Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Самооборона: як захиститися від нападу?

Оновлено

Міцно стискати ключі в руках ввечері по дорозі додому або перед входом у під’їзд – звичка. Робити тихіше музику в навушниках, озиратися по сторонах, обходити навіть маленькі компанії – звичка. Усі ці звички знайомі багатьом, особливо дівчатам. Усім цим і ще мільйону «правил» ми вже слідуємо автоматично.

Що ж можна ще зробити, щоби захиститися від нападу? 

❕ ❗️ І так. Одяг, зовнішній вигляд, поведінка, час доби, темрява вулиці по якій йде дівчина й інші причини не виправдовують того, хто здійснює насильство. У насильстві завжди винен насильник. Насильство не можна нічим спровокувати.

 

  • Якщо тобі нехай навіть здається, що за тобою хтось стежить, коли ти йдеш від метро або зупинки, краще довірся своїй інтуїції. Зайди в найближчий магазин і звернися за допомогою, вийди на відкритий простір або попроси когось із близьких тебе зустріти. У такій ситуації краще перестрахуватися. 

 

  • Якщо до тебе ввечері підходить чоловік і просить підказати дорогу, зателефонувати або про будь-яку іншу допомогу, краще йому відмовити, особливо якщо ти відчуваєш себе некомфортно. Ти не зобов’язана допомагати незнайомцям. І взагалі не бійся здатися неввічливою: не заходь у ліфт із тим, кого не знаєш, особливо ввечері, не впускай за собою нікого в під’їзд, навіть якщо цей хтось дістав Ключі. Вони можуть виявитися не від твого під’їзду. 

 

  • Носи із собою перцевий балончик. Тільки стеж за тим, щоби його можна було дістати в будь-який момент. Можеш, наприклад, перекладати його в кишеню, коли йдеш одна додому. Якщо на твою адресу хтось проявляє агресію, не попереджай нападника й не погрожуй балончиком. Відразу ж бризкай в обличчя агресору, намагаючись потрапити йому в очі, ніс і рот. Це дасть тобі час втекти. Можеш також потренуватися заздалегідь на такому ж балончику, який носиш із собою, щоби точно знати, з якою силою і як довго утримувати кнопку.

 

  • Якщо агресор тебе схопив, постарайся повернутися до нього обличчям. Важливо не повертатися спиною, щоб остаточно не втратити контроль. Бий нападника в пах, сумкою по обличчю, або, наприклад, ключами по відкритих поверхнях шкіри. Якщо не виходить повернутися обличчям, сильно натисни каблуком на стопу. Головне – не впадати в ступор, а кричати й нападати у відповідь.  

 

  • Пам’ятай, що головні больові точки – це низ живота, очі й горло. По очах, наприклад, можна бити нігтями. Діяти потрібно несподівано. Якщо хочеш докладніше ознайомитися з тим, як краще захиститися під час нападу і які прийоми використовувати, рекомендуємо прочитати статтю Wonderzine «Бий, кричи, біжи». Редакція зібрала 10 роликів про самозахист у різних ситуаціях.

Бережи себе! 

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.