власної індивідуальності і з почуттям «невиконаного обов’язку» перед суспільством дуже напружена. Тому багато хлопців схильні до ризикованої поведінки, наркотичної залежності й навіть самогубства.

Правда, якщо подивитися на українську статистику, то виявиться, що чоловіки живуть набагато менше жінок (в середньому на 12 років) і їх здоров’я значно гірше.

Не кажучи вже про поведінкові моделі, сформовані суспільством, навіть тіло чоловіка належить не йому, а державі, бо зазвичай у нього немає вибору, йти на війну чи ні. Опинився перед величезним ризиком, у нього немає можливості прийняти рішення, щодо свого здоров’я й навіть життя.  Теж можна сказати про важкі й небезпечні роботи, які держава перекладає на плечі «справжніх чоловіків», не обеспечіваянормальное соціальне страхування. Тим не менш, суспільна думка працює на зміцнення такого порядку речей.

  • Тамара Марценюк «Гендер і нація в українському суспільстві»
  • Майкл Кіммел «Маскулінність як гомофобія: страх, сором і мовчання в конструюванні гендерної ідентичності»
  • Warren Farrell «The Myth of Male Power»
  • Тетяна Бурейчак «Погані часи для чоловіків? Соціологічні інтерпретації кризи маскулінності»
  • Кон Ігор Семенович «Гегемонна маскулінність як чинник чоловічого (не)здоров’я»

Використовувані матеріали: Тамара Марценюк «Гендер для всіх. Виклик стереотипам».

Обкладинка:  Cristiana Couceiro

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.