Заціни, ми вже 101 856 консультацій провели

Створюємо світ, якого ми потребуємо: Teenergizer

Оновлено

Таня Мендес, керівниця комунікаційного відділу Global Partnership Forum on Comprehensive Sexuality Education (CSE) поговорила з Євгенією Усиченко, заступницею директора Teenergizer, про Teenergizer та нашу роботу.

Ми раді поділитися інтевр’ю на нашому сайті, а також можна прочитати на офіціній сторінці LinkedIn Global Partnership Forum on CSE. 

Розкажіть про діяльність Teenergizer.

Наша робота головним чином зосереджена на психологічному консультуванні «рівний-рівному». Воно надається через онлайн-сервіс, де студентифакультетів психології українських університетів надають безкоштовну психологічну підтримку молоді. Оскільки це онлайн, ми можемо допомагати молодим людям з багатьох країн, включаючи Україну, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан та інші. Багато українців, які були змушені покинути країну, досі користуються послугами сервісу.

Ми також маємо програму стажування, яка працює з підлітками та молоддю. Наша мета — навчити, дати знаня і мобілізувати їх для участі в просуванні психічного, сексуального та репродуктивного здоров’я. Програма проводиться двічі на рік, і в кожному наборі беруть участь від 20 до 40 осіб. Ми маємо на меті навчити до 80 молодих людей щороку як адвокатів і тренерів.

Як ви долучилися до Teenergizer?

Я почала як волонтерка. Я була студенткою другого курсу психології в Києві, коли побачила можливість стати консультантом «рівний-рівному». Для студентів складно отримати практичні навички як психологів, адже без диплому не можна проводити психологічні сесії, але це була можливість практикувати те, що я вчила. Через кілька років я почала виконувати керівні функції в русі: проводила набір і навчання консультантів та управління розкладом активностей. Відтоді я не озиралася назад і тепер є заступницею директора. Я люблю цей рух, бо він створений молоддю для наших потреб і з наміром змінювати світ на краще. І я хочу бути частиною цього!

Хто звертається до онлайн-чату?

Спочатку нас було близько 20 консультантів, коли я почала, а тепер їх 400, і вони надають підтримку понад 5000 молодим людям щомісяця. До нас можуть звертатися підлітки віком від 12 років, а загалом ми спілкуємося з молоддю віком від 12 до 30 років. Про СРЗ  ми надаємо інформацію тим, кому вже виповнилося 14 років.

Які три основні теми, з якими молодь зараз шукає підтримку?

Поганий настрій | депресія: Молоді люди діляться тим, що перебувають у поганому настрої, запитують, що означає бути в депресивному стані та що можна зробити. Зазвичай вони говорять про те, що не можуть піднятися з ліжка, не хочуть спілкуватися з людьми, з світом. Якщо вони демонструють понад 4 ознаки депресії, ми спрямовуємо їх до професійної допомоги та служб.

Кількість молодих людей, які потребують підтримки в цій сфері, також зростає через війну та високий рівень стресу в Україні, де багато батьків молоді знаходяться на передовій.

Відносини: Молодь хоче отримати поради та поговорити про свої стосунки та як їх будувати — з батьками, друзями, романтичними партнерами. Багато хто почувається самотнім і хоче відчути зв’язок, цінність та визнання. Є також запитання про те, що є прийнятним у відносинах, оскільки деякі молоді люди переживають контроль і насильство. Є випадки сексуального насильства, як у зонах конфлікту, так і поза ними, і ці випадки передаються спеціалістам та поліції.

Булінг: Кількість звернень щодо булінгу зменшилась під час COVID-19, оскільки багато хто залишався вдома. Тепер, повернувшись до школи, молодь знову стикається з ним.

Чому ви думаєте, що ця послуга така популярна і необхідна?

Оскільки ми надаємо консультації онлайн, це дозволяє молоді ставити питання і знати, що їх ніхто не почує. Це зручно, адже можна звернутися у будь-який час, і конфіденційно, що дуже важливо. Наприклад, в Україні багато молоді живе зі своїми батьками та родинами у квартирах, де немає приватності. Ви не можете просто піти, не сказавши, куди йдете, і якщо ви телефонуєте на гарячу лінію і говорите, що у вас психологічні проблеми, хтось це може почути. Завдяки великій кількості консультантів ми можемо надавати послуги онлайн до 23:00.

Послуги потрібні також через те, що у школах нам мало розповідають про психічне, сексуальне та репродуктивне здоров’я. Ми вивчиаємо трохи про небезпеку ВІЛ, але вона сприймається як щось далеке. Про епідемію в Україні, де дуже високі показники ВІЛ (друге місце в Східній Європі та Центральній Азії в 2019 році — за даними UNAIDS), майже не йдеться.

Коли я була у школі, не було змістовної інформації про сексуальне та репродуктивне здоров’я — лише невеликий параграф про репродуктивне здоров’я, який потрібно було прочитати вдома, і жодної інформації про менструацію чи психічне здоров’я. Мені пощастило, бо моя мама — лікарка, але не всім дітям так пощастило.

Це теми, які вважаються надто інтимними та стигматизованими для багатьох учителів і батьків, яким незручно про них говорити, і це має наслідки для молоді. Ми стаємо недостатньо або неправильно поінформованими, і маємо багато ранніх вагітностей та передач інфекцій, яких можна було б уникнути. Це вже було проблемою до війни в Україні, не кажучи про теперішні умови, коли зросла кількість вагітностей, доступ до послуг ускладнився, і є криза психічного здоров’я.

Саме тому послуги Teenergizer зараз такі потрібні, особливо під час війни, як і рух до включення прогресивної всеохоплюючої сексуальної освіти у шкільні програми. (Тут можна знайти поточні дані про освітній профіль України.)

І що можна зробити, щоб це стало реальністю?

Ми співпрацюємо з багатьма організаціями, зокрема з медичними працівниками, які можуть допомогти надавати цю інформацію молоді, а також проводимо тренінги, щоб пояснити, чому така освіта корисна для молоді, їхніх родин та суспільства, включаючи урядові організації. Ми нещодавно підписали меморандум з Центром громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України, співпрацюючи з ними над зменшенням ризику інфікування ВІЛ та захистом від нього. Це позитивний крок вперед.

Окрім співпраці з партнерами, ми продовжуватимемо надавати послуги молоді і створювати простір для обміну. Це важлива послуга для молодих людей, і ми продовжуватимемо відстоювати всеохоплюючу сексуальну освіту, поки не відбудуться зміни. Я бачила, який вплив це має на життя, і мене надихає бачити більше жінок на керівних посадах у нашому регіоні, що означає, що зміни можливі.

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.