Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Екологічна проблема мас-маркетів

За останні 15 років виготовлення одягу у мас маркетів зросло на 200%. Одяг виготовляється дуже швидко та має погану якість. Тому люди купують все більше і більше, щоб бути «модними» та в тренді. Часу на виготовлення якісного продукту немає – щомісячна зміна колекції.  Ці бренди заробляють мільйони доларів, продаючи багато виробів за низьку ціну з поганою якістю, які вони продают незалежно від вартості і націнки. 

Елементи швидкої моди – тиражування тенденцій, швидке виробництво, низька якість, конкурентоспроможні ціни- мають поганий вплив на планету та людей, які беруть участь у виробництві одягу.  У цьому бізнесі є така схема «побачив зараз – придбав зараз». Люди перестали замислюватися над цінністю нової покупки, це трендово, тоді купую. У брендах одягу з високою якістю є 4 сезони одягу, в той час як у масс-маркетах 52 сезони. Тобто майже кожного тижня новий одяг, а куди дівається старий? Ці бренди не витрачають час на пошук на відповідні тканини, фурнітури і утилізацію. 

Дешевий одяг обходиться навколишньому середовищу дуже дорого.  Погані умови працівників, низька якість матеріалів та ніякої переробки здебільшо. Кожна 6 людина у Китаї та Бангладеші працює у фаст-фешн індустрії Спочатку ідея була надати місця для праці людям без вищої освіти та спеціальних навичок, але на сьогоднішній день – це експлуатація працівників, без гідної оплати за годину, та використання дитячої робітничої сили. 

150 мільярдів, кількість одягу, що виробляється щорічно. Це більше ніж 20 одиниць одягу на кожну людину. 2,5 мільярдів фунтів одягу просто викидається без будь-якої переробки. Порівняно з 2000 роками, кількість купуємого одягу вирісла на 60%. І тільки 10 відсотків виробників одягу відповідально ставляться до цього. 

Виробництво одягу стоїть на 2 місці по забрудненню води та викиду токсичних хімікатів. 

На виробництво одягу, який, можливо, доведеться викинути через пару прань, витрачаються величезні ресурси, а після того, як він виходить із вживання, йому залишається повільно розкладатися на звалищах. 

Нещодавно нападкам зазнав H&M, який останніми роками робив маркетинговий наголос на усвідомлену моду, екологічність і переробку старого одягу. Але у жовтні минулого року стало відомо, що шведський гігант щорічно спалює 12 тонн нерозпроданого одягу. Журналісти датського телебачення у програмі Operation X провели розслідування, яке виявило, що H&M за останні кілька років спалив 60 тонн абсолютно нового одягу — у сюжеті наводяться докази очевидців. 

Продукти розпаду одягу, який зроблений не зі 100%-вої бавовни або льону, лише завдасть великої незворотньої шкоди навколишньому середовишу. Щосекунди, у світі спалюється ціла вантажівка з текстилем. За даними дослідження Eco Watch, у процесі спалювання одягу в атмосферу викидається 1,5 мільярда тонн парникового газу.

Такі матеріали, як акрил, нейлон і поліестер, розкладаються десятками років і виробляють токсичні речовини під час горіння, до того ж багато з них покриті не дуже якісною фарбою, що робить проблему ще гірше. Той факт, що деякі частини одягу не можуть бути знищені вогнем, посилює ситуацію — вони просто сміття.

Нам потрібно замислюватися над тим, що і скільки ми купуємо. Та я всіх спонукаю не викидати одяг. Його можна здавати у комісійні магазини, у дитячі будинки та для нужденних, здавати у charity stores або просто знайомим.

Авторка: Епштейн Софья

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.