Заціни, ми вже 79 098 консультацій провели

Як часто жінки у Казахстані переживають здомашнє насильство. Що змінилося після того, як Бішімбаєв вбив дружину

Згідно з даними сайту International Relations Review, під час пандемії COVID-19 домашнє насильство в Казахстані зросло на 41,7%. У 2020 році поліція отримала понад 130 000 повідомлень про випадки домашнього насильства. У 2023 році поліція отримала 99 026 скарг, в яких ішлося про насильство у родині; в ході судових розглядів до адміністративної відповідальності притягнули 67 270 осіб. Зараз це головна проблема прав людини у Казахстані.

17% жінок у віці 18-75 років піддавалися фізичному або сексуальному насильству протягом життя. Окрім того, Союз кризових центрів Казахстану повідомляє, що домашнє насильство трапляється в кожній восьмій сім’ї. За даними Центру зовнішньої політики, жінки в Казахстані рідко звертаються до суду. Це пов’язано з патріархальними поглядами, які вважають домашнє насильство сімейною проблемою, а не порушенням прав людини. За інформацією Програми розвитку ООН, у 2023 році понад 93% громадян Казахстану мали гендерні упередження щодо жінок. Індекс гендерних соціальних норм вимірює ці упередження за параметрами «політична, освітня, економічна та фізична цілісність».

Особи, які пережили домашнє насильство, називають соціальний тиск, страх повторного жорстокого поводження та економічну залежність основними перешкодами на шляху до пошуку справедливості. Вони також зазначають, що правоохоронні органи зазвичай не інформують жінок про доступні ресурси та послуги, такі як притулки і захисні приписи.

Натомість багато жінок стверджують, що поліцейські часто заохочують їх відмовитися від скарг і примиритися з кривдниками.

Бішімбаев та вбивство Салтанат Нукенової

У ніч на 9 листопада Бішимбаєв забив свою дружину до смерті у кабінці ресторану. Колишнього міністра економіки Казахстану посадили на 24 роки через жорстоке вбивство Салтанат Нукенової. Його двоюрідного брата Байжанова посадили на 4 роки. Бішимбаєв стверджував, що його дружина випила того дня занадто багато алкоголю і спровокувала його. У ході сварки, за словами обвинуваченого, Нукенова “ображала його триповерховими матами” та змивала в унітаз подаровані ним дорогі аксесуари. «Вона стояла обличчям до унітазу, спиною до мене. Вона, мабуть, думала, що я триматиму її, але різко смикнула, а я відпустив, і вона втратила рівновагу та впала обличчям на унітаз. Дуже сильно», – пояснив Бішимбаєв, намагаючись обґрунтувати походження ран на обличчі жінки.

Він також розповів, що вона «впала на кахельну підлогу туалету», коли намагалася піднятися. Колишній міністр визнав, що чотири-п’ять разів штовхнув дружину, щоб привести її до тями, але запевняє, що при ударах «жоден життєво важливий орган не постраждав».

Але згідно з судово-медичною експертизою було визначено, що жінка померла від черепно-мозкової травми, її ніс був зламаний, а на голові були крововутворення. Лікарі кажуть, що вона не могла отримати такі травми від падіння, як стверджує Бішимбаєв. Також на камерах відеоспостереження було зафіксовано, що екс-міністр взяв Нукенову за волосся, бив по обличчю, штовхав ногами, потім намагався завести її у VIP-кабінку, – так прокоментував справу прокурор. На першому засіданні суду 29 березня стало відомо, що співробітники ресторану видалили деякі записи з відеокамер на прохання Байжанова. Також держзвинувачення зачитало свідчення бармена. Він розповів, що перед приїздом поліції екс-міністр ходив із ножем у руках. «Коли ми його тримали, Бішимбаєв казав, що він убив свою дружину і що вона лежить у кабінці. Через це, швидше за все, він хотів себе вбити також», — озвучила прокурор свідчення свідка.

13 травня суд визнав Бішимбаєва винним у знущанні та вбивстві з особливою жорстокістю своєї напарниці Салтанат Нукенової та засудив його до 24 років колонії суворого режиму.

Які покарання отримають за домашнє насилля у Казахстані

До випадку з Бішимбаєвим домашнє насильство у Казахстані було адміністративним порушенням. Це відомо з сайту Global Voices. У 2017 році Казахстан декриміналізував побої та інші дії, що спричиняють «незначні» фізичні ушкодження, пом’якшивши покарання до арешту, штрафу або попередження. Салтанат Нукенова – лише одна із сотень жінок, які щороку зазнають насильства з боку своїх партнерів у Казахстані. За оцінками Генпрокуратури, щорічно в Казахстані від домашнього насильства гине близько 80 жінок, 150 жінок отримують тяжкі тілесні ушкодження, понад 4 тисячі – легкі тілесні ушкодження.

Наслідки

Згідно зі статтею, опублікованою 14 листопада 2023 року, казахстанці написали відкритий лист президенту Касим-Жомарту Токаєву з проханням посилити покарання за домашнє насильство щодо жінок та дітей. Серед підписантів петиції є відомі особи: депутат мажилісу Микита Шаталов, колишній кандидат у президенти та член Нацкомісії у справах жінок та сімейно-демографічній політиці Салтанат Турсинбекова, директор центру прикладних досліджень TALAP Рахім Ошакбаєв, журналістка Дінара Сатжан та адвокат Джохар.

У зверненні до Токаєва зазначається, що питання криміналізації побоїв та завдання легкої шкоди здоров’ю повинно вирішуватися в пріоритетному порядку, незалежно від ухвалення закону про протидію сімейно-побутовому насильству. Просимо вас доручити уряду та парламенту Казахстану знову повернутися до питання посилення покарання за насильство щодо жінок та дітей у сімейно-побутовій сфері.

«Зокрема, поновити в Кримінальному кодексі норми статей 108 та 109 (побої та заподіяння навмисної легкої шкоди здоров’ю) із встановленням основного виду відповідальності у вигляді громадських робіт, а також посилити адміністративну відповідальність за інші правопорушення, скоєні у сімейно-побутовій сфері», — просять підписали петицію казахстанці. Люди активно обговорюють арешт колишнього міністра національної економіки Куандика Бішимбаєва. Його підозрюють у вбивстві своєї дружини Салтанат Нукенової. Резонансний злочин відразу викликав дискусії про важливість криміналізації домашнього насильства в країні.

У своєму першому зверненні до народу новообраний президент Касим-Жомарт Токаєв заявив про «термінову необхідність посилення покарання» за домашнє насильство. Цю вимогу підтримали автори відкритого листа. Сенат Казахстану 11 квітня схвалив закон про права жінок і безпеку дітей, про що повідомив держрадник Ерлан Карін у своєму Telegram-каналі. Діанара Закієва зазначила, що було прийнято понад 70 поправок, і запропонувала назвати кожну з них на честь дитини або жінки, які загинули від домашнього насильства.

Новий закон передбачає довічне ув’язнення за вбивства, зґвалтування та насильницькі дії сексуального характеру проти неповнолітніх. Також встановлюється відповідальність за сексуальні домагання до осіб до 16 років та покарання за підбурювання до самогубства або сприяння йому. Закон, замість обмеження свободи, яке не передбачає повної ізоляції, передбачає позбавлення волі за умисне тяжке або середньої тяжкості ушкодження здоров’я. Тепер він забороняє призначати м’які покарання для осіб, які вчинили злочини проти неповнолітніх.

Салтанат Нукенова не єдина жінка, яка зазнала смерті від домашнього насильства. На її місці опинялися сотні жінок і дітей, і ніхто з них нічого не казав, не казали їхні сусіди, не казали навіть їхні друзі. Через багато причин, такі як страх перед насильником, фінансова залежність, але найголовніше – соціальний тиск.

Ми повинні руйнувати стереотипи, ми повинні зупиняти насильство, ми повинні допомагати жінкам і дітям.

Авторка: Ірина Ващенко

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.