Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Синдром самозванця

Оновлено

Ти своїми силами можеш вступити до універу своєї мрії або одержати саме ту роботу, яку бажаєш. І тут закрадається думка: «Що я тут роблю? Тут усі розумні й успішні, а я ніхто. Скоро мене розкриють. Скоро всі дізнаються, що я дурний. Скоро мене з ганьбою виженуть звідси».

Ти довго готувався до важливих іспитів або Олімпіади, все написавши, одержавши відмінну оцінку або призове місце. Усі тебе хвалять. Але тут знову з’являється ця думка: «Та мені просто пощастило. Просто попалися саме ті питання, які я дати. Насправді ж нічого я не знаю».

Знайоме?

Якщо так, що ж, ти зштовхнутися з синдромом самозванця ♀ ️

Це таке явище, коли людині важко визнати власні досягнення, і він не може повірити в те, що чогось домігся саме своїми силами і здібностями. Завжди знаходиться якесь виправдання успіхам: тут пощастило, там пронесло. Людина вважає, що він абсолютно випадково всіх навколо «обдурив», отримавши хорошу роботу або досягнувши будь-яких хороших результатів.

Через це «самозванець»:

не може повністю радіти своїм успіхам 

постійно чекає моменту «викриття»

знецінює свої досягнення

рідше просить про допомогу 

переживає, що наступного разу йому/їй так більше не пощастить 

здійснюючи навіть невелику помилку, сприймає це як підтвердження своєї «невмілості» 

може повільніше рухатися по кар’єрних сходах, так як не впевнений у своїх силах 

«Синдром самозванця» – це не психологічний діагноз. Але з неспокійними думками, які він викликає, стикаються багато.

Прояв подібних думок не залежить від положення людини в суспільстві: це може бути і керівник великої компанії, і директор школи, і стажист, і учень

Про подібні думки про себе говорили Меріл Стріп, Кейт Вінслет, Наталі Портман і багато інших успішних знаменитостей. Емма Уотсон, наприклад, зізнавалася, що відчувала себе самозванкою: «Чим краще в мене щось виходить, тим більше зростає почуття невідповідності. У будь-який момент хтось зрозуміє, що я шахрайка й не заслуговую своїх досягнень. Я не можу виправдати всіх цих очікувань і бути тим, ким мене вважають». 

Відчувати себе «самозванцем» – не означає думати так про себе у всіх сферах життя. Також тривожні думки про те, що ти чогось не гідний можуть періодично з’являтися і пропадати. 

Чому ж деякі більш схильні відчувати себе «самозванцями»?

Причин може бути багато. Наприклад, у дитинстві батьки приділяли багато уваги оцінкам і успіхам, але не ділилися ласкою й теплом. І доросла людина, яка виросла в подібній атмосфері, думає, що домогтися уваги можна тільки успіхами. Або ж майбутній «самозванець» вважався менш здібною дитиною, ніж його/її брат або сестра. А ставши старше, людина хоче довести, що це не так, але в той же час починає шукати підтвердження думку батьків. А що якщо вони мали рацію? Але, звичайно, причини можуть бути абсолютно різні! 

Тут варто пам’ятати про те, що в більшості своїй синдрому схильні саме люди, які досягли успіхів своїми силами, знаннями і якостями. 

До речі, за спостереженнями психологів, «самозванцями» частіше бувають жінки, ніж чоловіки, адже в нашому суспільстві досягнення, а там більш гордість за це – є все ще «чоловічою рисою». Жінкам варто ж бути більш скромними й не «хвалитися» своїми успіхами. 

Як впоратися з цим почуттям?

По-перше, пам’ятай про те, що нікому не може везти постійно. На одній удачі далеко не заїдеш. Тому, швидше за все, твої успіхи – це результат роботи і праці. Навіть так: не швидше за все, а 100 і 1 %, Що це ти молодець! 

По-друге, те, як ми сприймаємо успіхи – досить суб’єктивно. Особливо в еру соцмереж нам може здаватися, що всі навколо дуже розумні, успішні, багаті, щасливі, працюють на ідеальних роботах і живуть ідеальні життя! Рідко хто на велику аудиторію говорить про провалені іспити, десятки відмов на співбесідах, свої втрати й невпевненості. Хоча це й допомагає нам розуміти, що помилятися – нормально. Навіть роботи роблять помилки!

По-третє, спробуй виписати всі свої досягнення за останні роки й подумай про те, як саме ти їх домагатися. Поговори з учителями, колегами, батьками, репетиторами або друзями. Фідбек – це теж дуже важливо! 

А якщо ти хочеш поговорити про це з кимось, але не знаєш із ким, ти завжди можеш написати нашим рівним консультантам на сайті! Вони завжди поруч

 

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.