Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Як допомогти людині, яка плаче?

Оновлено

«Хлопчики не плачуть»

«Че ти різнився

«Збери соплі!»

Чи такі слова допоможуть людині, яка плаче? Звичайно ж, це риторичне питання. Неееет! Але ми, на жаль, живемо в суспільстві, у якому сльози = слабкість. Розплакавшись при комусь, можна відчути сором або незручність, ніби ти зробивши щось погане.

Але сльози – це нормально. Це почуття, які переповнюють. Це природна реакція, яка допомагає нам висловити свої емоції і скинути напругу. А іноді хочеться поплакати просто так.

  • Як реагувати, якщо поруч із тобою розплакалася людина? Як можна йому/їй допомогти?

По-перше, дай зрозуміти, що ти поруч, вислови свою підтримку і співчуття. Можна це робити вербально, своїми словами, або ж сядь поруч із людиною, візьми за руку або просто обійми. Усе залежить від ситуації. Головне покажи, що ти нікуди не підеш, поки йому/їй погано, ти анітрохи не засуджуєш за сльози і він/вона може відчувати себе в безпеці поруч із тобою.

Дай людині висловитися про те, що його / її хвилює. Іноді найкраща підтримка – це вислухати. Але не наполягай і не змушуй розповідати про те, що сталося, якщо людина не хоче цього робити. Особливо, якщо ви не близькі.

Не варто говорити, щоби людина перестала плакати або знецінювати переживання. Фрази» та це ж дрібниці «або» навіщо через такого плакати «точно не допоможуть, а лише відштовхнуть, навіть якщо тобі щиро здається, що плакати тут не через що. Ми ніколи напевно не знаємо, який психологічний стан у іншого, що він переживав до цього. Іноді навіть самий незначний стрес може дати волю сльозам. І в такому випадку, краще поплакати, ніж пригнічувати в собі емоції.

Дізнайся про те, що йому/їй потрібно в даний момент. Можливо, потрібно знайти більш спокійне місце або принести серветки. Якщо людина просить залишити його / її наодинці, не потрібно наставити й залишатися, незважаючи на прохання. Можливо, плаче хочеться побути наодинці. Просто скажи про те, що в разі чого, ти поруч. І, звичайно, через час дізнайся, як він/вона себе почуває й чи не потрібна допомога.

Якщо ж плач не закінчується, краще не стає, а стан людини посилюється, дай йому випити звичайнісінької води.

Після цього запропонуй подихати. Можна зробити кілька повільних вдихів і видихів, концентруючись на диханні.

Якщо ти увага, що твій близький часто плаче останнім часом, запропонуй звернутися до психолога. Можливо, є більш глибокі проблеми, які потрібно обговорити й опрацювати. Також ти завжди можеш порадити наші психологічні консультації. Це безплатно й анонімно!

І пам’ятай, що плакати – не соромно!

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.