Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Як бути впевненим у собі?

Оновлено

«Не висовуйся плиз»

«Ти що, не можеш бути нормальний, як усі?»

«Знову придумавши якісь дурниці, краще б просто навчатися»

Нам постійно потрібно вписуватися в рамки. Поступу в універ на «нормальну» спеціальність, знайди «справжню» роботу, займися «пристойним» справою. Не будь надто сумним, але й не надто веселим. Вчися на відмінно, але щоби не обзивали «ботаном».

З дитинства нас просять не висовуватися, не привертати зайву увагу, не плутатися під ногами й бути «хорошими». Загалом, бути сином маминої подруги. Але не надто самовпевненим! Ти ж не хочеш, щоб усі подумали, що ти зазнався?

Подібні установки можуть виходити від батьків, вчителів або інших людей, які нас оточують. Швидше за все, вони роблять це не на зло і вже не для того, щоби нам було погано. Але всі ці слова згодом сковують, створюють гору комплексів, позбавляють впевненості й заважають сміливо рухатися вперед.

«Я краще взагалі не буду подавати документи в цей універ. Він занадто крутий для мене. Виберу щось простіше»

«Так хочеться завести блог, але раптом мене засміють? Це точно для якихось більш талановитих людей, ніж я»

«Може податися на цей конкурс. Але раптом я зганьблюся?«

Ми сумніваємося в собі. Нам здається, що якісь інші хлопці набагато розумніші/красивіші / впевненіші за нас. Що великі досягнення, пригоди, подорожі – це для них, а не для нас. Адже нас вчили бути зручними, а не щасливими.

Ми дуже просимо тебе повірити в одну фразу – ти гідний найкращого в цьому житті! Тому що ти унікальний!

Ми зібрали кілька простих вправ, які, швидше за все, не зроблять тебе в один момент дуже смілий, рішучий і нескінченно упевнений, але допоможуть краще себе впізнати й помічати більше своїх сильних сторін!

У цьому може допомогти проста письмова практика. Заведи блокнот і щовечора записуй у нього свої досягнення, навіть ті, які здаються незначними. Гарна оцінка, смачно приготований обід, допомога батькам – пиши все. Ти будеш наочно бачити, скільки всього ти зробивши за день. А коли трапляються невдачі, а в голову закрадається «ну я і дурний недуачник«– просто перечитай свої записи. Вони будуть «доказом» зворотного.

Згадай події, коли ти відчувати максимальну впевненість у собі, коли тобі відмінно щось вдалося. Призове місце в конкурсі, Кращий твір у класі, класний виступ на концерті або будь-яке інше. Можливо, тебе похвалило за те, як ти розповівши вірш. Згадай ці події у всіх фарбах. А головне – емоції, які ти відчувати.

Fake it till you make it. Тобто прикидайся, поки не вийде. Деякі вважають цю практику безглуздою, а іншим вона дійсно допомагає. Її суть полягає в тому, що потрібно прикинутися «впевненим», навіть якщо ти така не є насправді, і з часом це почуття стане реальним. З цього випливає ще одна вправа. Спробуй уявити себе на місці тієї людини, яка здається тобі впевненим, сміливим і успішним.

І постарайся дозволити собі робити речі не ідеально, якщо ти схильний до перфекціонізму, так як буває, що саме він гальмує нас. Подавай документи в універ мрії, навіть якщо ти не круглий відмінник. Співай на конкурсі, навіть якщо твій голос здається тобі не таким, як хотілося б!

А якщо тобі хочеться з кимось про це поговорити, ти завжди можеш написати нашим рівним консультантам на сайті. Це безплатно й анонімно!

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.