Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

ВІЛ у старих газетах

Оновлено

The New York Times «Рідкісна форма раку була виявлена в 41 гомосексуала»

3 липня 1981 року

Лікарі в Нью-Йорку й Каліфорнії діагностували 41 випадок рідкісної форми раку серед гомосексуальних чоловіків. Хвороба часто загрожує стрімким смертельним наслідком. Вісім жертв загинули менш ніж через 24 місяці після встановлення діагнозу.

Причина спалаху захворювання залишається невідомою, будь-які докази присутності інфекції поки теж не виявлені. Однак лікарі, які поставили ці діагнози, головно у Нью-Йорку й на узбережжі Сан-Франциско, закликають лікарів, які лікують велику кількість гомосексуалів, проявляти пильність по відношенню до даної проблеми. Такі зусилля повинні допомогти виявити більше випадків і скоротити затримки в наданні хіміотерапії.

Доктор Каррен зазначив, що інфекція не несе в собі ніякої очевидної небезпеки для негомосексуалів:

Кращим доказом того, що немає ніякої епідемії є відсутність будь-яких даних про випадки хвороби за межами гомосексуальної спільноти або в жінок.

Time. Спогади одного з членів ЛГБТ спільноти про початок поширення вірусу.

Джон Т., 55, Бухгалтер, ВІЛ-позитивний

У прекрасний літній день, 4 липня 1981 року, ми зібралися у квартирі-студії мого друга Керролла в Кіпс Бей – Керрол, Альфред і, власне, я – перед тим, як піти разом на один із пляжів, куди можна було дістатися на громадському транспорті. Це було наше перше літо в Нью-Йорку після закінчення коледжу. Ми пішли на Коні Айленд у день Пам’яті й поклялися собі в кожні вихідні цього літа вирушати на один пляж далі в східному напрямку, сподіваючись потрапити в Монтак перед днем Праці. Думаю, у ті вихідні ми хотіли піти на Брайтон або Джонс Біч.

У Керролла тоді був номер «The New York Times» за попередній день. Один із нас помітив на передній сторінці невелику статтю з заголовком «Рідкісна форма раку була виявлена в 41 гомосексуала». Ми обговорювали цю історію поки йшли назустріч піску й сонцю. Новина здавалася нам далекою, але водночас страшною. Ми тоді тільки починали впроваджуватися в гей тусовку. Ми з Альфредом, найкращі друзі, часто відвідували Julius, The Ninth Circle і Uncle Charlie's South, але тільки починали знайомитися з іншими геями.

У статті було сказано, що в жертв були «численні й часті сексуальні контакти з різними партнерами, близько 10 сексуальних зв’язків за ніч чотири рази на тиждень». Це було не про нас.

Альфред помер в 1989 – той же рік, коли мій тест виявився позитивним. Наш спільний друг Ендрю подзвонив, щоби сказати мені про це, коли я був у торговому центрі, а по телевізорах показували танки на площі Тяньаньмень. Усі ми були на кілька років молодшими, ніж покоління, яке зрізала початкова хвиля інфекції, тому я втратив відносно мало людей порівняно з чоловіками старшими за мене.

The New York Native, 1981

(Єдина газета для геїв у Нью-Йорку на початковому етапі епідемії СНІДу, також перша газета, яка стала писати про проблему СНІДу, коли інші її ігнорували)

«Минулого тижня з’явилися чутки, що нова екзотична хвороба вразила гомосексуальну спільноту Нью-Йорка. Але ось факти: Доктор Стів Філліпс із Департаменту здоров’я Нью-Йорка пояснив, що чутки здебільшого необґрунтовані. Щороку повідомляється про приблизно 12-24 випадки інфікування в Нью-Йорку найпростішим Pneumocystis Carinii. Цей організм не є екзотичним; насправді, він всюди. Але в більшості з нас вроджений або легко придбаний імунітет.»

The New York Times: «Були знайдені докази існування Предракового Синдрому Гомосексуалів»

18 липня 1982 року

Вчені використовують «всі способи, які можна придумати, щоб ідентифікувати» збудник інфекції в лабораторії. Однак у своєму щотижневому звіті епідеміологи зазначили, що вони все ще розглядають альтернативні гіпотези. Перша з них полягає в тому, що сексуальний контакт із пацієнтами із синдромом ІДГ (Імунодефіциту Геїв) не веде безпосередньо до порушень імунної системи, «а просто вказує на певний спосіб життя«:

Кількість активних гомосексуалів, що ведуть цей спосіб життя, може бути набагато меншою, ніж кількість гомосексуалів серед населення загалом.

Ще одна досліджувана гіпотеза полягає в тому, що синдром якось пов’язаний із наркотиками, іншими екологічними агентами або ще якимись поки не встановленими факторами.

The New York Times: «Рідкісний вірус може мати зв’язок з імунною хворобою»

1 травня 1983 року

Незвичайний вірус було виявлено в одній третині зразків крові деяких жертв із синдромом набутого імунодефіциту. Згідно з даними федерального вченого, відповідального за дослідження епідемії, це імунне порушення вбило приблизно половину з 1352 людей, про яких відомо, що вони придбали СНІД.

Вірус був названий Т-лімфотропним вірусом людини (ТЛВЧ)

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.