Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Як комарик вкусить: де пройти вакцинацію від грипу

Оновлено

Ніхто не любить хворіти: ходити до злих лікарів, витрачатися на ліки, валятися вдома з температурою, а після цього ще й розгрібати хвости по навчанню або роботі.

Хлопці, пам’ятайте, робити щеплення дуже потрібно. Зараз проходить інформаційна кампанія проти вакцинації, але ми вас закликаємо не вестися на поводу в нетрадиційної медицини й повірити фахівцям.

Навіть якщо ви дотримуєтеся всіх гігієнічних і санітарних стандартів, заразитися інфекційними захворюваннями дуже просто. Ми всі їздимо в ліфті й метро, чіпаємо поручні ескалаторів, телефони й ручки візків у супермаркетах, ходимо в кіно, театри, на концерти, ми не живемо «в капсулі», а значить, завжди ризикуємо зустрітися з інфекцією.

А що якщо моя мама не робила щеплення й не хворіла ніколи?

Твоїй мамі супер пощастило, хоча справа тут не у везінні зовсім. Раніше в Радянському союзі тільки одиниці не вакцинувалися, тому в оточенні щеплених дітей, бути не щепленим не було ризиковано. Зараз, відсоток вакцинованих людей різко зменшується, і ми все частіше чуємо про епідемії, карантини, і тяжкі наслідки хвороб.

А чи може щеплення нашкодити імунній системі?

Ні, вакцини абсолютно безпечні. Перш ніж потрапити вашу у вашу кров, вони проходять кілька етапів випробувань. Серйозні побічні ефекти це супер виняток, вчені їх вистежують і розкладають. І немає ніякого зв’язку між вакцинацією й аутизмом! 20 років тому в одному журналі опублікували статтю про це, але через якийсь час редакція його видалила, тому що інформація виявилася помилковою. Але міф уже був сформований і розлетівся по округи.

А можу я захворіти після вакцинації?

Ні, ні, і ще раз ні. Вакцини правда взаємодіють з імунною системою й реально викликають імунну реакцію, але вони ніколи не призводять до захворювання й не піддають вакцинованої людини ризику потенційних ускладнень. Навіть якщо у вас слабкий імунітет, ви не захворієте після вакцинації, а ось саму інфекцію можете перенести дуже важко. Тому лікарі рекомендують вакцинуватися в першу чергу вагітним жінкам, маленьким дітям, літнім людям зі слабким здоров’ям і всім із будь-якою патологією, наприклад, астмою або хворобою серця.

А обов’язково вакцинуватися проти грипу? Може краще просто перехворіти?  

Так, хлопців, грип – це серйозне захворювання, яке забирає 300-500 тисяч життів щороку. Після вакцинації, ви теж можете захворіти легкою формою, головне, що щеплення захистить вас від небезпечних ускладнень.

А де я можу провакцинуватися? 

Міністерство охорони здоров’я України випустило карту з локаціями, де можна пройти вакцинацію. Вибирай містечко ближче до дому.

Illustration: justyna stasik, Vladimir Marchukov

Джерело: moz.gov.ua

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.