Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Земля прагне любові

Оновлено

Як би не кричали екологи й аналітики, як би страшно не звучали їхні прогнози, поведінка людей не змінюється (якось антиутопічно вийшло). Чому у фіалкових мріях кожного фантазера не з’являється пунктик «еко-дружній»? Чому в школах дітям не пояснюють вагому різницю між пластиком і склом? Чому еко-речі –це радше новинка, аніж побут? Щогодини до смітників потрапляє приблизно 3 мільйони пластикових пляшок, кожна з яких розкладається в грунті 500 років, а загальна кількість нового сміття на рік складає 6 більйонів кілограм (левова частина чого – пластик). Невже глобальність проблеми не змушує замислитись?

Окей, тепер конкретніше. Як кожен може змінити ситуацію на краще? Адже це справді має бути кожен! Великі справи починаються з маленьких кроків, так як ліс з одного нещасного посадженого корінця. Замість поліетиленових пакетів, пластикових дрібниць і не лише (зубні щітки, посуд, лійки, мильниці, ящики, бачки, шланги, стільці, столи, таблички, статуетки, іграшки…), синтетичної хімії на кухні й у ванній, канцелярії (ручки, лінійки, гумки) – речі, виготовлені з натуральних ресурсів.  Вклад може бути зернисто-мінімальним, аби лише він був!

Отож, що можеш зробити ти?

  1. Еко-сумки! Стильні та зручні, вони чудово доповнять твій образ (привіт, Інстаграм:). До того ж вони краще служать, не рвуться та приємні на дотик. Еко-кульочки можна навіть прати! Та і врешті-решт, ти фанатітимешв еко-сумку вміститься ледь не весь твій дім!
  2. Продуктові сітки! Якщо ти хіпстер, то в тебе не виникне жодних питань… Окей, тепер серйозно, чому це зручно? Вони не порвуться й жодна пляшка дорогого вина не розіб’ється вщент під твоїми (вже майже підкошеними) ногами. Сітки універсальні тим, що довговічні (і не розкладатимуться в ґрунті ще 100-200 років у мовчазній компанії поліетилену і пластикових пляшок).
  3. Скляні пляшки! Їх можна використовувати значно довше, заливаючи одну рідину за другою (адже скло можна стерилізувати, як роблять твої бабусі перед тим, як залити в баночку смачненького малинового варення, що рятуватиме тебе взимку:) Також якщо їх стане забагатоможна вигадати прикольну вазу (для натхненнявауваувау).
  4. Менструальні чаші! Дівчатка, поговоримо відверто. Це надзвичайно економний та комфортний спосіб допомогти собі в «ці»дні. Змінюючи чашу раз на 5-10 років, ти збережеш приблизно 5000-7000 грн і уникнеш неприємних ситуацій. Захисти природу від надмірного захаращення використаними гігієнічними засобами, які ще довго мучать ґрунт своєю присутністю.
  5. Натуральна косметика! Замість сучасної косметики, до складу якої входить вибухова суміш незрозумілих хімічних елементів, екологічно чиста, корисна й безпечна для шкіри альтернатива. До того ж існують окремі магазини, що спеціалізуються саме на такій продукції («Младна»,«Органічна крамниця»,«Suemade»,«Liso»,«White Mandarin»,«Chichka»), у яких доволі приємні ціни. Натуральна косметика використовується набагато довше, тому можна успішно зекономити й цим же допомогти природі.
  6. Еко-канцелярія! Турбота про природу починається з дрібниць – навіть олівці, ручки і блокноти, незмінні друзі школярів, студентів і офісних працівників, можуть стати екологічно безпечними. Вони дешевші, приємні на дотик і досить зручні, до того ж не псуватимуть собою грунт ще не один десяток років після їх використання! Для прикладу зазирни сюди.

Ти досі обираєшкупити поліетиленовий чи паперовий пакет? Подумай про озеро, на яке плануєш з’їздити з друзями цього вікенду, про гори, які вже декілька років видаються тобі ідеальним місцем для душевної простакринації. Чи не достатньо зруйнувало людство, аби зараз почати відновлювати й допомагати? Усі твої вибори формують тебе і твоє оточення. Ти хочеш дихати свіжим повітрям чи задихатися від неможливості втекти подалі від урбанізації і всього, що за нею стоїть?

Почни із себе, тоді і світ динамічно рухатиметься за тобою!

Автор тексту: Поліна Гоч

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.