Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Як прийняти себе

Оновлено

Вважаєш, що тобі абсолютно нічим пишатися? Ненавидиш своє тіло? Без кінця лаєш себе за помилки та невдачі? Соромишся власних думок, емоцій та бажань? Це все про неприйняття себе.

Щоб знайти щастя, тобі необхідно усвідомити безумовну цінність власної особистості, розгледіти свої гідності і перестати займатися безплідним самобичуванням.

Чому формується неприйняття себе?

1. Почуття сорому і провини. Багато хто чув: “Любов до себе — це егоїзм. Я — остання буква в алфавіті “. З такою установкою ми звикаємо жити за принципом: не можна занадто багато дбати про себе, на першому місці — бажання інших.

2. Недоодержання любові від батьків. Про тебе мало дбали, ігнорували, часто критикували або порівнювали з іншими. Тепер в тобі вирує постійне відчуття: “Я недостатньо хороший/а. Я не дотягую і не гідна/ен любові просто так”.

3. Інші краще. Красивіше, багатше, вище, стрункіша … Набагато легше полюбити чийсь ідеальний образ в інстаграмі, ніж себе.

Незадоволені очікування і гонитва за досконалістю викликають цілий набір проблем: ти жорстко критикуєш самого себе, чіпляєшся до інших, мислиш негнучко, перенапружуєшся від роботи або навчання, не можеш розслабитися, не хочеш пробувати нове та боїшся провалу. Додай сюди нав’язливі думки, тривогу і депресію …

Чому формується неприйняття себе ми вже з тобою з’ясували, але як же полюбити себе?

Дізнайся справжнього/ю себе
Коли ти хочеш побудувати відносини з іншою людиною, то прагнеш краще його впізнати. Так і в цьому випадку: щоб зрозуміти і прийняти себе, спершу потрібно познайомитися зі своїм внутрішнім Я:

  • склади свій портрет: які у тебе слабкі і сильні сторони, риси характеру, які цінності та принципи тобою рухають, що любиш, а що для тебе є неприпустимим
  • веди трекер емоцій: щовечора відзначай, як себе почував / а і чому

Перестань змагатися
Завжди буде хтось, у кого щось виходить краще. Але коли ти порівнюєш себе з іншими, то часто забуваєш — у кожної людини власний шлях до щастя. Саме об’єктивне порівняння — ні з ким-то, а зі своєю минулою версією:

  • веди щоденник досягнень та відзначай всі успіхи. Навіть якщо вони здаються незначними. Повертайся до цих записів, коли тобі здасться, що нічого не виходить і захочеться все кинути;
  • поважай своє право на помилки — стань собі найкращим другом, який завжди зрозуміє та підтримає.

Дозволь собі невдачі
Якщо час від часу тебе осягають невдачі, це не означає, що ти взагалі нікуди не підходиш. Неможливо завжди і у всьому добиватися успіху. Не бійся виглядати нерозумно. Будь готовий/а посміятися над собою. І не думай ставитися до себе погано, якщо не все в твоєму житті йде за планом.

Люби себе на практиці
Доглядай за собою, вкладай час і гроші в здоров’я та розвиток, хвали і балуй. Піклуйся про себе та не карай жорсткими дієтами, навантаженнями та обмеженнями. Так ти підвищуєш самоцінність і знаходиш звичку ставити свій ресурс на перше місце:

  • подумай, яких змін ти хочеш — в особистому житті, оточенні, зовнішності. Склади чіткий план, як цього досягти, і кожен день роби маленький крок до мети.

Ще один неочевидний спосіб розвинути любов до себе — робити компліменти іншим людям. Це дійсно допомагає, головне — робити це щиро. Чим більше любові ти віддаєш до зовнішнього світу, тим більше зростає твоя любов до себе.

Не забувай, що ти унікальна людина, що володіє власними талантами, інтересами та здібностями. Іншого такого немає у всьому Всесвіті. Любов до себе — це фундамент здорових відносин: з собою, з іншими, зі світом.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.