Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Як впроваджувати звички у своє життя? 

Оновлено

Знову проспав. Знову не зробила уроки. Знову забив на англійську. Бувало з кожним: ти мрієш-мрієш, плануєш-плануєш, надихаєшся-надихаєшся. І ось починаєш рано прокидатися / сідаєш за уроки відразу після школи / кожен день приділяєш час англійської, а потім через місяць розумієш, що останній раз бачачи підручник три тижні тому

Давай перед початком нового тижня поговоримо про звички. Чому в нас іноді не виходить швидко впровадити у своє життя корисну справу або, навпаки, ми легко піддаємося спокусам?

Головне в цьому – не звинувачувати й не лаяти себе, а навпаки! Ми всі люди. Ми не завжди раціональні або зібрані, буваємо імпульсивними або нам іноді взагалі не потрібно ось це ось усе, а хочеться на ручки й чіпсеки й це ок! 

❕ Що ж таке звичка?

Звичка це те, що ми робимо на автоматі й без особливих зусиль. Якщо ти щовечора, наприклад, приймаєш душ, ти ж не змушуєш себе робити це з думками: «Візьми себе в руки, сходи в душ. Давай, do it, just do it!» Ти навіть не замислюєшся про це! 

Звичка – це не сила волі й не мотивація. Це не змушувати й не забороняти. Це здійснювати якусь дію автоматично! Як ми чистимо зуби або вечеряємо в один час, так само ми можемо розвивати й інші звички! А на силі волі або мотивації, до речі, далеко виїхати складно, адже будь-яка перешкода може збити тебе.

Як розвинути нові звички?

✔️ По-перше, визнач сфери життя, у яких ти хочеш впровадити нові звички. Проаналізуй, у яких сферах ти часто змушуєш себе щось робити? Хочеш почати вранці бігати, але постійно прокидаєш? Хочеш відмовитися від чіпсеків, але нова пачка вже в тебе в руках? Подумай, що ти робиш, коли відчуваєш стрес? Можеш виявити, що ти навіть не знаєш про те, що в тебе є якась класна або, навпаки, шкідлива звичка. 

✔️ Заведи трекер звичок. Ти можеш намалювати його сам або знайти в інтернеті. Кожен день відзначай, притримуватися чи ти сьогодні цієї звички чи ні. І нічого страшного, якщо в не всі дні будуть «успішними». Більш того, якщо у всіх клітинах будуть галочки, можливо, варто ускладнити завдання.

✔️ Організуй своє навчальне або робоче середовище так, щоб дотримуватися нової звички було максимально просто. Бажані дії повинні даватися легко, а то, від чого хочеш відмовитися, має даватися складно. Наприклад, якщо ти хочеш частіше займатися спортом, став форму на чільне місце! А якщо хочеш менше залипати в телефоні, став обмеження на соцмережі. 

✔ ️Спробуй візуалізувати свою кінцеву мету й подумай над тим, які перешкоди можуть бути на твоєму шляху. Якщо ти вирішити пробігти напівмарафон, потрібно розуміти, що така мета передбачає багато рутинних дій. Перший час можна бігати на ентузіазмі. Але що буде, якщо друзі будуть пропонувати піти погуляти замість пробіжки? Уяви цю ситуацію і продумай, що можеш їм відповісти. Наприклад, запропонувати зустрітися після тренування або в інший день. 

✔️ Постав собі напоминалку на телефоні про нову справу, поки вона не стане звичкою. А про звичку й нагадувати не варто! 

Сподіваємося, що ці прості правила зможуть тобі допомогти. Вибирай те, що тобі найближче!

І якщо тобі цікава ця тема, рекомендуємо подивитися відео Анастасії Кей про звички: https://youtu.be/36XlzsrvLk8

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.