Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Як допомогти собі в стресовий момент? 11 способів заземлитися

Оновлено

Потрібно заземлитися! 

Чувши таку фразу, але не тільки на уроці фізики?

Давай сьогодні поговоримо про заземлення й розберемося, що це взагалі таке й навіщо потрібно

Бути заземленим – це означає міцно і впевнено «стояти ногами на землі», бути тут і зараз. Але всі ми часто стикаємося зі стресом на навчанні або роботі, з тривогами, пов’язаними з батьками або друзями, з заворушеннями за своє майбутнє. Саме в такі моменти ми ніби втрачаємо міцний грунт під ногами, і здається, що прийняти якесь раціональне рішення неможливо. 

І саме в такі моменти важливо помічати, що щось пішло не так, а також згадати про заземлення і вчасно скинути напругу. 

До речі кажучи, як і у фізиці заземлення захищає людину від ураження електричним струмом, так і в психології воно допомагає нам справлятися з негативними подіями й реакціями на них. 

♂ ️ Які ж існують прості практики заземлення, якими можна користуватися в моменті? Вони допоможуть повернутися в сьогодення і створять острівець стабільності. 

Важливо! Це інструменти, які можуть допомогти впоратися зі стресом тут і зараз. Якщо в тебе часто виникає безліч негативних думок, якщо тобі постійно тривожно й погано, краще звернутися до фахівця. А також ти завжди можеш написати нашим рівним консультантам! 

Випиши на аркуш паперу всі емоції, які ти відчуваєш у момент стресу. Страх, тривога, розгубленість? Якщо ти позначиш їх, з ними буде легше справлятися. А також зверни увагу на відчуття в тілі. Чи затиснуті в тебе плечі? Де ти найбільше відчуваєш напругу?

Сдел️ зроби нескладні фізичні вправи. Це може бути легка розтяжка, йога, розминка. Також добре допомагає самомасаж тіла.

Якщо ти знаходишся на вулиці, подивися на людей навколо. У що вони одягнені? Що роблять? Подумай над тим, ким би міг працювати ось ця людина? А той?

Зав️ Завари чашку чаю або какао. Але перетвори весь процес у цілий ритуал, присвячений затишку і спокою. Вибери свій улюблений напій, закип’яти воду й повільно наливай її в кухоль. Звертай увагу на те, як пар із чайника стосується твоїх рук, як саме ти берешся за ручку, як вдихаєш аромат чаю. Знайди зручне місце й у тиші насолодися напоєм. Тобто перетвори звичайне заняття в щось незвичайне.

 

Прийми душ або вмийся холодною водою. Схема та ж. Постарайся робити це усвідомлено, позначаючи кожен свій крок. Наскільки вода тепла? Що ти відчуваєш у цей момент? Які звуки ти чуєш? Чи приємно тобі?

✨ Розкажи вголос собі про те, що бачиш навколо. Наприклад, проговори, що знаходиться у твоїй кімнаті:  яка шафа, яка кров і стілець, чи є рослини і тд. 

Згадай про прості речі. Який твій номер телефону? Де ти знаходишся зараз? Який сьогодні день тижня? Який рік? Що відбувалося вранці? 

Заземлюватися. Так-так. Просто ляж будинку на підлогу і відзнач, як саме твоє тіло його стосується. Який він текстури? Чи відчуваєш ти холод чи тепло?

Повільно порахуй до ста, згадай якийсь вірш або розкажи алфавіт. Можна навіть придумувати собі рівняння і вирішувати їх у розумі. 

Одягни свою найулюбленішу й комфортний одяг. Подумай над тим, з якої тканини це виріб, наскільки він м’який, що тобі в ньому подобається. Або ж закутайся у велику теплу ковдру. 

Вдихни свій улюблений аромат. Це може бути запах гелю для душу, запах улюблених парфумів, запах квітів у кімнаті. Можеш навіть носити знайомий аромат із собою, щоб у будь-який момент ти могти до нього звернутися. 

А які практики допомагають тобі заземлитися? 

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.