Заціни, ми вже 101 856 консультацій провели

Новий клас: як адаптуватися

Оновлено

Зміна школи — це завжди страшно і стресово. Повір, ми теж здригаємося від однієї думки про це. Адже це означає, що потрібно звикати до всього нового: самої школи, вчителів/ок та однокласників/ць. У колективі вже існують свої сформовані групи, певні установки та методи спілкування.

То що робити? Як адаптуватися до нового класу? Разом із “Ла Страда-Україна” розказуємо про це!

Перше, що варто зрозуміти: ти починаєш все спочатку

У цьому колективі немає твого минулого, однокласники/ці нічого про тебе не знають, тож і не мають особливого приводу якось погано до тебе ставитися.

Це означає, що ти маєш хороші шанси справити хороше перше враження і одразу задати тон для адекватного спілкування. А саме: трошки розповісти про себе, які маєш захоплення чи хобі розпитати про це нових однокласників/ць.

Друге: навіть хороше враження чи дружній тон не гарантують, що тебе одразу приймуть в колективі

Ніхто не може цього гарантувати, адже ми не знаємо, яка ситуація у новому класі, хто там лідер чи лідерка, і як він чи вона налаштований/а щодо новачків. Проте це не означає, що тобі потрібно ставитися до нових людей вороже — стався до них так, як хочеш, щоб ставились до тебе.

Що ти можеш зробити у випадку, якщо тебе не прийняли?

Надважливо: причина, скоріше всього, взагалі не в тобі

Просто є люди, яким ну дуже треба встановити свої позиції за рахунок інших. І вибір може впасти якраз на новачка. Це потрібно усвідомити, адже це вплине на твій стан та сприйняття ситуації.

Ти можеш звернутися до психолога/ині і обговорити цю ситуацію. Можливо, спеціаліст/ка є навіть у твоїй новій школі.

Не звертай уваги, не реагуй емоційно

Так, звучить попсово і здається, що це не працює. Проте не варто “годувати троля”. Чим більше від тебе реакції, тим більше ти отримуватимеш негативу.

Знайди у собі щось, що виділяє тебе. У чому ти топ?

Може, ти робиш класні дизайни або ведеш блог про музику чи кіно? Ти можеш триматися за це і більше віддавати енергії туди, ніж людям, які ображають тебе.

Але є хороші новини:

Навіть, якщо вже так станеться і новий колектив тобі не сподобається — це не назавжди. Ми дорослішаємо, розумнішаємо і згодом всі ці непорозуміння лишаються у минулому та стають взагалі нікому не потрібними. Все проходить і це теж закінчиться.

Якщо у тебе виникають труднощі у новому колективі, ти завжди можеш звернутися до нас та поговорити про це. Для цього потрібно написати або ж зателефонувати на Національну гарячу лінію для дітей та молоді за номером 116 111 чи прямо в директ інстаграму. Або звернутися, через сайт, до teenergizer.org

Ми працюємо анонімно, конфіденційно і безкоштовно.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.