Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Чому це в нас на карті: веганські місця

Оновлено

Останнім часом веганство стало досить поширеним, особливо – серед молоді та підлітків. Багато молодих людей зараз переходять на веганство з різних міркувань: здорове харчування, благополуччя тварин або бажання скоротити надмірне використання природних ресурсів .

У цій статті ми розповімо вам про веганство, причини, через які такий стиль життя стає все більш популярним і про те, чому ж ми вирішили виділити веганські заклади на інтерактивній карті T-map.

Що таке веганство, його відмінності від вегетаріанства

Для початку, давайте краще розберемося, що ж означає це модне слово.

Веганство – це набагато більше, ніж особлива дієта, яка виключає вживання продуктів тваринного походження: м’яса, риби, яєць, усіх молочних, кисломолочних продуктів, меду та деяких видів алкогольних напоїв. Це особливий стиль життя, адже багато веганів (ки) не використовують вироби з натуральної шкіри, вовни, шовку, а також косметику, яка містить желатин, кератин і мед.

Що стосується харчування вегетаріанців (ок), воно передбачає відмову від вживання м’яса й риби. Деякі вегетаріанці (ки) також не їдять яйця. Однак, у той час як більшість вегетаріанців (ок) не їдять м’яса, деякі з них не проти використання товарів тваринного походження (шкіра, хутро або шерсть).

Чому веганство?

Гуманне ставлення до тварин

Насправді існує багато причин, чому люди переходять на веганство. Однією з найважливіших є бажання не вбивати й не завдавати болю тваринам. Адже більше 150 білліонів курочок, поросят, телят вбивають щороку заради «соковитого» стейку на вечерю. Але й це ще не все – умови, у яких утримуються тварини й жорстоке поводження з ними не можна назвати адекватними: антибіотики, що використовуються для прискорення зростання тварин в антисанітарних умовах: крихітних клітинах, у яких вони не можуть ні розвернутися, ні сісти. Крім того, численні каліцтва, які їм завдають: видалення зубів, обрізання хвостів, дзьобів без знеболювання. Ні, ми не хочемо вас налякати, ми просто констатуємо реальні факти жорстокої поведінки з тваринами на фермах.

Добробут навколишнього середовища

Вирощування тварин заради їжі – не єдина причина руйнування нашого навколишнього середовища . Тим не менш, надмірне використання і виснаження земельних ресурсів стає найбільшим джерелом парникових газів і повеней.

За даними Організації Об’єднаних Націй, популяризація веганської дієти є одним із кроків, необхідних для боротьби з найгіршими наслідками зміни клімату.

Фабричні ферми також виробляють величезну кількість пилу та інших забруднень, які засмічують повітря. Дослідження, проведене в Техасі, показало, що корми для тварин щорічно виробляють понад 7000 тонн пилу у вигляді частинок і, що пил «містить біологічно активні організми, такі як бактерії, цвіль і гриби з фекалій і корми».

Згідно з доповіддю в Сенаті штату Каліфорнія: «Дослідження показали, що лагуни [тваринні відходи] виділяють токсичні хімічні речовини, які можуть викликати» запальні, імунні,… і нейрохімічні проблеми в людей».

Здоровий спосіб життя

Веганське харчування – це круто для твого здоров’я й самопочуття. За даними Академії харчування та дієтології серед веганів (ок) набагато рідше зустрічаються захворювання серця, раку, діабету або високого кров’яного тиску.

Одним із найбільших досліджень з питань здорового способу життя було встановлено, що смертність від серцево-судинних захворювань у веганів (ок) становила лише одну третину від людей, які вживають м’ясо. Британський медичний журнал опублікував результати дослідження, у якому говориться про те, що у веганів (ок) смертність від серцевих захворювань менше на 57 %.

Вегани (ки) вживають у свій раціон велику кількість рослинного білка, який міститься в бобових, різних зернах і горіхах, але які, на відміну від м’яса, не містять такі шкідливі речовини як холестерин і насичений тваринний жир. Це допомагає людині підтримувати відмінне самопочуття й настрій.

Мегасмачна їжа

Це, мабуть, одна з найприємніших причин переходу на веганство. Хоча вам може здаватися, що веганство позбавляє людей усіх радощів життя. Нічого подібного! Оскільки такий спосіб життя приваблює все більше людей, на ринку давно з’явилися смачні альтернативи м’ясу й молочним продуктам. Наприклад, той же фалафель, сейтан (продукт, що виготовляється з пшеничного білка), рисове, мигдальне, соєве, кокосове молоко, сир із кеш’ю або мигдалю. Крім того, різні веганські бургери, випічку й морозиво ніхто не відміняв.

Щоби вам не здалося, що веганська їжа одноманітна й нудна, ознайомтеся з цікавими рецептиками й розвивайте свої кулінарні здібності. Почніть із приготування хумуса, паштету з чечевиці, кус-кусу з овочами або рисової локшини з кабачками.

Ну а якщо у вас просто немає часу, щоби ґрунтовно підійти до приготування їжі, ласкаво просимо на нашу інтерактивну карту Teenergizer Map! Там ви знайдете безліч класних веганських кафе з докладним описом, фото і відгуками. До речі, багато хто вважає, що веганство, а вже тим більше веганські кафе, це досить дорого. Саме тому ми постаралися виділити на карті заклади з приємними цінами. Там кожен підліток зможе дозволити собі випити смачний лате на кокосовому або конопляному молочці з вишуканим десертиком або сендвічем.

Сподіваємося, ця стаття була для вас корисною й допомогла дізнатися трохи більше про веганство як про особливий стиль життя!

Заходь на map.teenergizer.org, вибирай веганське кафе собі до душі й додавай нові місця?

 

Матеріал, який використовувався при підготовці статті: peta.org

Вікторія Северин

 

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.