Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Як навчитися відстоювати особисті кордони

Оновлено

Сьогодні ми розповімо тобі про особисті кордони й чому їх важливо берегти.

«Справжня межа наших потягів там, де ми не шкодимо ні нам, ні іншим. До цієї межі все дозволено.»

 Бокль Генрі Томас

 

Ми всі прекрасно розуміємо, що таке «особисті кордони», але не завжди дотримуємося їх по відношенню до інших і тим більше не завжди можемо відстояти свої.

Особисті кордону – це про ваше «непосяжне», куди повинні бути допущені тільки «причетні до лику святих» у Вашому житті.

Ми самі ставимо свої кордони. Насправді проблема особистих кордонів полягає в «мене не можна чіпати й це повинно бути всім зрозуміло». Не всі люди екстрасенси, на жаль, і не завжди хочуть навмисно зазіхати на ваше особисте і «святе». Ви повинні це розуміти. Особисті кордони – це скоріше «я буду відчувати себе в більшій безпеці, якщо зараз ви не будете порушувати мої кордони, але якщо я вам буду довіряти більше, думаю, я буду відчувати себе в більшій безпеці з вами». Особисті кордони, так чи інакше, це про довіру й усвідомлення відповідальності людини по відношенню до вас і Вашого життя.

Як же таки вберегти особисті кордони?

«Стирання кордонів призводить до свавілля»

 Георгій Ф. Александров

По суті є два основних типи людей які вторгаються у ваші особисті кордони: «Агресори» й «Незнайки».  Зараз ми трохи поговоримо про тих і інших і дамо по травмату для захисту своїх особистих кордонів. І який би майстер «Порушімогранічного Кунг-Фу» вам не попався, у вас буде цей травмат.

Незнайко

Почнемо ми з тих на кого не потрібно переводити патрони й нерви. Вони нешкідливі й «Незнайки» не просто так звуться. Це люди які на увазі своєї неознаності ввергаються у ваші особисті кордони. Вони найчастіше не хочуть нічого поганого і, як показує практика, це люди, які просто хочуть із вами поспілкуватися, подружитися, ви їм подобаєтеся або вони хочуть просто щось у вас дізнатися, просто можуть мимоволі, за звичкою схопити вас за руку, наприклад. Так уже заведено в них. Особливо це часто відбувається на «новому місці», коли ви змінюєте школу/коледж/універ/роботу і тд.

Що робити з «Незнайками»?

Просто поговоріть, скажіть їм що вам не комфортні ті чи інші речі, що вам потрібен час, щоби довіряти людині. Постарайтеся зрозуміти людину й особливо якщо ви стесняшка поговоріть із нею. Люди такого роду не хочуть образити й будуть раді спілкуватися з вами так як вам обом

комфортно. Скажіть їм про це. Все просто.

Агресор

Такі люди можуть бути вже скрізь, батьки, які вічно хочуть допомогти, відносини в яких вас вічно хочуть змінити і просто знайомі яким щось потрібно

Якщо ви відразу помітили людину яка атакує ваші особисті кордони з цілями особистої вигоди, переслідуючи особисті ідеї, або Незнайка перетворився в «настирливого незнайку» й пішов до лав агресорів із ним необхідно діяти відповідно. Скажіть чітке ні! Забороните людині порушувати ваші особисті кордони! Ваше чітке НІ крутіше будь-якої кулі зробить свою справу. Якщо ви не можете знайти спільну мову з такою людиною, попросіть того, хто вже зрозумів усе про ваші особисті кордони, можливо він донесе їй суть даної проблеми.

Він повинен розуміти, що так робити не можна і вам це не подобатися. У випадку, якщо агресор не заспокоюється, – йдіть і тримайте комфортну вам дистанцію.

Парочка технік, які можна використовувати для того, щоби захистити свої кордони.

  1. Подумайте як донести до людей мирно своє прохання, запишіть свої стратегію на листочку.
  2. Повчіться впевнено говорити «Ні» перед дзеркалом, нехай це буде ваша заборона на пиріжок або зайвий бутербродик ввечері.
  3. Техніка «Якоріння»

Згадайте момент, у якому ви були максимально готові відстоювати свої кордони, коли були максимально впевнені в собі.

Тепер, згадайте це відчуття і як у вас були розташовані руки й ноги, запам’ятайте це положення, нехай воно будемо нагадуванням цього почуття.

І ось у «будь-якій незрозумілій ситуації» коли руйнують ваші кордони, згадайте це положення й нехай це допоможе вам відстояти ваші кордони!)

 

Автор статті: Шишов Антон

Inst: @carry_darkside

FB: Anton Shyshov

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.