Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Teenergizer у ЗМІ: підсумки пресконференції

Оновлено

Учора відбулася пресконференіція, під час якої наші активісти розповідали про проблеми доступу до тестування і представили пам’ятку для пунктів тестування , покликану допомагати в захисті прав підлітків. Тепер про нас пишуть:

Соцпортал заинтересовал факт нарушений при прохождении тестирования, у том числе отказі в тестировании подросткам у возрасте старше 14-ти лет:

«ВІЛ-інфіковані підлітки заявляють, що їхнє законне право на анонімне та безплатне тестування – порушують. Зокрема, це довів експеримент, який провели активісти громадської організації «Тінерджайзер». Вони звернулися в кілька столичних центрів СНІДУ. І в деяких із них у них вимагали паспорт, присутність батьків або гроші за аналіз. Хоча за законом усі тестування на ВІЛ із 14 років є безплатними та анонімними.Майже 65 % опитаних підлітків, які проходили тестування на ВІЛ у 2015 році, сказали, що їм не пропонували дотестове чи післятестове консультування. Майже 40 % сказали, що тест не був анонімним. І майже 12 % заплатили за тест,- розповіла керівник програм розвитку і здоров’я молоді представництва ЮНІСЕФ Олена Сакович».

press22_$22_

РБК-Україна акцентував увагу на тому, що тестування на ВІЛ – один з основних пріоритетів у боротьбі з епідемією:

«Експерти звертають увагу, що саме тестування на ВІЛ – це перший крок на шляху подолання епідемії. Адже знання свого статусу дозволяє людині своєчасно отримати життєво необхідне лікування й не стати «джерелом зараження» для інших. На жаль, під медичним наглядом в Україні, станом на 2016 рік, перебувають тільки 1188 ВІЛ-позитивних підлітків. При цьому багато хто може навіть не здогадуватися про свій статус через відсутність можливості пройти анонімне тестування через відмову лікарів. «Обов’язок дорослих, тим більше медиків – захистити дітей від інфікування, а не відмовляти їм в отриманні інформації про свій ВІЛ-статус», – говорить Яна Панфілова».

Україна Молода пишет о фактах нарушения закона в пунктах тестувания:

 «ВІЛ-інфіковані підлітки заявляють, що їхнє законне право на анонімне та безплатне тестування – порушують. Зокрема, це довів експеримент, який провели активісти громадської організації «Тінерджайзер». Вони звернулися в кілька столичних центрів СНІДУ. І в деяких із них у них вимагали паспорт, присутність батьків або гроші за аналіз. Хоча за законом усі тестування на ВІЛ із 14 років є безплатними та анонімними.»

У своєму виступі активісти «Тінерджайзер» особливо звертали увагу на статистичну інформацію про епідемію ВІЛ в Україні. Про це ж пише Радіо Свобода:

«За оціночними даними ЮНІСЕФ та ЮНЕЙДС в Україні живуть 5500 підлітків із ВІЛ. Втім на 2016 рік офіційно на обліку стоїть 1188 підлітків. Усі інші скоріш за все не знають про свій статус. Одна з причин такої статистики – це бар’єри в тестуванні. Тому ми придумали моніторинговий проєкт, квест і перевірили всі пункти тестування в Києві на дотримання законодавства. Ми перевірили 18 пунктів, з них 5 були закриті, а в інших 5 нам відмовили в тестуванні через відсутність паспорту й дорослого, який би підлітка супроводжував», – розповіла голова правління організації «Об’єднання підлітків та молоді «Teenergizer» Яна Панфілова. Згідно з законом «Про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть із ВІЛ» від 2010 року кожна людина по досягненню 14 років має право анонімно та безплатно пройти тест на ВІЛ/СНІД. За шість місяців 2016 року в Україні, за даними Українського центру контролю за соціально небезпечними захворюваннями МОЗ України, було зареєстровано 7628 нових випадків ВІЛ-інфекції.»

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.