Заціни, ми вже 79 098 консультацій провели

Все починається з «дури»: як розпізнати насильство

Розпізнання насильства на ранніх етапах — важливий фактор у його запобіганні та протидії. Корисно навчитися помічати сигнали, які можуть свідчити про те, що відносини перетинають межу здорових і стають токсичними. 

Газлайтинг

Газлайтинг — вид психологічної маніпуляції, суть якої змусити жертву сумніватися в адекватності свого сприйняття навколишньої дійсності. Зазвичай кривдник намагається запевнити жертву в тому, що її підводить власна пам’ять чи логіка.

Приклади фраз:

– “Ти завжди перебільшуєш”.

– “Ти виглядаєш дуже погано. Мабуть, ти не приділяєш достатньо уваги своєму вигляду”.

– “Я цього не казав_ла, це ти так сприйняв_ла”.

– “Це був всього лише жарт, не сприймай так серйозно”.

Це один з найчастіших видів психологічного насилля і розпізнати його складно, оскільки кривдники вміло маніпулюють. Але важливо пам’ятати, якщо у вас складається враження, що з вами грають — можливо, вам і не здається.

Віктимблеймінг

Віктимблеймінг — це звинувачення жертви в психологічному, фізичному або сексуальному насильстві, яке було скоєне над нею. При цій формі токсичного спілкування знімається відповідальність з кривдника і переноситься на жертву.

Приклади фраз:

– “Ти сама спровокувала його, одягаючись так відверто”.

– “Якби ти не привертала до себе уваги, цього б не сталося”.

Фраза “Сам_а винен_нна” якраз про це. Але слід пам’ятати, що завжди винен саме кривдник, а такі висловлювання є шкідливими, тому що створюють відчуття незахищеності, а також сприяють виправдовуванню злочинця суспільством.

Об’єктивація

Об’єктивація — це розглядання або поводження з іншою особою як з об’єктом, а не як з особистістю з власними почуттями, думками та потребами.

Приклади фраз:

-“Вона така гаряча, хотів би з нею провести ніч”.

-“Ти такий міцний, як та стіна”.

-“Жінка в першу чергу саме жінка”.

Об’єктивація шкідлива тим, що знижує самоповагу та самооцінку, спричиняє стрес, підвищує ризик сексуального насильства, знецінює професійні та особисті досягнення, підсилює гендерні стереотипи та дискримінацію. 

Одним з найбільш шкідливих проявів об’єктивації є її застосування в рекламі та кіно. Жінки в рекламах хот-догів та інших подовгастих предметів, чоловіки-рятівники в відмінній фізичній формі тощо. Така демонстрація людей створює привабливу картинку, яка вигідна рекламникам, але ніяк не передає суті продукту.

Слатшеймінг

Слатшеймінг — це форма психологічного насильства, коли людина засуджує іншу за її вибір у стосунках, зовнішньому вигляді, поведінці або сексуальному житті.

Зазвичай жертвами слатшеймінгу стають жінки. Їх критикують за кількість сексуальних партнерів, аборти, одяг, макіяж, “надто звабливу” ходу чи фігуру, а іноді навіть за плітки про їхнє сексуальне життя. 

Приклади фраз:

-“Ти починаєш виглядати як легкодоступна дівка з цим макіяжем”.

-“Ти просто хочеш уваги, роблячи такі фотографії”.

-“Скільки в тебе було сексуальних партнерів?!” … “Тобі не соромно?”
-“Ти поводишся як повія”.


Для того, аби стати жертвою слатшеймінгу, потрібно мало. Достатньо не вписатися в чийсь світогляд. Натомість наслідки таких висловлювань є надзвичайно шкідливими.

Кетколінг

Кетколінг — це коментарі на адресу людини, зазвичай відверто сексуального характеру. Дехто вважає це компліментом/фліртом, втім таке спілкування є токсичним.

Приклади фраз:

– “Класні груди”.

– “Ти виглядаєш якось самотньо, дозволь скласти тобі компанію”.

– “Ей, кицю”.

За даними дослідження на тему “Небезпека незнайомця: Роль кривдника та контексту у стримуванні реакції на сексуальні домагання” Пенсильванського університету, такі неоднозначні коментарі на вулиці не сприймаються як безпечні. Кетколінг не вважають лестощами або компліментами, а іноді жертва відчуває не лише дискомфорт, а і загрозу власному життю та здоров’ю. 

Романтизація насильства

Романтизація насильства — це процес героїзації або виправдання насильницької поведінки в суспільстві.

Приклади маніпуляцій на підґрунті романтизації насильства:

– Подання насильницьких стосунків як романтичних або пристрасних.

– Зображення насильника як непокірного та привабливого персонажа.

Подібні дії та висловлювання укорінюють шкідливі та токсичні взаємини між людьми, пропагують насилля та зневагу до людської особистості. Особливо поширеною романтизація насильства є у книгах та фільмах. Зображення мужнього, владного чоловіка, чиє грубе ставлення виправдовується травмами з дитинства, в поєднанні з ніжними та чутливими проявами створює загадковий та привабливий образ, втім лише у художніх картинах. 

Ці форми психологічного насильства несуть за собою серйозні наслідки для психічного та емоційного стану людини, що їм піддається. Вони порушують особисті кордони, завдають шкоди самооцінці, можуть викликати психологічні травми та укорінюють стереотипи. Все починається з “дури”, а закінчуватися може зокрема фізичним насиллям та пригніченням.

Якщо ти зіткнувся_лась з будь-яким типом психологічного насилля або хочеш розібратися як його розпізнати — звертайся в анонімний чат з онлайн психологом на нашому сайті. Teenergizer підтримує кожного.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.