Заціни, ми вже 79 098 консультацій провели

Що таке кетколінг?

Оновлено

«Киць-киць-киць»

«Красунечко, а як тебе звати?»

«Гей, куди така кицюня?»

Йдеш містом, вся в думках про щось своє, і тут у твою реальність вривається «киць-киць-киць» і підморгування від незнайомця. Така ситуація точно знайома багатьом дівчатам. А ще знайоме те неприємне відчуття, яке викликають постійні подібні звернення від чоловіків. Сьогодні поговоримо про кетколінг.

Кетколінг — це один із видів вуличного домагання. Сама назва походить від слів cat і call, тобто кликати кішку. Сьогодні поняття містить не тільки звернення до жінки, як до кішки, а й гучний свист або коментарі сексуального характеру, зроблені чоловіком або групою чоловіків. 

За різними опитуваннями з кетколінгом стикалося від 65% до 95% жінок. Чоловіки теж стикаються з цією проблемою, але набагато рідше.


Вуличні домагання відбуваються не тільки під час прогулянки наодинці, а й у будь-якому публічному людному місці, навіть в компанії друзів або знайомих.

Що належить до кетколінгу?

  • свист;
  • киць-кицькання;
  • оцінка зовнішності («які ніжки пішли»);
  • нав’язливі спроби познайомитися;
  • гудки з автомобілів, що проїжджають повз;
  • вульгарні жести;
  • переслідування;
  • дотики (хапання за руки та інші частини тіла, перегородження дороги тощо).

Чому важливо про це говорити? 

На перший погляд, може здатися, що в кетколінгу немає нічого серйозного — «просто не звертай уваги», «це ж не сексуальне насильство», «та тобі ж комплімент зробили». На ділі ж вуличні чіпляння викликають почуття тривоги, страху, сорому, злості й небезпеки. Така поведінка не лестить, а лякає. Ми ніколи не можемо знати, як відреагує незнайома нам людина на нашу відмову або ігнорування. 

Уявіть ситуацію, коли 15-річній дівчині “робить компліменти” про її ноги чоловік, старший за неї втричі, або перед нею зупиняється автівка, в якій кілька п’яних хлопців кличуть її приєднатися до вечірки. Такі ситуації можуть бути по-справжньому стресовими.

Комусь доводиться уникати певних місць, комусь виходити з транспорту раніше, йти з магазинів або кафе. 

Що можна зробити, якщо ти зіткнувся_лася з вуличними домаганнями? 

✔️Старайся не вступати в розмову з агресором і піти якомога швидше.

✔️Якщо ти вважаєш, що краще відповісти, говори спокійно, але чітко і твердо про те, що ти не хочеш знайомитися або тобі неприємна увага.

✔️Якщо переслідувач не полишає спроби познайомитися, прямуй у найближче людне місце і попроси про допомогу.

✔️Подзвони батькам або знайомим, щоб повідомити їм про проблему і показати тому, хто чіпляється, що ти налаштований_на серйозно, а не «фліртуєш».

Якщо ти стикалась_вся з кетколінгом і потребуєш допомоги — наші консультанти готові допомогти. Просто пиши в онлайн чат з безкоштовним психологом зараз. Teenergizer завжди поряд!

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.