Заціни, ми вже 101 856 консультацій провели

Тривожність у підлітків

Оновлено

Тривожні підлітки відрізняються від тривожних дітей.

Діти молодшого віку схильні хвилюватися через зовнішні речі — наприклад, тварин чи комах, темряву, монстрів під ліжком або про щось погане, що відбувається з мамою й татом. Але підлітки частіше хвилюються через себе та їхнє місце у суспільстві — через свою успішність у школі чи спорті, через те, як їх сприймають оточуючі, через зміни в тілі.

Підлітки загалом відчувають великий тиск. Фізичні зміни в підлітковому віці також є причиною дискомфорту, а стосунки з однолітками відіграють важливу роль.

Симптоми тривожності у підлітків

Симптоми тривоги дуже різноманітні: від замкнутості до дратівливості й образ. Тривогу часто не помічають, оскільки підлітки добре вміють приховувати свої думки та почуття. Але є деякі особливості поведінки, які можуть бути ознакою того, що підліток знаходиться у тривожному стані:

  • Дратівливість
  • Проблеми з концентрацією
  • Сильна чутливість до критики
  • Уникає соціальної активності
  • Уникає нового досвіду
  • Хронічні скарги на болі в животі або головні болі
  • Зниження оцінок або прогули
  • Проблеми зі сном
  • Вживання психоактивних речовин

Як можна допомогти підлітку впоратися з тривогою?

Якщо ви бачите, що ваша близька людина страждає від тривожності, ось як ви можете допомогти:

Поговоріть

Почніть розмову, попросивши людину висловити свої почуття з приводу її проблем. Просто сказати іншій людині не хвилюватися або перестати думати про свої проблеми не є підтримкою. Якщо людині важко пояснити, що вона відчуває, попросіть її розповісти про це у формі історії.

Техніки релаксації

Запропонуйте зробити вправи на дихання або медитацію. Можна спробувати глибоке дихання животом, коли людина кладе одну руку на груди, а іншу на живіт. Усвідомлене дихання полягає в зосередженні на диханні та приверненні уваги до теперішнього моменту.

Давайте позитивний приклад

Те, як інша людина поруч справляєтеся з розчаруванням і виражаєте емоції, є важливим. Намагайтеся зберігати спокій і терпіння, наскільки це можливо, коли маєте справу з проблемами та складними ситуаціями. Те, як ви говорите, і те, про що ви говорите, також може мати величезний вплив навіть на цінності та поведінку.

Батьки або інші близькі люди, які піклуються про себе, регулярно займаються спортом, можуть заохотити своїх дітей робити те саме. Якщо ви займаєтесь йогою, медитацією чи іншими техніками релаксації, ваші діти можуть наслідувати ваш приклад.

Якщо ситуація серйозна, а тривога не проходить, найефективнішим способом подолання тривожності у підлітків є психотерапія, зокрема когнітивно-поведінкова терапія (КПТ), у поєднанні, якщо необхідно, з антидепресантами.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.