Заціни, ми вже 79 098 консультацій провели

“Я боюсь перетворитися на свою маму”: що робити

Оновлено

«Я живу не своє життя»

«Я не розумію, чого хочу насправді»

«Мої бажання — навʼязані батьками»

«Я не відчуваю в собі сили відмовити мамі»

Питання сепарації від батьків — складне, але дуже важливе для нашого ментального здоровʼя і майбутнього. Тільки так ми можемо жити за власним сценарієм і будувати здорові стосунки з іншими людьми і собою.

Спільно з нашими друзями з Krisenchat Ukrainian зібрали кілька порад, які допоможуть сепаруватись від батьків і, як наслідок, почувати себе краще.

Сім’я — це місце, де ми отримуємо любов та турботу, розуміємо, що світ надійний і з нами все буде добре. Тобто отримуємо необхідну емоційну «базу», а потім йдемо досліджувати зовнішній світ.

Але часто складається інакше. Ми шукаємо підтримку і спираємось на досвід наших батьків, інколи навіть цього не усвідомлюючи. У картках поділимось кількома порадами, які допоможуть сепаруватись від батьків.

Пам’ятайте про дистанцію. Відносини з дорослими батьками часто залежать від дистанції між вами. Навіть якщо вам доводиться жити в одній квартирі, важливо мати територію, де життя йде за вашими правилами.

Дозвольте собі розчаруватися… в очікуваннях, що батьки не зможуть нас любити, поважати чи бачити так, як ми цього прагнемо. Просто тому, що ми окремі люди з різною долею. Це сумні переживання, але вони ведуть до прийняття, співчуття та поваги. Ми погоджуємося з їхнім унікальним досвідом, який не кращий і не гірший за наш. Так ми переходимо у формат відносин «дорослий – дорослий».

Не намагайтеся їх урятувати, виховувати, дати спокій і просто любити. Допомагати на запит — завдання батьків. Якщо вам хочеться їм допомагати, допомагайте, але не усиновлюйте/удочеряйте.

Не намагайтеся виправити батьків, а познайомтеся зі своїми почуттями. Намагайтеся помічати їх і називати. Зверніть увагу, як поводитесь в неприємних ситуаціях з батьками: ігноруєте їх, дивитесь пораненою ланню або намагаєтесь стати «ідеальною людиною». Це потрібно для визначення ваших потреб та вибору стратегії у психотерапії.

Знайдіть опори. Подумайте, де ще ви можете отримати підтримку. Виявіть власні цінності, надайте їм значення: вони ваші тому, що ви їх обрали, а не тому, що їх нав’язали.

Якщо ви відчуваєте тривогу та потребуєте психологічної допомоги —  зверніться у чат до консультанта на нашому сайті. Це безкоштовно та конфіденційно.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.