Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

4 лайфхаки про те, як ти можеш вплинути на стан екології вже сьогодні

Оновлено

Коли люди усвідомили, що екологічна ситуація у світі котиться в яму, цю тему почали піднімати в ЗМІ, у школах і на важливих політичних зборах. Коли мова заходить про екологічні катастрофи, багато хто з нас починає відчувати себе «людиною в сторонці», адже не в кожного є освіта еколога й уявлення про вертикальний розподіл фреонів. Ми з дитячого садка чуємо, як важливо садити дерева й ходити на суботники, проте одне посаджене дерево здається нам дрібницею в рамках глобального потепління. Так які ж рутинні дії можете зробити ви вже сьогодні, щоби значно вплинути на екологічну ситуацію у світі?

1. Використовуйте економ лампочки замість звичайних

Відкидаючи складну фізику, властивість економ лампочки можна дізнатися з її назви. Економ лампочка віддає ту ж кількість світла, проте споживає меншу кількість електроенергії, ніж звичайна. Чому це важливо? Основна частина енергії на нашій землі виробляється з використанням вугілля, газу й нафти, які не тільки не відновлювані, але і при згорянні викидають величезну кількість вуглекислого газу в атмосферу. У випадку з атомними електростанціями все ще критичніше – радіоактивні відходи не переробляються взагалі. Їх просто закопують у землю в нас із вами під ногами.

2.  Відмовтеся від одноразового пластику

Відмова від одноразового пластику на практиці не така вже і страшна. Можна просто прийти в кафе й попросити не наливати напій в одноразовий стаканчик. Можна наливати воду із собою в скляну пляшку замість того, щоби кожен день купувати пластикові пляшки й потім їх викидати. А ще можна не брати в магазині звичні нам пакети, а складати покупки в рюкзак. До речі, пластик не тільки псує (м’яко кажучи) життя черепашкам в океані, але і згубно впливає на здоров' я самої людини. Виробники пластику не сильно витрачаються на якісний склад, а тому деструкції (часткового руйнування) полімеру не уникнути – так усі хімікати опиняються у воді і їжі, які зберігаються в пластиці.

3. Здавайте макулатуру, товариші!

Знайдіть у своєму місті пункт прийому вторсировини – такі напевно є. Якщо ви здасте папір, а потім і надихнете друзів своїм партійним прикладом – зможете врятувати не одне дерево!

4. Відмовтеся від аерозолів

Ви знали, що фреони використовуються в газових балончиках і аерозолях як виштовхувальна основа? А ще вони руйнують озонову кулю. На жаль, разом із радощами красивого укладання йдуть і «радості» сонячної радіації.  Зв’язок тут досить простий: використовуєш спрєєвий дезодорант, лак для волосся або освіжувач – робиш свій чесний внесок у руйнування озонової кулі.

Насправді, способів позитивно вплинути на екологічну ситуацію у світі набагато більше. Тут і дерево посадити, і суботник організувати, і сміття після пікніка прибрати… Усе залежить тільки від вашого бажання й ентузіазму! Пам «ятайте, що людство не настільки мало, щоби не впливати на природну обстановку.

Автор тексту та ілюстрацій: Лада Потрібна

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.