Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Секс із ВІЛ + людиною: бути чи не бути?

Оновлено

Давайте сьогодні поговоримо про ВІЛ і про секс!

Чи існує безпечний секс із ВІЛ-позитивною людиною? Чи можна займатися незахищеним сексом? А при перерваному статевому контакті можна заразитися чи ні? Зараз про все розповімо!

❕ Перше й головне – це знання про себе і про своє здоров’я. Варто регулярно здавати тест на ВІЛ. Також партнер завжди має право попросити показати довідку про стан здоров’я іншого. У цьому немає нічого дивного й цього не потрібно соромитися. 

Тепер давай обговоримо найважливіші моменти, про які варто знати!

✔️ Якщо в парі один партнер має ВІЛ, важливо, щоби він приймав АРТ-терапії й мав невизначуване вірусне навантаження, тобто наявність вірусу в крові не визначається. Це досягається через 3-6 місяців після початку терапії. При цьому передача вірусу навіть при незахищеному статевому контакті знижується до мінімуму. Саме тому ВІЛ-позитивні люди можуть мати здорових дітей. 

Але це не означає, що використовувати презервативи не потрібно. Ризик зараження інфекціями, що передаються статевим шляхом, і небажаної вагітності завжди залишається! 

✔ ️Секс між двома ВІЛ-позитивними партнерами також передбачає наявність бар’єрної контрацепції. Небажано, щоби люди, які живуть із ВІЛ, заразилися іншим штамом вірусу від якого може й не бути спеціальних таблеток. 

✔️ А при перерваному статевому контакті можна заразитися чи ні, якщо не знаєш статус партнера? Можна! ППА – це дуже поганий спосіб захиститися не тільки від ВІЛ, а й від інших захворювань. Тим більше вірус міститься не тільки в спермі, але також у вагінальному секреті і предсеменной рідини. 

✔️ Для активного партнера і при вагінальному, і при анальному сексі ймовірність інфікування ВІЛ нижче. Але це не означать повну безпеку. Ризик інфікуватися при незахищеному статевому контакті все одно високий.

✔️ При оральному сексі ризик зараження теж є, але він набагато менше, ніж при проникаючому. Однак ви можете отримати ВІЛ, якщо будете займатися сексом із ВІЛ-позитивним чоловіком або жінкою, і саме тому лікарі рекомендують використовувати презервативи, навіть під час орального секс а.

✔️ Секс між двома дівчатами також не виключає зараження ВІЛ. Інфікування може відбутися і при контакті слизових, і при використанні одних і тих же інтимних іграшок. ІПСШ і ВІЛ при жіночому сексі передаються, як і при будь-якому іншому. Презервативи для іграшок, напальчники, серветки й рукавички – це все частина безпечного сексу!

✔️ А цілуватися можна? Так! Поцілунки в губи безпечні! Немає жодного випадку у світі, щоби хтось так передав ВІЛ.

✔️ Що робити, якщо трапився незахищений контакт?

Слід почати прийом антиретровірусних препаратів. Це спеціальні ліки, рецепт на які може виписати лікар у СНІД центрі. Але зробити це потрібно якомога швидше й не пізніше, ніж через 72 години після контакту. Майже така ж процедура при небажаній вагітності. 

І якщо в тебе залишилися питання, пиши в коментарях. Ми будемо раді відповісти!

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.