Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Токсичний позитив

Оновлено

Думай позитивно!

Адже комусь точно гірше

Все трапляється не так….

Загалом, don’t worry, be happy.

Напевно ти не раз чув ці фрази. Можливо, навіть говорив їх сам/а собі. Попри те, що вони, на перший погляд, і здаються тим, хто насправді підтримує, сильно знецінюють переживання. Давай сьогодні докладне розглянемо, що може бути не так із надто «позитивними» порадами.

Токсичний позитив – це віра в те, що у будь-якій, навіть найважчій ситуації, потрібно обов’язково зберігати тільки! позитивний настрій. Звичайно, немає нічого поганого в тому, щоб намагатися знаходити й світлі сторони в проблемах. Але токсичний позитив абсолютно заперечує негативні емоції, змушує ховати їх, пригнічувати та навіть соромитися, не даючи людині сповна прожити та відпустити всю ситуацію.

У яких ситуаціях може виявлятись токсичний позитив?

З токсичним позитивом може зіткнутися будь-яка людина, яка переживає тяжкий період, трагедію чи серйозне потрясіння. Ось кілька прикладів:

«Це на краще» сказати студенту, якого щойно виключили з університету

«Це досвід» сказати людині, яка зіткнулася з тяжкою хворобою

«Щастя – це вибір» сказати тому, хто перебуває у стані тяжкої депресії

“Все відбувається з певної причини” сказати тому, хто втратив близького

“Поглянь на нього. Він пережив таку саму проблему, але як позитивно дивиться на життя»

Варто пам’ятати, що найчастіше люди, вимовляючи подібні фрази, швидше за все, не мають прямого наміру образити чи знецінити чужі проблеми. Комусь дуже складно бачити і переносити чужий біль, і саме у такий спосіб вони його уникають. Хтось, навпаки, нездатний до емпатії та щиро вважає, що інші «драматизують». Можливо, людина просто не вміє підтримувати та не знає, як це зробити правильно. Він може справді вірити, що допомагає.

Чому не треба про це мовчати?

Кожній людині, яка переживе горе чи стресову ситуацію, завжди потрібен час, щоб з усім упоратися. А ще йому потрібна підтримка. І ось замість можливості виговоритися, побачити в іншому розуміння і співчуття, він ударяється про «хвилю позитиву».

Токсичний позитив може пробуджувати почуття сорому.

Чому я такий скиглій? Чому я не можу просто забити? Чому у всіх виходить бути життєрадісними, а я не маю? Що зі мною не так?

Людина може вважати, що її емоції якісь «неправильні» та їх треба придушувати. Але що може нормальнішим, ніж відчувати біль, коли відбувається хвороблива ситуація? Коли ми ламаємо ногу, ми відчуваємо біль, носимо гіпс і ще довго не можемо на неї ступати. Також нам потрібен час, щоб відновитись після важких ситуацій. Як ніякі порожні «позитивні» слова не зцілять ногу швидше, вони не відновлять і ваш психологічний стан.

Крім того, токсичний позитив може призводити до придушення почуттів. Ми намагаємося відкинути і не звертати уваги на свої емоції, переконуючи самих себе в тому, що все добре, і нібито по-справжньому сильні люди ніколи не сумують. Насправді живучи складні почуття, ми вчимося краще з ними справлятися.

Як уникнути впливу токсичного позитиву?

Якщо ти стикався/ла сам/а з токсичним позитивом або розумієш, що виявляв його до інших, є деякі рекомендації:

Пам’ятай, що немає поганих емоцій. Будь-яка емоція виникає не просто так. Навіть якщо тобі сумно в, здавалося б, класний день, не пригнічуй ці почуття, а спитай себе, чому так відбувається.

Ти унікальна людина, яка справляється з негативом по-своєму. Так, можливо, хтось дійсно переживає труднощі легко і просто, не зациклюючись на них. Але це не означає, що ти повинен відчувати те ж саме.

Не соромся і висловлюй свої почуття. Розкажи про них друзям, близьким, опиши їх в особистому щоденнику або поділися ними з консультантами Teenergizer.

Не забувай, що ти маєш право відчувати складний комплекс емоцій. Це може бути сильний біль втрати, але водночас і сподівання на щось добре.

Стеж за своїми підписками у соцмережах. Іноді ми навіть не усвідомлюємо, як надто «позитивний» контент може викликати зворотну реакцію.

Якщо з тобою хтось ділиться своїми тяжкими переживаннями, постарайся уникати токсично-позитивних фраз. Але не звинувачуй себе, якщо колись їх вимовляв/а. Можливо, ти з дитинства бачив саме такий приклад і не знаєш, як підтримувати по-іншому. Можна просто сказати людині, що ти готовий вислухати і бути поруч.

Замінюй фрази, які знецінюють, на ті, що підтримують:

Просто не думай про це – Розкажи мені, що ти відчуваєш. Я готовий/а тебе вислухати

Якщо у мене вийшло, у тебе теж вийде – Ми всі різні. І це нормально

У всього є причина – іноді погані речі просто трапляються. Як я можу тобі допомогти?

Може бути й гірше – Мені дуже шкода, що тобі довелося з цим зіткнутися

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.