Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Що таке селфхарм та як його позбутися

Оновлено

Велика кількість людей страждають від селфхарма або займаються ним несвідомо. Давай розберемося, що це таке і як з ним боротися

Селфхарм — це самостійно нанесені порізи, синці та опіки. Але за міжнародною класифікацією хвороб селфхарм — це не тільки порізи, опіки і удари, але і зловживання алкоголем, наркотиками та ліками, відмова від їжі і води, виривання волосся і заняття небезпечними видами спорту.

Хто схильний до селфхарму?
На жаль, найбільш вразлива група — підлітки, хоча страждати селфхармом можуть і дорослі люди.

Чому хочеться нашкодити собі?
На це бажання впливає багато факторів. Це може бути не дуже позитивний бекграунд у відносинах, психічне захворювання, синдром дефіциту уваги, гіперактивність або пережитий досвід насильства.

Для чого люди селфхармятся?

  • Впоратися з емоціями
    А точніше, перевести моральну біль у фізичну та ефективніше впоратися з нею.
  • Відчути хоч щось
    При багатьох психічних захворюваннях людина погано почуває своє тіло. Селфхарм допомагає повернути контакт зі своїм тілом та отримати контроль над ним.
  • Покарати себе
    Людина, яка страждає від власної нікчемності, самотності, відчуває почуття провини і сорому може обирати селфхарм, щоб карати себе за свої “помилки”.

Як позбутися від бажання нашкодити собі?
?? Для початку зрозумій, що саме в твоїй поведінці відноситься до самопошкодження. Можеш виписати всі ці дії

?? Проаналізуй, в яких ситуаціях з’являється ця поведінка

?? Спробуй усвідомити, з якою метою ти самопошкоджуєшся

?? Знайди замінну поведінку, яка вирішить проблему без нанесення шкоди собі

?? Розкажи про свою проблему. А якщо тобі нема з ким поділитися — наші рівні консультанти завжди готові вислухати тебе та допомогти ?

Важливо розуміти, що селфхарм не дорівнює суїцидальній поведінці, його не можна розцінювати як перші дзвіночки на шляху до суїциду. Так, іноді селфхарм може трансформуватися в суїцидальну поведінку, але частіше люди завдають собі шкоду для того, щоб впоратися з певним станом і почати відчувати життя.

Опрацювання цієї проблеми ти можеш почати з другом, близькою людиною або з нашим рівним консультантом, він вислухає тебе, надасть всю інформацію і при необхідності перенаправить на психолога ?

Ми знаємо, як іноді буває складно почати діалог, але найголовніше — це не мовчати. І пам’ятай, чим довше ти зі своєю проблемою сам на сам, тим складніше буде від неї потім позбутися ??

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.