Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Як мотивувати себе на роботу

Оновлено

Всім нам знайоме це стан: нам потрібно підійти до вирішення завдання серйозно і з усією відповідальністю, але ми виконуємо її абияк. Як мотивувати себе працювати в повну силу? Це питання поставили користувачі Quora , а найцікавішими відповідями ми поділимося сьогодні з вами.

 

Зробіть складне простим

Для мене існує один спосіб мотивувати себе виконати складну роботу – думати про неї як про легку. Я намагаюся не думати про те, скільки складнощів мені доведеться подолати в процесі вирішення завдання. Я думаю про те, що, коли впораюся, буду собою пишатися.

Найскладнішим, по суті, є не сама робота, а рішення зробити цю роботу сумлінно й без постійних відволікань (всі ми час від часу буваємо відмінними прокрастинаторами). Не приписуйте собі статус жертви, не думайте про те, що вам потрібно виконати купу неможливих надзавдань. Зробіть складне простим.

Мені подобається цей виклик. Мені подобається доводити собі, що я здатний впоратися з будь-яким завданням, якою б складною вона не здавалася.

Постарайтеся розкласти завдання на складові частини – так ви зможете побачити основні камені спотикання й подумати про те, як їх подолати.

Будьте здатні прийняти цей виклик, домогтися успіху, перетворити себе з новачка в професіонала. Подумайте про нагороду, яка вас чекає: навіть якщо вам не заплатять за цю роботу, відчуття, що сумлінно виконав завдання, уже саме по собі є відмінною винагородою.

Практичні поради

  • Знайдіть те, до чого маєте пристрасть, і те, що заряджає вас енергією.
  • Придумайте собі мантру, яка буде мотивувати вас протягом усього життя (ну або хоча б поки триває проєкт, тиждень або місяць).
  • Зверніться за допомогою до друзів, з боку іноді буває видніше, до чого здатна й розташована людина.
  • Запишіть свої цілі і прагніть до них.
  • Подумайте про те, до чого ви хочете прийти в результаті.
  • Не забувайте святкувати маленькі перемоги.
  • Не забувайте про те, що всім потрібен перепочинок (згадайте, що крім роботи ще є сім’я, розваги, хобі і друзі).
  • Завжди стежте за своїм прогресом.
  • Пам’ятайте, що часто ми боїмося не стільки складної роботи, скільки її початку.
  • Нехай про ваші цілі і пріоритети вам що-небудь нагадує. Краще, якщо це буде щось речове й наочне, наприклад кольорові стікери з мотивуючими закликами або якась ваша нагорода.
  • Якщо є така можливість, залучіть до виконання завдання друга. Або просто знайдіть таку людину, яка зможе вам періодично давати мотивуючі стусани й закликати вас бути відповідальним.
  • Знайдіть собі шанувальника, людину, яка буде вірити у вас і ваші можливості. Ви ж не зможете впасти в його очах через банальну лінь і непосидючість, правда?
  • Послухайте музику, деяким вона допомагає зосередитися на роботі. Правда, до вибору треків доведеться підійти з розумом, так як не кожна пісня здатна сприяти ефективному й цілеспрямованому виконанню завдання.

Погляньте на своє життя комплексно

Є безліч причин, за якими ми не можемо мотивувати себе наполегливо працювати, і не завжди це вроджена лінь, пофігізм або відсутність натхнення. Це може залежати, наприклад, від оточення або від стану вашого здоров’я.

Погляньте на своє життя комплексно.

Подумайте про своє здоров’я

Чи часто ви втомлюєтеся? Чи достатньо спите? Чи часто у вас болить голова? Чи буваєте ви засмученими і млявими без видимої на те причини? Чи є у вас хронічні захворювання?

Дійсно, складно займатися справами, коли ваш фізичний або психічний стан залишає бажати кращого.

Якщо ви відчуваєте фізичне нездужання, то вам варто швидше звернутися до лікаря, а не думати, що це «саме пройде». Пам’ятайте, що повноцінний сон (7-9 годин на день) є запорукою успіху. Прислухайтеся до свого організму: він здатний підказати, чому йому погано.

Подивіться на те, що вас оточує

Не всі ми маємо можливість купити собі крутий особняк у самому розкішному районі міста, але всі ми можемо зробити навіть маленьку кімнатку комфортною для життя.

Подивіться на своє житло. Чи достатньо воно чисте? Чи працює вся необхідна техніка? Якщо у вас є сусіди, то запитайте себе, чи комфортно вам жити з ними поруч? Чи є у вашому будинку неприємний запах? Чи достатньо сонячного світла в нього проникає?

Життя в постійному дискомфорті викликає стрес і, звичайно ж, самим негативним чином позначається на нашій мотивації зробити хоч що-небудь. Пам’ятайте про це.

Подумайте про свою сім’ю та друзів

Ви оточені життєрадісними людьми або людьми, які тільки й роблять, що ниють? Що вони кажуть вам: слова підтримки або те, що підриває ваше бажання рухатися далі?

Нам би всім хотілося думати, що ми не потребуємо підтримки з боку інших і нам не потрібно нічиє схвалення. Але це не так. Усі ми соціальні істоти, нам так чи інакше необхідні інші люди. І дуже складно залишатися енергійним і націленим на перемогу, якщо більшість із того, що говорять вам інші, ввергає вас у зневіру.

Так що гарненько придивіться до людей, які поруч із вами. Якщо ви відчуваєте, що вони лише підривають вашу мотивацію і віру в себе, то, можливо, вам варто подумати про те, щоби проводити з ними менше часу.

Подумайте про те, чим ви займаєтеся по життю

Чи займаєтеся ви тим, що любите? Можливо, ні. Сувора реальність така, що багато людей займаються тим, до чого в них не лежить душа.

У дитинстві всі ми хочемо бути героями, художниками, керівниками, балеринами, бейсболістами й рок-зірками. У міру того, як ми дорослішаємо, ми починаємо розуміти, що не кожен здатний стати рок-зіркою або керівником. І ми погоджуємося на менше, заховавши наші мрії кудись у далекий куточок душі.

Але так бути не повинно. Ви не повинні займатися тим, що не приносить вам нічого, крім грошей. Ви не повинні відмовлятися від своєї мрії тільки тому, що вважаєте, що не зможете її втілити.

Я знаю людей, які працюють по буднях, а ночі і вихідні присвячують своєму улюбленому хобі. І вони працьовиті й щасливі люди, які не страждають від нестачі мотивації. У мене також є знайомі, які приділяли своїй улюбленій справі спочатку зовсім небагато часу, а потім залишали основну роботу, тому що їх хобі почало приносити набагато більший дохід.

Зверніть увагу на все те, чим ви займаєтеся щодня, на що витрачаєте левову частку свого часу. У всіх нас є зобов’язання у вигляді роботи та іншого, але після того, як ви з ними розправитеся, чим ви займаєтеся? Проводьте вільний час, навіть якщо у вас його не так багато, займаючись тим, що любите.

Подивіться на себе

Так, ви самі можете бути причиною власної демотивації. І якщо це виявиться так, вам доведеться змінитися. Навіть якщо важко, навіть якщо не хочеться.

Зрозумійте, якщо людина мотивована на виконання завдання, це не завжди означає, що вона йому в радість. Це означає лише те, що, незважаючи на все «не хочеться», він просто йде й робить її, тому що так треба.

Подумайте про наслідки, які неодмінно з’являться, якщо ви щось не зробите. Я знаю дуже мало людей, яким подобається мити посуд і викидати сміття. Але ще рідше мені зустрічалися люди, яких не дратує неприємний запах сміття і які не гребують їсти з брудних тарілок.

Матеріал

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.