Заціни, ми вже 79 098 консультацій провели

Чи були серед українських митців ЛГБТ+?

Оновлено

Роки репресій українських письменників, поетів  та художників, а також гомофобні налаштування суспільства стирали чи замовчували ту інформацію, яка була «незручною».

Проте у творах деяких українських митців  можна зустріти описи одностатевих стосунків, також є дані про неоднозначні листування між поетами та поетесами та припущення щодо їхньої  гомосексуальності. 

Агатангел Кримський

Перший про кого ми поговоримо — Агатангел Кримський. Сходознавець, перекладач, який знав понад 60 мов, історик, один із засновників Української академії наук у 1918 році. Йому приписують закоханість з Лесею Українкою, втім існує припущення, що він був геєм, про що зазвичай замовчується. Агатангел є автором скандального роману «Андрій Лаговський», в якому ми дізнаємось історію чоловіка, що намагається зрозуміти себе та свою сексуальність. В свідомому віці Кримський подорожує до східних країн, можливо тому, що  ті більш позитивно налаштовані до ЛГБТ-спільноти. Але врешті радянська влада погубила поета, заборонивши йому писати та займатись наукою, а зрештою арештували. Агатангел Кримський помер у віці 71 років, у вʼязниці внаслідок тортур.

Ольга Кобилянська


Письменниця належить до покоління, яке вимагало нового місця для жінок, їхніх почуттів та фантазій, які вважалися забороненими.

Ольга була бунтаркою та нерідко кидала виклики собі та суспільству. Письменниця була відвертою у своєму щоденнику, також відома “Меланхолійним вальсом”. Вишукана лесбійська фантазія, історія про дівочу дружбу й ніжну приязнь, про те, що вони “залюблювалися” одна в одній, як у чоловіках. Також існують історичні згадки про особливі стосунки мисткині з Лесею Українкою.

Леся Українка 

Леся Українка одна з найвідоміших поетес України. Але що насправді ми про неї знаємо? Направду, дуже мало. Особливо, що стосується її особистого життя. Існують свідчення про близькі стосунки Лесі з Ольгою Кобилянською. Письменниці познайомилися за межами України, коли Українка поїхала на лікування. Певний час жінки вели листування, аж поки їм не довелось зустрітися в житті. По тому Леся Українка листувалася з Кобилянською впродовж 14 років. І саме в листах до неї вона ділиться найінтимнішими подробицями свого життя. Леся в своїх листах часто називала подругу пестливими словами “хтосічка”, “киця”, “мила пані Ольга”, екзотично “Libe, ferne Lotos blume!” (мила, далека квітка Лотосу) і “Libe, Libste Wunderblume” (Мила, дуже мила, чарівна квітка). В останньому листі мисткині до Ольги, написаному  в Єгипті наприкінці 1912 p., були слова: «…хтось та ще й хтось die gehoren zusammen. Хтось когось любить». Ця фраза закінчувала їх листи безліч разів. Можливо, це був своєрідний прихований код з оригінальним зізнанням замість банальних.

Тарас Шевченко 

Щодо цього митця існує безліч викривлених уявлень і не багато людей знають, що Кобзар не був старцем у кожусі, а полюбляв веселощі та експерименти. Після визволення з кріпацтва письменник й художник розбагатів та став сміливішим у своїх творіннях. Достеменно не відомо чи вступав митець в одностатеві романтичні стосунки і питання його сексуальної орієнтації відкрите. 

Розкриваючи такі деталі життя українських митців, ми маємо змогу подивитися на їхні творіння з іншого боку та ще раз звернути увагу на те, що ЛГБТ-особи роблять великий внесок в культуру України.

Якщо ви потребуєте психологічної підтримки та шукаєте відповіді на хвилюючі вас питання — звертайтеся в анонімний чат з психологом онлайн на нашому сайті Teenergizer.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.