Заціни, ми вже 101 856 консультацій провели

Додатки для онлайн-знайомств: ризики, про які треба знати

Оновлено

Підлітки в додатках онлайн-знайомств: ризики та пастки, про які треба знати!

Хто не мріяв про велике кохання, знайдене за пару свайпів? Або про нових друзів, яких можна зустріти без зайвих зусиль? Здається, що з додатками для знайомств це все стає реальністю! Але не все так просто, як здається на перший погляд…

Програми для знайомств стають дедалі популярнішими серед підлітків, і багато хто бачить у них шанс зустріти ідеальне кохання чи дружбу. Але за яскравими аватарками можуть ховатися дуже несподівані та неприємні “сюрпризи”! Тож ми зібрали добірку з небезпеками, на які можна натрапити у подібних додатках, про які підлітки, їхні батьки/опікуни повинні обов’язково знати!

Чому це важливо? Бо світ онлайн-знайомств – це не тільки про романтичні повідомлення і смайлики. Це ще й своєрідна гра в шахи, де потрібно знати правила, інакше можна залишитися у програші. І тут головне – завжди бути на сторожі, щоб не потрапити в пастки, які можуть спричинити неприємні наслідки.

Пам’ятай, що справжній світ завжди ближче, ніж здається, і іноді варто дуже відповідально ставитись до своїх дій в інтернеті, особливо коли мова йде про твою безпеку!

Небезпека № 1: Вміст для дорослих і “хижаки” на горизонті

Пам’ятай, що платформи онлайн-знайомств насамперед створені для дорослих, а не для підлітків! Тому там можна натрапити на контент, який аж ніяк не відповідає твоєму віку — від відвертих матеріалів до ненормативних висловлювань. І це ще аж ніяк не все! Перевірка віку користувачів часто така ж ненадійна, як решето, що дозволяє “небажаним гостям” з легкістю вступати в контакт з неповнолітніми.

Небезпека № 2: Кіберзалякування та переслідування

У додатках для знайомств можна натрапити не тільки на відверті матеріали, а й зіткнутись з переслідуваннями у соцмережах, чатах і месенджерах. Це може серйозно вплинути на твоє психічне здоров’я, призвести до проблем, таких як низька самооцінка, депресія чи тривога. Звідси нова проблема – вимагання. Шахраї, які маскуються під однолітків, можуть використати інформацію, отриману через додатки для знайомств, щоб шантажувати тебе! Тому ніколи не надсилай незнайомцям особисту інформацію чи відверті світлини!

Небезпека № 3: Секстинг і порнопомста

Ще одна небезпечна сторона онлайн-знайомств — це ризик потрапляння у ситуації з секс-розсилками або поширенням відвертого контенту, який може потрапити до ненадійних рук і стати інструментом для залякування та емоційного насильства. У деяких випадках розповсюдження подібних зображень може розцінюватись, як дитяча порнографія, а це вже несе за собою серйозні правові наслідки!

Небезпека № 4: Ілюзія ідеальності

Додатки для знайомств породжують нереалістичні очікування щодо стосунків. Ти можеш відчувати тиск створити ідеалізований образ себе в інтернеті, але це призведе тільки до розриву між твоєю онлайн-персоною і реальним життям. В подальшому це буде ускладнювати формування справжніх і здорових взаємин з людьми. Крім того, анонімність і дистанція, які ці платформи забезпечують, можуть спонукати до нездорової чи навіть образливої поведінки, яку ти та інші підлітки, можливо, не транслювали б при живому спілкуванні.

Увага! Якщо ви все ж таки потрапили у пастку зловмисника в додатку для онлайн-знайомств, то негайно звертайтесь по допомогу! Для цього працівники #stop_sexтинг створили спеціальні чат-боти: для підлітків та батьків.

Для підлітків: телеграм – @StopSextingBot

Тут ти можеш отримати інструкцію, що робити та куди звертатися, якщо тебе шантажують в інтернеті та вимагають контент сексуального характеру. Чат-бот працює на сайті stop-sexting.in.ua у вкладці“ Головна” – натискай “Чат-боти”, далі -“ Перейти”, а також його можна знайти в телеграмі @StopSextingBot;

Для батьків: телеграм – @online_kids_bot

Чат-бот працює для батьків, старших братів та сестер, та спеціалістів, що працюють із дітьми. У ньому можна отримати інформацію про прикмети, причини, наслідки, порядок дій та попередження щодо різних ризиків для дитини в інтернеті. Він працює на сайті stop-sexting.in.ua у вкладці“ Головна” – натискай “Чат-боти”, далі -“ Перейти” або в телеграмі @online_kids_bot.

Або звертайся за безкоштовною психологічною підтримкою від Teenergizer на сайті teenergizer.org!

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.