Заціни, ми вже 101 856 консультацій провели

Втрата близької людини: як себе підтримати

Оновлено

Нема однієї правильної поради, яка допомогла 6 пережити втрату. Немає рецепта, який точно спрацює для всіх так кожного. Головне – ставитися до будь-яких своїх почуттів з розумінням, дати собі час проживати всі емоції та не залишатися на одинці зі своїм болем.

Сьогодні консультанти Teenerqizer діляться порадами про те, як справитися з втратою та допомогти собі у цей важкий час.

Чиріна Дарина: Варто нормалізувати власні почуття

По-перше, варто нормалізувати власні почуття: негативні емоції – це нормально, сльози – це нормально, ступор – це нормально. По-друге, роби рутинні справи, не впадай у відчай. Намагайся вдосталь харчуватися, пити воду, робити дихальні та фізичні вправи. По-третє, дай собі час на горювання та проживання цих емоцій та станів. По-четверте, не бійся звернутися по допомогу до тих, кому довіряєш (сім’я, друзі, психолог). По-п’яте, пам’ятай, що життя – це цінність, а важкі моменти у житті – це перешкоди, які треба пройти на шляху до щастя.

Царук Олена: Пам’ятати, що будь-які почуття нормальні

В такі моменти, важливо для самого себе наголосити, що всі ті емоції та почуття, які у тебе виникають — нормальні. Дай собі час прожити їх, не вимагай від себе спокою чи зібраності. Якщо в моменті ти хочеш плакати, кричати чи сховатись від інших — зроби це, зроби це для себе. Дозволь собі бути тим, хто ти зараз є, в тому стані, в якому ти є. Не вимагай від себе більшого, ніж ти можеш зробити.

Кутузакі Катерина: Дотримуйся простої рутини

Регулярні звички можуть надати відчуття стабільності. Намагайтеся дотримуватися звичного режиму дня. Звертайте увагу на свої базові потреби – спіть достатньо, їжте здорову їжу, займайся фізичними вправами. За потреби знайдіть способи виразити себе, наприклад, малювання, писання листів, віршів чи прози, музика чи інші творчі заняття.

Сайфутдінова Валентина: Відкривайтеся близьким

Часто люди обирають замкнутися у собі та вдавати, що життя не змінилося, але насправді у душі відчувати тугу та смуток. Якщо тримати все у собі, то сумні та негативні емоції будуть накопичуватися та згодом проявляться дуже неочікувано. Тому варто обговорювати з дійсно близькими людьми свої переживання та негаразди. Навіть якщо людина не зможе зарадити проблемі, то стане набагато легше жити, коли відчуваєш, що є підтримка. Якщо важко відкритися знайомим людям, то можна звернутися до професійних психологів-консультантів, з якими можна відверто поговорити про те, що турбує.

Марта Радик: Дайте собі час на горювання

У випадку втрати чи складного життєвого періоду найпростішою порадою є дати собі час. Проживати злети й падіння — це нормально, потрібно приймати це та потурбуватися про себе.

Юлія Багріна:  Дайте собі час на горювання, це допоможе побороти почуття провини за свої почуття, дайте собі відпочити, проте не забувайте про базові потреби, не бійтеся просити підтримки у інших та прислухайтеся до себе і своїх почуттів, зробіть щось, що ви любите, що дає вам відчуття спокою та сприяє позитивним емоціям.

Марина Голікова: Прислухайтеся до себе

Чого я хочу? Поплакати? Побути наодинці? Або навпаки, підтримки від інших? Робіть те, що принесе вам долю заспокоєння. Бережіть себе і свою психіку.

Олена: Пам’яіт про людину

Дуже допомагає робити щось, що ви робили разом з людиною, яку втратили, згадувати усі приємні моменти, проживати свої емоції, робити щось, що завжди вас заспокоювало.

Нитка Оксана: Не забувати про рутинні справи,

Можна спробувати створити пам’ятні моменти створити альбом з фотографіями, написати листа або спробувати нове хобі.

Ліза: Згадайте те, що давало почуватися добре раніше

Як можна відтворити той контекст? можливо зібрати потрібних людей (навіть якщо в діскорді)? Піти в улюблений ліс, парк, на улюблену вулицю, кафе, до когось у гості? Когось позвати гуляти? Поїхати в притулок допомогти тваринам? Допомога іншим також зцілює 😊

Мельник Вероніка: Не забувати про себе

Дуже важливо в такі моменти не забувати про себе та те, що нас надихає та наповнює в звичайні дні. Можливо, це певні місця, заняття, дії або люди які підтримують нас та надають певного ресурсу для того, щоб впоратися з важким проживанням втрати.

Струпинська Аліна: В складні моменти корисно вести щоденник

Так можна вивільнятися від накопичених почуттів та розплутувати клубок негативних думок, який вирує в голові. Не варто залишатись сам на сам з болем, який зʼїдає зсередини. Дайте йому простір: на папері, говорячи з кимось чи звертаючись до творчості. Обіймаю та бажаю впоратись з внутрішньою битвою.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.