Заціни, ми вже 58 273 консультацій провели

Як врятувати світ, не виходячи з дому

Оновлено

«Екологія. Екологія. Екологія», – тільки й чутно від сучасних популістів, «вчених» і вчених і просто «небайдужих і стурбованих» людей . Але чи так страшний чорт, як його малюють? І чому зараз одні готові віддати життя за пару гектарів лісу, а інші зрубають його за пару баксів.

Трохи статистики:

Щорічно з лиця землі зникає 11 млн. га тропічних лісів – в 10 разів перевищує масштаби лісовідновлення (в 10 разів);

Є така штука – тихоокеанська сміттєва пляма. Так ось воно вже займає 10 % Тихого океану;

За останні 40 років кількість прісної води на кожну людину у світі зменшилася на 60 %;

За рік в атмосферу тільки машини викидають ~1,2 млрд тонзO2;

З 80-х років вдвічі скоротилася популяція прісноводних риб;

Один житель України створює в середньому 0,5 кг сміття на день, тобто 182,5 кг за рік. Українці залишають щорічно після себе 8 млн тонн сміття! У нас 11 млн звалищ, що займають 260 тисяч гектарів, – це більше, ніж держава Люксембург. Це як три столиці України.

Джерело: greenologia.ru, environmentalengineering.ru, kp.ua

Video by Stepan Pankov

Справа в тому, що люди ХХІ століття усвідомили, що їх діяльність завдає шкоди не просто якійсь там «природі», а їх власному будинку. І насправді, для того щоби поліпшити ситуацію треба лише дотримуватися в побуті нескладних деяких правил. Можна подумати, що так звані «зелені» це просто фанатики, які аж надто яро захищають матінку-природу. Ну-с, і так, і ні. Тому що неможливо всім і відразу донести, які можуть бути наслідки й чому потрібно щось міняти вже зараз. Адже деяких просто не цікавить те, що буде років так через 60, важливо лише те, скільки грошей у тебе зараз на рахунку й у гаманці. Тому усвідомлені люди змушені «кричати на все горло» і, може бути, впадати в крайнощі.

Начебто все ясно, але що ж робити нам, шукачам золотої середини? Нижче я зібрав прості способи, як не особливо напружуючись, внести свою лепту на захист нашої планети.

  • Сортування сміття: на пластик, папір і скло. Сортування сміття необхідне для подальшої його переробки. Пам’ятайте, кожен раз, коли в загальну купу викидаються листок паперу, пляшка або пластиковий пакет, наш світ наближається до краю.
  • Електронний вид. Завжди вибирайте його. Купити або завантажити? Роздрукувати або зберегти в галерею? Ручка й папір або документ Word? Сподіваюся, ви зрозуміли, що потрібно вибрати.
  • Не Сорі. Ну серйозно? Зараз ще комусь треба пояснити, що це як мінімум негарно, так як максимум забруднює навколишнє середовище? Не варто, серйозно.
  • Помірність. Повір тобі не потрібно 10 шуб, 20 пар взуття, 47 пар рукавичок і все це на один сезон. Ти можеш обійтися і двосторонньою печаткою. А листочок, на якому ти ненавмисно розписався, не варто викидати, а потрібно перевернути і використовувати як чернетку, а потім ще віддати в макулатуру. І нічого ганебного в тому, щоби ходити в АТБ зі своїм пакетом немає.
  • Соц. діяльність. Так, це теж важливий аспект. Завжди будуть соціальні організації, допомагаючи яким, ти зможеш поліпшити стан навколишнього середовища і природи загалом. Але не забудь, якщо захочеш долучати до цього інших, паперові листівки-погана ідея, а то вийде, що сам собі суперечиш.
  • Вирощування дерев. 1 дерево = 42.5 кг паперу. Ну так, чорт візьми, піди і вирости ці 42,5 кг паперу в себе на задньому дворі. А ще краще зробити це неодноразово, адже дерев багато не буває.

Є ще й не один метод, але я постарався зібрати максимально прості й ефективні. Якщо вам цього мало, то ви завжди можете подумати, поритися в інтернеті, знайти більш складні, і написати в коментарях!

Наостанок скажу, якщо тобі здається, що одна людина все одно нічого не змінить, подумай ось як: якщо ти можеш знайти в собі сили, щоби прийняти правильне рішення, то й інші зможуть.

Автор тексту: Ілля Юшенк

Illustration: Karolis Strautniekasо

Вам може сподобатися

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.