Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Космос

Оновлено

Сьогодні ви зможете дізнатися, що ж може бути дійсно небезпечним у космосі!

Небезпечний космос

Зовсім недавно люди відкрили для себе щось настільки заворожуючі, неймовірне і просто величезне за своїми розмірами, як космос. Раніше ніхто навіть здогадуватися не міг про те, що десь там, зверху нас, є ще багато планет, зірок, астероїдів, галактик та інших позаземних тіл. Колись ще в дитинстві, мені здавалося, що космос – це щось недосяжне, місце, яке наповнене темною матерією й маленькими яскравими точками – зірками. Так, там ще немає повітря й холоднувато, але, на той момент, я думав, що це легко вирішити. Але ось я став трішки старше й мені самому захотілося дізнатися про все це детальніше, особливо про те, що ж може небезпечного чекати нас у цій темній порожнечі. І, знаєте, космонавти боятимуться тих речей у майбутньому, які можуть на перший погляд здатися вам неймовірно простими!

Місячний пил

Уявіть собі: ви полетіли на Місяць, освоїли його, змогли відкрити там базу, яка була б придатна для життя, або, наприклад, щоби видобувати якісь ресурси. Знаєте, що буде небезпечно для вас? Місячний пил. Так, саме вона. Ось хто буде слідувати за вами по п’ятах, переслідуючи по всій поверхні місячного простору. Здавалося б, що в ній такого небезпечного? Он на Землі її скільки! Навіть навколо себе озирніться, може де відшукається. Але не все так просто. Тут, на Землі, навіть якщо пил навколо нас, навіть якщо ми вдихаємо її, з нами нічого не станеться. А ось на Місяці справи йдуть зовсім інакше. Наш і місячний пил відрізняється один від одного. Консистенція місячного пилу буде приблизно як наше борошно або цукрова пудра. Якщо пробігтися по поверхні Місяця, то ви розпустите навколо себе просто цілі клуби пилу, які будуть липнути абсолютно до всього. Та й до того ж, її частинки будуть досить дрібними, щоби проникнути всередину скафандра. І що тут такого, звичайний пил же? Суть у тому, що вона дуже тверда, нагадує наждак і подряпати все що завгодно в людському організмі їй буде не важко. Але й цього їй недостатньо. При частому вдиханні, вона може викликати сінну лихоманку, а також забиває легені викликаючи силікоз (на Землі від цієї хвороби померло близько 16 000 тисяч осіб).

f73qN_73_

Сміття

Думаю, про космічне сміття знають усі? Одна з найнебезпечніших штук, які є в космосі, це сміття. Всякі маленькі речі, болтики, пружинки та інші різні деталі, які літають навколо Землі. Якщо подумали, що це може нічого не значити й ніякої шкоди не принесе, то уявіть наступне: в 1983 році, маленький шматочок фарби вибив величезну вм’ятину на обшивці шатла Челленджера, який, якби влучив у людину, пробив би його наскрізь як невидиму перешкоду.
Так, я згоден, що дивлячись на космос із Землі, можна думати про те, що все там висить собі, парить у невагомості і все. Але ні. Замість цього уявіть маленький шматочок фарби, який летить у космосі зі швидкістю 27 000 кмгод, і при зустрічі з комічним кораблем середніх розмірів, його рознесе на маленькі запчастини! Прямо зараз, у цей самий момент, у нас над головою приблизно 5 тисяч тонн різного сміття, або, приблизно, 600 тисяч предметів, які крупніше 1 сантиметра. А ще, іноді це може бути навіть цілий космічний корабель! Супутник Вангард 1, який літає навколо Землі вже 50 років, і буде там ще 240, поки не згорить в атмосфері або не вріжеться в що-небудь. Останнього, шанс дуже малий, але якщо він невеликий, це ще не означає, що це неможливо. Саме це і сталося, правда, не з ним. У 2009 році, випадково врізалися два супутники американський і російський, рознісши після себе уламків ще на пару кілометрів у діаметрі.

1444206784_834745074_1444206784834745074_

Електричні заряди

Я хотів би розповісти про статичну електрику. Для багатьох – це всього лише невелика незручність. А ось для тих, хто перебуває на тій же Місяці – це проблема, яка може вбити. Згадайте про те, чи багато разів вас било міні-зарядом електрики після того, як ви спочатку пройшли по килиму, а потім доторкнулися до ручки дверей? Або просто йдучи вулицею, доторкнувшись до чогось, вас било дрібним розрядом? Думаю, бувало в кожного. І для нас це всього лише дрібниця. Але як це може вбити в космосі?
Давайте почнемо із самого поняття статичної електрики. Тільки по-простому. Уявіть собі, що кожен об’єкт, що оточує нас, складається з атомів. І в кожного атома є свій заряд. Зазвичай він нейтральний, але якщо два предмети стикнуться, то електрони з одного, можуть перейти на інший, при цьому змінивши собою заряд обох. Коли електрони піднакопляться на одному предметі, вони можуть із невеликою мікрохвилею перейти на інший. Ось якось так це працює. Коли волого, особливо в дощ, вода ніби забирає електрони з нашого тіла на себе, тому, нас рідше б 'є струмом, а ось коли сухо, справа зовсім інакше. До чого я веду? У космосі дуже сухо. Там просто немає води. Нещодавно вчені з’ясували, що поверхня Місяця, може накопичити достатню кількість електрики, щоби замкнути систему життєзабезпечення астронавта, включаючи і скафандр, який захищає їх від вакууму. Якщо коротко, то без води, якої на Місяці немає, астронавти будуть кожен раз піддаватися невеликій загрозі, коли захочуть доторкнуться до чого-небудь після прогулянки на Місяці.

moon__

Подорож у нікуди

Будь-яке тіло може зберігати постійну швидкість, якщо ми до нього не будемо докладати іншої сили – це перший закон Ньютона, інерція. А він тут до чого? На прикладі космічного простору це означає, що ми зможемо розігнатися до максимальної швидкості й підтримувати її поки в що-небудь не вріжемося. І від цього теж можна померти!
Якщо ви розігналися й у вас скінчилося паливо, то ви не зупинитеся, а будете летіти далі, завжди, без зупинки, у тому ж напрямку, і, швидше за все, помрете з нудьги, тому що велика частина нашого всесвіту складається з простої, чорної порожнечі. Ви пролетите повз Землю, понесетеся кудись далі, поки вас не затягне у своє гравітаційне поле якийсь предмет, або не розіб’є про що-небудь. Або, що ще більш здорово, вас може втягнути в чорну діру. А вже що буде після неї – ніхто не знає.

Майбутнє?

Я думаю, що в цілому – це наші справжні майбутні проблеми, які будуть нас переслідувати.  Ні, звичайно, освоєння космосу відбудеться ще далеко не скоро. Не через 10 років, не через 20 і не через 30. Це все ще далеке майбутнє, але, воно є.
А що до звичайних астронавтів, то вони переслідують їх уже зараз, так що, їм варто бути вдвічі обережніше, підкорюючи нові горизонти всесвіту.  А що думаєте тому приводу ви? Діліться своїми думками в коментарях!

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.