Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Євразійський Teenergizer на марафоні «Перевір себе» в Казані

Оновлено

Представники Євразійського об’єднання підлітків і молоді «Teenergizer» побували в Казані на марафоні «Перевір себе», присвяченому дню пам' яті людей, померлих від СНІДу. Ми розповімо вам, скільки ми встигли зробити за кілька днів!

Виконавши такий довгий шлях, ми прибули в Казань із настроєм на серйозну роботу. Нашим завданням була не тільки участь у марафоні, але й заявити про себе. Показати, що Teenergizer існує, що нас хвилює епідемія ВІЛ/СНІДу й що це по-справжньому здорово, коли в усьому регіоні ми, молодь, об’єднані спільними інтересами.

Вдало заселившись, ми вже зустріли наших старих знайомих хлопців із Казані, які були з нами на EECAAC2016, у них у цей час проходив тренінг-семінар присвячений ВІЛ/СНІДу. Наші лідери відразу підключилися до активної спільної роботи. Познайомившись з усіма, ми відзначили, скільки енергії було в хлопців, які зібралися з багатьох міст усієї республіки Татарстан. Були присутні як ВІЛ-позитивні підлітки, так і звичайні хлопці, що було для нас приємним сюрпризом. Здорово, що молодь, незалежно від свого статусу, разом збирається і продуктивно проводить час.

Першого дня тренінг проводив лікар-інфекціоніст, розповідав про ВІЛ і вчив роботі в команді, хлопці займалися тімбілдингом, будували команди і вчилися разом працювати. Перший день пройшов дуже цікаво, адже ми встигли познайомитися з кожним і поспілкуватися як друзі. З молоддю з таким потенціалом і енергією можна досягти багато чого.

Другий день послужив неймовірному зміцненню команди і прийняттю нас, гостей, «у свої». Дружною компанією ми вирушили в мотузковий парк, де натовпом отримали море найкращих відчуттів. У цей час ми готувалися до найцікавішого.

По поверненню в місто, ми підготували для хлопців сюрприз. Лідери розповіли підліткам із Казані про молодіжний проєкт Teenergizer. Ми говорили про наші успіхи, ініціативи, розповіли про кампанії з тестування, про флешмоб і проєкти, які ми реалізовували разом, акції та конференція, у яких брали участь. Потім, коли ми, підлітки, самі почали модерувати і вести тренінг, ми всією командою, почали досліджувати проблеми, з якими стикаються ВІЛ-позитивні підлітки в Казані. Виявилося, ми об’єднані спільними проблемами і стикаємося з тими ж бар’єрами. На жаль, як і в усьому регіоні, молодь там не включена в національні стратегії й не стоїть у пріоритеті в урядів.

IMG_5139_5139_

IMG_5170_5170_

Категорично мало проводиться роботи з молодими людьми. Мало не кожен стикався з дискримінацією. А через слабку інформованість населення, присутня і стигма серед однолітків. Незважаючи на це, підлітки молодці. Вони самі проводять тренінги в університетах і медичних установах і розповідають про ВІЛ. Дивлячись на активну роботу підлітків, лідери Teenergizer зрозуміли, що це дійсно активісти й майбутні лідери, з якими можна працювати. Тому ми вирішили залучити хлопців, які хочуть себе реалізувати, до Teenergizer.

Третій день показує неймовірну згуртованість команди. Підлітки готові самі здійснювати кампанії, підключатися до квесту, знімати свої відеоролики з тестування й готові заявити про себе.  Молоді хлопці, працюючи в команді на тренінгу, почали самі придумувати й розвивати свої цікаві проєкти разом із нами. Ідей у молоді дійсно багато. Вони дуже чітко прописують, чого вони хочуть і як це можна зробити. Разом із лідерами з Києва, які допомагали їм в ідейній реалізації, молоддю були проведені мозкові штурми в пошуках шляхів вирішення проблем. Будь то центр для молоді з навченими професіоналами-підлітками або інформаційна кампанія за темою ВІЛ, проєкти дітей були цілком реальними й унікальними.

IMG_5200_5200_

Другий день показав, наскільки молодь вміє визначати свої потреби й захищати інтереси. Весь цей час нашу роботу записували для книги про ВІЛ і багато хлопців давали інтерв’ю. Під кінець до нас приєдналася солістка групи «Муракамі» Деляра Вагапова, яка підтримала нас, подивилася, як ми вміємо працювати, дала кілька порад про те, як ми могли б реалізовувати наші ідеї й навіть заспівала для нас:)

Cia7K9aWEAI70Qf_79$70_

Весь день був у режимі марафону й після тренінгу «батарейки» Teenergizer взяли участь на круглому столі, присвяченому всеросійській акції «СтопВічСнід». Круглий стіл був у прямому ефірі з телемостом у Пітер, Москву, Ростов та інші великі міста Росії. Один із лідерів – Данило Столбунов розповів на форумі про свій статус, що ми, Teenergizer, прилетіли з Києва на марафон, представляючи інтереси молоді всього регіону, у тому числі ВІЛ-позитивної молоді. Після чого Данило разом зі Світланою Ізамбаєвою потрапили в прямий ефір на телеканал «Дощ», підключившись до обговорення теми ВІЛ у Росії. Ефір пройшов успішно. Увечері, отримавши стартові пакети і пройшовши остаточну реєстрацію, команда вирушила відпочивати перед марафоном.

Й ось настав день марафону, присвячений Дню Пам’яті людей, померлих від СНІДу, коли вся команда, разом із підлітками-лідерами з Казані зібралася біля арени. У величезному потоці людей і подій, лідери Teenergizer встигли зустрітися з вірою Брежнєвої, нагадати про себе людям, які приймають рішення, серед яких був Віней Салданха з регіонального ЮНЕЙДС, і потрапити на пресконференцію Анни Попової, глави Росспоживнагляду, з якою ми обговорили умови проєкту створення центру для молоді в Казані, обумовленого раніше в Москві на EECAAC2016. Крім того, Данило Столбунов втік 3 кілометри з відкритим статусом, а наш лідер Саша Сіденко пробіг аж 10 кілометрів. Ми перевірили себе й довели, що сильна духом людини нічого не зупинить.

Марафон привернув увагу не тільки Росії, але і всього регіону й об’єднав людей, які небайдужі до ВІЛ.  Ця акція показала, що тільки об’єднавши зусилля ми зможемо разом перемогти епідемію. Марафон створив ажіотаж навколо тестування на ВІЛ, і, звичайно, Teenergizer встигли оцінити якість послуг, які надавалися прямо на Казанському марафоні, де нас проконсультували професійно після тесту на ВІЛ. Хоча були й деякі труднощі, адже статут виїзного пункту тестування дозволяв тестуватися тільки з 18- ти років.

Якщо заходи таких масштабів, пов’язані з ВІЛ будуть проводитися частіше, це буде величезний крок у боротьбі з епідемією. І тепер у Казані є такі ж лідери, які будуть підтримувати наші ініціативи у своєму місті. Разом переможемо СНІД!

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.