Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Найвідоміші акції феміністок

Оновлено

В епоху боротьби за рівність акції феміністського руху не є чимось незвичайним. Хоча, не приховуємо, є й такі люди, які дивуються, спостерігаючи черговий мітинг на підтримку прав жінок. Мовляв: «І чого вони хочуть цим домогтися? Та і взагалі, вистачить заявляти про свої права на кожному кроці!«

Но-но-но! Давайте спочатку згадаємо, що сам «фемінізм» передбачає активну соціальну позицію.  Погодьтеся, неможливо впоратися з порушенням прав, не кажучи й не демонструючи це публічно.

У цій статті ми проведемо невеликий екскурс у найвідоміші і значущі акції феміністського руху.

Більше ніякої «Міс Америки»!

7 вересня 1968 запам’ятався одним із найбільш значущих протестів другої хвилі фемінізму. Того дня близько 4000 жінок виступили проти конкурсу «Міс Америка», який нав’язує світу безглузді й шаблонні «ідеали краси». Під час маршу, учасниці викидали предмети жіночого гардеробу і стилю, які символізують придушення жіночої свободи: бра, високі підбори, корсети і предмети макіяжу.

«Поверніть нам ніч назад!»

Перший марш під таким гаслом був організований в 1975 році у Філадельфії. Причиною були масові випадки нападу на жінок вночі, в основному, з метою заподіяння сексуального насильства. Через 40 років, подібні марші проводяться щорічно. У них беруть участь жінки, які коли-небудь були піддані побиттю, згвалтуванню, іншим способам насильства, а також усі небайдужі до цієї проблеми.

За кермом машин у Саудівській Аравії

Як відомо, Саудівська Аравія входить до числа тих небагатьох країн, у яких жінці заборонено водити автомобіль. Під час чергової акції, одна з жінок була затримана, але, замість арешту, офіцер видав їй квиток на проїзд. Останні новини свідчать, що з червня 2018 року жінки в Саудівській Аравії зможуть сідати за кермо автомобіля. Не дарма ж боролися!

«SlutWalk»

Акція під такою неоднозначною назвою відбулася 3 квітня 2011 року в Торонто. «SlutWalk» був відповідною реакцією на затяті висловлювання-поради офіцера поліції про те, що «якщо жінки не хочуть бути згвалтованими, нехай не одягаються як повії». Хм, дійсно, А чому б не звинуватити жертву насильства в тому, що заподіяна по відношенню до неї жорстокість – її ж вина?

Сьогодні «SlutWalks» регулярно проходять у таких містах, як Бостон, Лондон, Сідней і Нью-Делі.

Марафон без тампона

Учасниця Лондонського марафону, Кіран Ганді, пробігла дистанцію відстанню в 42, 2 кілометри без тампона під час її місячних із метою показати, що природний стан організму жінки не може бути ганебним.

«Під час марафону можна перемогти сексизм. Там забобони про жіночу менструацію не мають значення, і ми можемо переписати правила, як ми захочемо «, – каже дівчина.

Також, забіг Кіран звернув увагу на те, що в багатьох жінок у всьому світі не вистачає грошей на покупку засобів особистої гігієни.

Free the nipples

Цей протест зібрав сотні чоловіків і жінок топлес на Брайтон-Біч у Лондоні, щоби протистояти об’єктивізації жіночих грудей у ЗМІ.

З одного боку, суспільство так і нав’язує ідею того, що жіночі груди – це щось таємниче й занадто інтимне, саме тому її не можна оголювати. Але з іншого боку, телебачення, журнали так і рясніють знімками жінок топлес. Нестиковочка, не знаходите?

Кожен і кожна має право на самовираження, а вже тим більше, якщо це стосується утиску в правах, дискримінації та насильства. Марші й мітинги, на підтримку рівних можливостей, посприяли тому, щоби жінки отримали більшу частину елементарних прав, які є в чоловіків.

До зустрічі на марші 8 березня?

Автор статті: Вікторія Северин

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.